Odlazak legende jugoslovenske košarke: Preminuo Ranko Žeravica

Imao je 85 godina i sijaset najvećih medalja iza sebe. Najvažniju je osvojio 1980. godine, kada je Jugoslaviju prvi i posljednji put doveo do olimpijskog zlata
144 pregleda 24 komentar(a)
Ranko Žeravica, Foto: Savo Prelević
Ranko Žeravica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.10.2015. 09:27h

Otac jugoslovenske košarke Aleksandar-Aca Nikolić je preminuo 2000. godine, danas mu se na nebu pridružio još jedan velikan.

Čovjek koji je gotovo koliko slavni Profesor zaslužan što je „kraljica igara” na ovim prostorima bila toliko uspješna, čovjek koga su zvali Otac svih trenera - Ranko Žeravica.

Legendarni selektor „plavih” je preminuo u Beogradu.

Imao je 85 godina i sijaset najvećih medalja iza sebe. Najvažniju je osvojio 1980. godine, kada je Jugoslaviju prvi i posljednji put doveo do olimpijskog zlata.

U Moskvi su tog ljeta Kićanović, Dalipagić, Slavnić, Delibašić, Ćosić, Radovanović i drugovi dali čak 825 koševa u osam utakmica i konačno prigrabili najvažnije odličje.

Žeravica je kao selektor SFRJ osvojio i zlato na Svjetskom prvenstvu 1970. u Ljubljani, a uzimao je i srebrne medalje na OI u Meksiko Sitiju 1968, SP u Urugvaju 1967. i evropskim prvenstvima u Italiji 1969. i Zapadnoj Njemačkoj 1971, te bronzu na Mundobasketu u Kolumbiji 1982.

Odlazio je i vraćao se na klupu Jugoslavije, a u međuvremenu je kreirao veliki Partizan, pošto je početkom '70-ih selektirao ekipu u kojoj su glavnu riječ vodili velikani svjetske košarke Dalipagić i Kićanović.

U međuvremenu, stvarao je i nasljednike i presudno uticao na razvoj Dude Ivkovića, Božidara Maljkovića, Bogdana Tanjevića, Svetislava Pešića...

"Ovo je udarac za sve nas. Žeravica je bio veliko ime, ostvario je velike rezultate. Ipak, imao je srčanih problema, puno godina. Takav je život. Hvala mu na svemu što je dao košarci. Od mene je napravio igrača, pomogao mi je da postanem to što jesam. Hvala mu još jednom za sve", rekao je Praja Dalipagić.

Nevjerovatnu karijeru je 2003. završio kao 73-godišnjak u Saragosi, klubu iz grada u kojem je, pored Beograda, provodio najviše vremena posljednjih decenija.

Vodio je i Crvenu zvezdu, Barselonu, Pulu, italijanske Desio, Napoli i Kazertu, kao i Split.

Posljednjih godina je imao srčanih problema, pa su 2009. morala da mu budu ugrađena tri bajpasa.

Početkom ove godine je jedva preživio infarkt u Saragosi, ali veliko srce više nije moglo da izdrži. Košarkaški velikan biće sahranjen u subotu u 14 sati u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu.

"Otišao je najveći autoritet košarkaških trenera. I prije i poslije njega su bili treneri sa sličnim osobinama, ali mu niko nije bio ni blizu. U moje doba, 60-ih i 70-ih godina, samo spominjanje njegovog imena u bilo kojoj zemlji i na bilo kom kontinentu je odzvanjalo gromkim tonovima. Autor, znalac, zaljubljenik i vizionar su bile njegove, a za sve druge jako rijetke osobine", rekao je Zoran-Moka Slavnić za „Blic”.

Bonus video: