David protiv Golijata: Budućnost u Pireju sanja novo čudo

Košarkaši Budućnost Volija večeras (20.30 časova) u Atini gostuju Olimpijakosu, u utakmici 10. kola Evrolige
166 pregleda 6 komentar(a)
danilo nikolić, Foto: Filip Roganović
danilo nikolić, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 30.11.2018. 09:43h

Nije derbi kola, ali večerašnji duel u dvorani “Mira i prijateljstva” u Atini između Olimpijakosa i Budućnost Volija (20.30 sati), u 10. kolu Evrolige, privlači pažnju iz razloga što se sastaju timovi koji su u prethodnom kolu nanijeli prve sezonske poraze u najelitnijem košarkaškom takmičenju ekipama Reala i CSKA Moskve.

Ako pobjeda kluba iz Pireja, jednog od najuspješnijih na Starom kontinentu u posljednjoj deceniji, sa šest nastupa na fajnl-foru, čak pet finala i dvije titule (2012, 2013), ukupno tri u klupskoj istoriji, nije iznenađenje, onda trijumf izabranika Aleksandra Džikića nad “armejcima”, svakako, jeste, pa se i dalje prepričava u Evropi. A zasigurno je tema u pripremi meča u redovima Olimpijakosa…

"Jedino što možemo je da damo 100 odsto svojih mogućnosti, da igramo kao protiv CSKA i Baskonije. Nadam se da će nas i šut služiti kao na tim utakmicama. Međutim, odbrana je stub svega, samo da nastavimo da je igramo kao do sada, i biće to dobro", ističe jedan od junaka dvije pobjede Budućnosti, Danilo Nikolić.

"Dobro sam igrao, nadam se da ću nastaviti tako i ubuduće - dodao je Nikolić.

Pobjedom protiv Baskonije, Budućnost je probila led u Evroligi, a nevjerovatan trijumf nad CSKA, nakon velikog preokreta (i minusa od 17 poena), skinuo je opterećenje sa leđa Podgoričana, pa mogu opšutenije da igraju u nastavku Evrolige.

"Bilo je pritiska, najviše među nama. Željeli smo tu prvu pobjedu i došla je u najboljem mogućem trenutku po nas", ističe Nikolić.

A priprema za duel sa Olimpijakosom je neuobičajena, pošto zbog obaveza u reprezentaciji Džikić na treninzima nije mogao da računa na Nikolu Ivanovića, Suada Šehovića, Petra Popovića i Filipa Barovića, koji će se ekipi priključiti danas, nakon odigrane utakmice u Letoniji. Ako se tome doda da zbog povreda nema Zorana Nikolića i Alekse Ilića, onda je jasno kako je izgledao posljednji trening prije puta za Atinu (bili su priključeni juniori Bogdan Bojić i Srđan Kočić).

"Utakmica protiv Olimpijakosa sigurno neće biti laka, posebno što su nam na treninzima falila četvorica reprezentativaca, i kvalitet treninga nije isti kao i kada su oni sa nama. Sigurno će biti dosta umorni kad dođu, ali daće sve od sebe da se što prije oporave i pomognu koliko mogu. Ali, ne želimo u tome da tražimo alibi, odigramo ćemo najbolje što možemo i nadam se ostvariti prvu pobjedu u gostima", zaključio je Danilo Nikolić.

U dvije pobjede u Evroligi, protiv Baskonije i CSKA, Budućnost je prosječno postizala čak 96 poena ii mala 61,4 odsto procenat šuta za tri poena. Više od polovine poena na tim utakmicama je stiglo nakon šuteva za tri poena. Poređenja radi, Podgoričani su u prvih sedam utakmica u Evroligi prosječno postizali 64,7 poena po meču, uz svega 36 odsto šuta za tri poena. Preciznije, u pobjedama je imala prosjek od 17,5 trojki, a u porazima 7,1. To govori šta je u ovom trenutku najveća snaga “plavih” pred meč sa Olimpijakosom, ali je jasno da se bez dobre odbrane ne može do uspjeha u Pireju.

"Čeka nas još jedan veliki tim, ali ćemo igrati kao i do sada, pokušati da igramo našu košarku, prvenstveno u odbrani, jer iz dobre odbrane sve dolazi. Ponavljam, oni su velika ekipa, kao što ih je puno u Evroligi. Ali, mi treba da zaradimo poštovanje u svakoj utakmici u kojoj igramo. Budućnost će se boriti protiv svakoga, bez obzira ko je sa druge strane terena", ističe Erl Klark.

Pobjeda protiv CSKA je pokazala da je Budućnost ušla u formu.

"Igrali smo dobro u prethodnoj utakmici, držali se dogovora, mnogo igrača igra bolje, pogađamo šuteve, igramo dobru odbranu, hemija u svlačionici je odlična. Mi imamo šansu u svakoj utakmici da pobijedimo, imamo kvalitetne igrače, koji su igrali na top nivou, i napredujemo iz dana u dan", ističe nekadašnji krilni centar Los Anđeles Lejkersa.

Kao i čitava ekipa, tako i Erl Klark u posljednjim utakmicama igra na nivou zbog kojeg je i stigao u Podgoricu, a zvižduci u pojedinim utakmicama (posebno protiv Žalgirisa) na njega nijesu puno uticali …

"Tim je na prvom mjestu, ništa drugo nije važno, posebno ono što se događa u svlačionici i sa stručnim štabom. Imamo prilično jak tim, moramo da se držimo zajedno, da nastavimo da igramo jako, i upišemo što je moguće više pobjeda", zaključio je Erl Klark.

Blat: Šut za tri poena Budućnosti jedan od ključnih faktora meča

Pobjedama protiv Bajerna u gostima i Reala kod kuće, Olimpijakos je prekinuo niz od tri poraza u Evroligi, i sada ima skor 5-4. Protiv Budućnost opterećene personalnim problemima tim Dejvida Blata ima šansu da prvi put ove sezone “veže” tri trijumfa.

"Budućnost je, očito, u dobrom trenutku forme, igra veoma dobro. Ali, i mi smo imali dobre proteklih nekoliko sedmica i osjećam da podižemo naš nivo igre. S toga, očekujem dobar, izazovan i uzbudljiv meč za navijače, od kojih očekujemo da nas podrže kao što je to bio slučaj u proteklih nekoliko sedmica", kaže trener Olimpijakosa Dejvis Blat, koji je ljetos stigao u Atinu, pošto je prošle sezone sa Darušafakom osvojio Evrokup.

Blatu je jasno da je Budućnost u ovom trenutku jako opasna u šutu za tri poena.

"Nije jedini, ali će to biti jedan od ključnih faktora na utakmici. Za nas je važno da igramo našu igru i da držimo tempo igre koji nama odgovara. Treba dobro da skačemo, da igramo fizički jako, da budemo snažni u odbrani, i da svako ko bude ulazio na teren da svoj doprinos", dodao je, uz Dudu Ivkovića, jedini trener sa trofejima u Evroligi (Makabi 2014), Evrokupu i medaljom sa Olimpijskih igara (bronza sa Rusijom 2012).

2 puta su se do sada sastala dva tima u elitnom košarkaškom takmičenju, i to u posljednjoj sezoni FIBA Evrolige (1999/2000), a debitantskoj Budućnosti. U prvom meču u Pireju, 12. januara 2000. godine, domaćin je bio ubjedljiv - 89:61, ali je Olimpijakos 9. februara 2000. pognute glave napustio „Moraču“ (82:70)

Bonus video: