Tanjević: Cilj je da se plasiramo na naredno EP

0 komentar(a)
Bogdan Tanjević, Foto: Luka Zeković
Bogdan Tanjević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.10.2015. 13:59h

Proslavljeni Bogdan Tanjević je i zvanično predstavljen kao novi selektor košarkaša Crne Gore.

Na tom mjestu 68-godišnji stručnjak je naslijedio Luku Pavićevića, koji je podnio ostavku krajem septembra prošle godine nakon neuspjeha u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

"Glavni zadatak će nam biti da se plasiramo na naredno Evropsko prvenstvo, a kvalifikacije za to takmičenje počinju naredne godine. Da prihvatim poziv presudila je nostalgija, odnosno što bi rekao jedan moj prijatelj iz Turske, upao sam u zamku nostalgije. Takođe, i želja da se vratim na teren poslije pauze od godinu i po dana, uželio sam se i igrača i mislim da možemo napraviti dobar rezultat. "Navučen" sam malo trenerskom organizacijom na čijem sam čelu, a potom i kada sam tokom ljeta vodio reprezentaciju Crne Gore na Igrama malih zemalja na Islandu, a i ja se najboljem osjećam na terenu. Teško je u državi sa 650.000 stanovnika pričati o ambicijama, ali želimo da budemo među 15 najboljih na kontinentu. Radio sam u tri reprezentacije do sada, imam iskustva i opvom poslu i mislim da mogu da pomognem. Ono na čemu ću insistirati je jaka odbrana i da igramo brzo, da protok lopte bude brz", rekao je Tanjević na predstavljanju.

Tanjević je ljetos vodio “crvene” na Igrama malih zemalja na Islandu, gdje je osvojena zlatna medalja.

"Obići ću cijelu Crnu Gioru, uvući ću se u svaki "džep". Obići ću sve klubove, razgovaraću sa svim klubovma, da vidim šta ih tišti, da vidim kako im se može pomoći. Mislim da imam talenat za komunikaciju sa ljudima, sa vlasnicima klubova, trenerima, igračima. Naravno, posvetiću se i radu sa mladim igračima. Košarkaški savez Crne Gore ima ideju, koja je istina sada na dugom štapu, da se napravi trening centar za mlade igrače, gdje bi radili tokom cijele godine i igrali bi utakmice sa crnogorskim ligašima. Mislim da bi to bio fantastičan projekat"

Ovo će za njega biti četvrti selektorski angažman u karijeri, prethodno je vodio selekcije Jugoslavije, Italije i Turske.

Trenutno obavlja i funkciju predsjednika Udruženja košarkaških trenera Crne Gore.

U dosadašnjoj trenerskoj karijeri, Tanjević je vodio Bosnu, Kazertu, Trst, Olimpiju Milano, Limož, Budućnost, Asvel, Virtus Bolonju i Fenerbahče.

Tanjević je četvrti selektor Crne Gore, prije njega na toj funkciji su bili Duško Vujošević, Dejan Radonjić i Pavićević.

Jedno od pitanja je bilo da li je razgovarao sa našim glavnim igračima - Nikolom Pekovićem, Nikolom Vučevićem, Marko Todorovićem, Bojanom Dubljevićem.

"Nisam imao vremena za to, jer smo se tek sinoć dogovorili da preuzmem mjesto selektora. Ono što je sigurno, neću putovati da bi razgovarao sa njima, za mene je dovoljan i telefonski poziv. Tako sam radio prije, tako ću raditi i sada".

Iz ekipe koja je na Islandu osvojila zlatnu medalju, "iskočila" su četiri imena koja će se sigurno naći na širem spisku.

"Sigurno će biti pozvani Milutin Đukanović, Nemanja Vranješ i Nikola Pavlićević, kao i Nemanja Đurišić, koga sam tokom ljeta imao vremena samo dva dana da ga gledam. Želim da ga probam na poziciji krila, mislim da tu može da odigra dobro. Deficitarni smo na pozicijama spoljnih igrača i gledaćemo da to riješimo na pravi način".

Želja Tanjevića je da mu u radu pomažu Dušan Dubljević i Boško Radović.

"Sa njima sam se već uhodao i volio bih da budu u stručnom štabu, ali oni imaju svoje programe u mlađim selekcijama i vidjećemo koliko je moguće da budu tu. Ono što je sigurno, biće u stručnom štabu jedan od njih dvojice. Želimo da uključimo i još neke druge trenere da budu sa nama, da se, recimo, mijenjaju na 15 dana. Vidjećemo kasnije ko će još ući u stručni štab osim njih dvojice", zaključio je trofejni trener.

Predstavljanje Tanjevića kao novog selektora Crne Gore počelo je minut ćutanja u znak sjećanja na legende košarke Ranka Žeravicu i Borisa Krstančića, koji su juče preminuli.

Bonus video: