Bokan: Uskoro ćemo imati sastanak sa ljudima iz Evrolige

191 pregleda 21 komentar(a)
Dragan Bokan, Foto: Savo Prelević
Dragan Bokan, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.11.2015. 12:50h

Jedanaest klubova nosilaca A licence Evrolige dogovorilo se oko transformacije elitnog takmičenja za sezonu 2016/17. godine.

Prema tom dogovoru, 16 timova će igrati po dvostrukom bod-sistemu, svako sa svakim.

Garantovana mjesta imaće trenutnih 11 - CSKA Moskva, Real, Barselona, Anadolu Efes, Fenerbahče, Panatinaikos, Olimpijakos, Laboral Kuća, Makabi, Žalgiris i Emporio Armani.

Dvanaesti učesnik biće pobjednik Evrokupa, koji će se igrati po sadašnjem formatu Evrolige, uz učešće 24 kluba, trinaesti učesnik doći će iz kvalifikacija, a tri mjesta rezervisana su za šampione domaćih liga.

Realno je da dva od ta tri kluba budu prvaci Francuske i Njemačke, a ostalo je nejasno kakva je pozicija ABA lige.

“Upoznat sam sa informacijom da je dogovorena transformacija Evrolige, a sve je to proizvod “rata” FIBA i Evrolige. Mi smo u svakodnevnoj komunikaciji sa ljudima iz Evrolige i nismo dobili nikakvu zvaničnu informaciju. Veoma brzo ćemo imati sastanak u Barseloni, nakon čega će biti jasnija situacija. Mislim da ABA liga zaslužuju mjesto u tom takmičenju”, rekao je Dragan Bokan, prvi čovjek ABA lige i Budućnost Volija za “Vijesti”.

Špekuliše se da bi prvak ABA lige imao mogućnost direktnog plasmana u elitno takmičenje, dok bi finalista igrao kvalifiakcije.

“Sve opcije su otvorene. Uskoro nas čeka sastanak u Barseloni i tada će sve biti jasno. Neki zatvoreni sistem, kao što je zamišljeno, neće moći da ima budućnost. Takvo je moje mišljenje. Treba da se napravi kao i u fudbalu u Ligi šampiona, da i manji klubovi mogu da igraju elitno takmičenje. Pa sport i postoji da bi se takmičilo”, zaključio je Bokan.

Bonus video: