Trojkaška ekspedicija

Protivnici Budućnost Volija u posljednjih dvadesetak dana prosto nemaju način da zaustave dalekometnu paljbu regionalnog šampiona
118 pregleda 0 komentar(a)
edvin džekson, Foto: Filip Roganović
edvin džekson, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 28.11.2018. 10:00h

Šut je u košarci uvijek bio varljiva kategorija. Ekipe koje od njega žive, često od njega i da stradaju - nepisano je košarkaško pravilo.

Budućnost Voli je, međutim, za sada izuzetak koji potvrđuje pravilo - pokazala je to prošla sezona. Podgoričani su živjeli od šuta - šutem su i osvojili ABA ligu, prvi put u istoriji.

Nakon lutanja na startu nove sezone, ekipa Aleksandra Džikića ponovo je uhvatila šuterski ritam koji je imala prošle sezone - na višem nivou, protiv jačih protivnika, sa izmijenjenim timom. Protivnici Budućnost Volija u posljednjih dvadesetak dana prosto nemaju način da zaustave dalekometnu paljbu regionalnog šampiona.

Mogu li Podgoričani i ove sezone šutem za tri poena da stignu do velikih ciljeva?

"Impozantno je kako Budućnost šutira spolja u posljednjih 15 dana", rekao je u ponedjeljak veče trener Zadra Ante Nazor.

Zna se na šta je mislio jer su brojke neumoljive. Čak 81 trojku pogodila je Budućnost u posljednjih šest utakmica u Evroligi i ABA ligi, čak je stigla i da upiše dva rekorda. Ukupno - prosjek je odličnih 13,5 trojki po meču.

“Plavi” su zaokret u šutu napravili protiv Mornara u Baru 11. novembra (11 iz 25 pokušaja), u duelu sa Baskonijom četiri dana kasnije u pogodili 21 šut van linije 6.75, i već tada je moglo da se pretpostavi da je šuterski vaskrsnula ekipa koja se od početka sezone mučila napadački...

Učinak protiv Baskonije je najbolji u istoriji elitnog takmičenja, a prije dvije noći su Podgoričani stigli i do rekorda sezone u regionalnoj ligi - upisali su 16 trojki iz 27 pokušaja u ubjedljivom trijumfu protiv Zadra (89:69).

Između Baskonije i Zadra, Budućnost je dala devet trojki Partizanu, 10 Himkiju (od ruske ekipe je izgubila), a onda 14 u spektakularnom trijumfu nad CSKA, od čega čak 11 u drugom poluvremenu.

A koliko je šut promjenljiva kategorija pokazuju prvih desetak mečeva ove sezone u kojima je aktuelni prvak ABA lige istina pogađao, ali uz dosta slabije procente, gdje su prednjačili Erl Klark i Edvin Džekson.

Ekipa je u prva tri zvanična meča (Superkup ABA lige, protiv Igokee, Partizana i Crvene zvezde) dala 23 trojke, da bi početak regionalnog takmičenja bio šuterski veoma loš.

Isti ovaj tim koji sada "sipa" iz svih pozicija je 1. oktobra protiv Krke na otvaraju sezone u “Morači” trojke gađao 19-2, sedam dana kasnije na istom mjestu u derbiju sa Zvezdom upisao šest iz 21 pokušaja... Bilo je to teško vrijeme za navijače Budućnosti, a najviše od svega je brinula selekcija šuta, prije svih Erla Klarka, koji je često pucao nerezonski...

Sada, Budućnost igra raznovrsnije, drugačije otvara odbrane protivnika sa Klarkom na poziciji pet i Danilom Nikolićem na četvorci, pa dolazi u situaciju da pogađa uglavnom otvorene šuteve za tri poena.

Biće i utakmica u kojima će centri Budućnosti morati unutrašnjom igrom da dolaze do poena, ali to ne mijenja činjenicu da je ova ekipa selektirana da živi od agresivne odbrane i pokušaja sa distance.

23 trojke iz 42 pokušaja pogodio je Edvin Džekson u dosadašnjih devet utakmica u Evroligi. Francuz ima prosjek od 54,76 odsto uspješnosti, a najbolji je bio u mečevima protiv Emporio Armanija i Baskonije kada je za tri šutirao 4-4 odnosno 9-6

11 šuteva van linije 6.75 je u Evroligi pogodio Danilo Nikolić, od čega 10 u posljednje tri utakmice - protiv Baskonije (5-4), Himkija (5-2) i CSKA (7-4)

Galerija

Bonus video: