Radovanoviću smo dali plaketu iako nije rođen u CG

"Samo se u njegovom slučaju nismo pridržavali Pravilnika", navode u Košarkaškom savezu Crne Gore
169 pregleda 17 komentar(a)
Logo KSCG, Foto: Arhiva "Vijesti"
Logo KSCG, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 03.11.2015. 08:43h

Povodom teksta u jučerašnjem broju „Vijesti” pod naslovom „Rado bih došao da su me zvali i kao gosta, ali smeta mi nepravda”, u kojem proslavljeni jugoslovenski košarkaš Ratko Radovanović žali zbog tretmana od strane Košarkaškog saveza Crne Gore prilikom odlučivanja o dobitnicima priznanja prilikom proslave 60 godina košarke u našoj zemlji, reagovali su iz KSCG. U saopštanju crnogorske „kuće košarke” se kaže:

„Iznenađeni smo tekstom u 'Vijestima' od 1. novembra 2015. u kojem se prenosi razočaranje Ratka Radovanovića, zlatnog košarkaškog reprezentativca SFRJ, tretmanom na nedavnoj proslavi 60 godina Košarkaškog saveza Crne Gore. Žao nam je da je i u toj svečanoj prilici, koja je okupila veliki broj najuspješnijih igrača, trenera i sportskih radnika sa ex-YU prostora, ostavljena mogućnost makar i za pojedinačno nezadovoljstvo".

"Kako smatramo da je ono neopravdano, podsjećamo da se Predsjedništvo KSCG pridržavalo pravila propisanih odgovarajućim Pravilnikom o dodjeli priznanja KSCG usvojenim na sjednici od 16. jula 2015. godine. Tim Pravilnikom, KSCG za vrhunske rezultate i dugogodišnji rad u košarkaškoj organizaciji ustanovljava dva priznanja - Zlatnu značku KSCG i Plaketu KSCG, sa detaljno objašnjenim kriterijumima za dobijanje ovih priznanja. Ovaj dokument javnosti je dostupan na sajtu KSCG".

"Predsjedništvo KSCG se, prilikom odlučivanja o dodjeli Zlatne značke i Plakete, u svemu pridržavalo navedenog Pravilnika osim u slučaju Ratka Radovanovića. Iako nije rođen u Crnoj Gori (već u Nevesinju, BiH) i nije se košarkom nikada bavio u nekom crnogorskom klubu, Predsjedništvo mu je dodijelilo Plaketu KSCG. Van svake sumnje je da je svojom blistavom košarkaškom karijerom Radovanović zaslužio svako moguće priznanje i upravo cijeneći veličinu njegovog sportskog imena, Predsjedništvo KSCG je u njegovom slučaju odstupilo od utvrđenog Pravilnika o dodjeli priznanja, dodjeljujući mu Plaketu KSCG.

"Predsjedništvo KSCG je uvažilo posebnu bliskost Ratka Radovanovića sa Crnom Gorom, ne samo tokom njegove igračke karijere, nego i tokom takođe, uspješnog rada u FMP Železniku iz Beograda i dodijelilo mu Plaketu KSCG. Žao nam je da je ovakav, po našem mišljenju opravdano pažljiv odnos naše košarkaške organizacije, povrijedio našeg prijatelja Ratka Radovanovića”, stoji u saopštenju koje je potpisao generalni sekretar KSCG Petar Popović.

Bonus video: