Spremna sam za izazov, neću moliti igračice da igraju za reprezenzaciju

1377 pregleda 0 komentar(a)
Jelena Škerović na današnjoj konferenciji za novinare
Jelena Škerović na današnjoj konferenciji za novinare
Ažurirano: 12.02.2019. 16:03h

Nova selektorka košarkašica Crne Gore Jelena Škerović prvi put se javnosti obratila u novoj ulozi. Na klupi je naslijedila Španca Roberta Injigesa, koji je sredinom januara odlučio da napusti kormilo naše selekcije, iako je sa “crvenima” izborio plasman na Evropsko prvenstvo.

"Preda mnom je izazov, ja sam spremna za njega. Jedino što mogu da obećam je mnogo rada", poručila je jedna od najboljih košarkašica Crne Gore u istoriji, zahvalivši ljudima u Košarkaškom savezu Crne Gore na ukazanoj šansi i povjerenju.

Škerovićeva, koja je u posljednjem prozoru kvalifikacija bila u stručnom štabu Injigesa, prva je dama na čelu jedne seniorske reprezentacije u Crnoj Gori.

“To je velika čast, i veliki korak za žene. Ponosna sam mnogo, ovo je velika šansa", istakla je Škerovićeva na prvom obraćanju medijima od postavljama na čelo našeg nacionalnog tima.

S obzirom na to da je do završetka karijere bila nezamjenjiva u našoj selekciji, dobro poznaje prilike u reprezentaciji.

"Mogu da obećam mnogo rada i mnogo prolivenog zboja, počev od igračica do stručnog štaba, kako bismo ostvarili neki uspjeh. Svi znamo da naša baza nije velika u poređenju sa drugim zemljama, što znači da eventualni nedostatak talenta moramo da nadoknadimo radom. Svakom treningu treba da pristupimo maksimalno, i onda da idemo korak po korak.

Biće to njen prvi trenerski izazov sa seniorskim timom, pošto je po završetku igračke karijere radila sa mlađim kategorijama u poljskoj Gdinji.

"Igrala sam košarku više od 20 godina, na poziciji koja je desna ruka trenera. Za mene košarka nije nepoznanica, a igrala sam i sa većinom igračica iz reprezentacije, znam njihovu mentalnu i fizičku snagu. S jedne strane, ovo jeste veliki zalogaj za mene, ali sa druge strane vjerujem u sebe i svoj stručni štab da možemo to da iznesemo na pravi način, i da to neiskustvo neće predstavljati problem".

Crnogorske košarkašice će na Evropskom prvenstvu u Srbiji i Letoniji, od 27. juna do 7. jula, igrati u grupi B sa Švedskom, Francuskom i Češkom.

"Kao igrač sam uvijek pristupala utakmicama sa ciljem da dam svoj maksimum, bez obzira kako će se utakmica završiti. Bitno je da znam da sam uvijek dala sve od sebe u tom momemtu. Takav će biti moj pristup i u ovoj ulozi. Bitno je da ekipa uvijek daje sve od sebe, da poslije utakmice ne žalimo da smo mogli nešto drugačije da uradimo. Treba da budemo spremni da pružimo maksimum, da se uvijek borimo".

U posljednjim mečevima kvalifikacija za EP naša selekcija je igrača u podmlađenom sastavu.

"Mlade djevojke imaju veliki potencijal, to je uvijek bilo u Crnoj Gori. Mislim da im je u posljednjih 10-ak godina je nedostajao ozbiljniji rad, ozbiljnije utakmice, koje će imati na Evropskom prvenstvu. Mnogo je važno iskustvo za njih, veliki broj starijih je završio igranje, pa je teret sada na mlađima. Same pripreme, rad i kontrolne utakmice u pripremnom periodu, kao i Evropsko prvenstvo, njima će mnogo da znači, da osjete kakva je košarka na evropskom nivou".

Na pitanje kakva je situacija sa našom najboljom igračicom Jelenom Dubljević, koja je preskočila posljednja dva meča kvalifikacija za EP, Škerovićevva je odgovorila uopšteno, ali je poslala jasnu poruku.

"Brzo ću napraviti spisak igračica koje ćemo pozvati, a znamo da nemamo veliku bazu. Sa svakom igračicom ćemo stupiti u kontakt i onda ćemo znati na koga možemo da računamo. Jedino što želim da kažem jeste da svako ko želi da igra za reprezentaciju i da posveti dva mjeseca je dobrodošao. Ne želim da molimo igračice, jer reprezentaciju ne čini jedan igrač, košarka je timski sport. Sve djevojke koje zaslužuju će dobiti poziv, a sačekaćemo odgovor od njih".

Naturalizovana Amerikanka Glori Džonson će se zbog igranja u WNBA ligi kasnije priključiti pripremama reprezenzacije.

"Svaka igračica koja igra u WNBA dobija dvije nedjelje ili 10-ak dana pred EP da može da se priključi reprezentaciji. Tih igračica ima mnogo, i zato je to tako napravljeno. To što će Glori igrati WNBA je dobro jer će biti fizički spremna. Što se tiče taktike, to što sam ja vidjela tokom dvije nedjelje rada sa njom, jeste da ona lako ukapira košarku, kretnje, šta treba da se radi ofanzivno i defanzivno, tako da mislim da neće biti problema sa njom - zaključila je Jelena Škerović".

Kako je saopštila, u stručnom štabu Škerovićeve za EP će biti pomoćnici Boško Radović i Tanja Popivoda, kondicioni trener, Drago Musić, fizioterapeut Petar Stojanović i doktorka Snežana Ćorac. Tim menadžer je Aleksandra Vujović, a vođa puta biće Miomir M. Mugoša.

Bonus video: