Kreće lov na Golden Stejt

„Ratnici” će teško uspjeti da ponove impresivan skor iz prošle sezone, kada su imali 67 pobjeda i samo 15 poraza uz najbolju odbranu i drugi najbolji napad
0 komentar(a)
Stef Kari, Foto: Reuters
Stef Kari, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.10.2015. 08:34h

Nova sezona u NBA ligi počinje u noći između utorka i srijede po našem vremenu, mečevima u kojima će akteri biti prošlosezonski finalisti Golden Stejt i Klivlend. Šampion će dočekati Nju Orleans, dok će Kavalirsi u goste Čikagu.

„Ratnici” će teško uspjeti da ponove impresivan skor iz prošle sezone, kada su imali 67 pobjeda i samo 15 poraza uz najbolju odbranu i drugi najbolji napad. Otišli su Dejvid Li i Džastin Holidej, a stigao je krilni centar Sakramenta Džastin Tompson. Najveći aduti Golden Stejta biće Stef Kari, Klej Tompson, Andre Igudala, Harison Barns, Endrju Bogut i Drejmond Grin. Ekipa Stiva Kera ovu sezonu počinje kao najveći favorit, ostaje da se vidi da li će uspjeti da osvoji novi prsten.

U Zapadnoj konferenciji ima nekoliko timova koji će „ratnicima” ozbiljno prijetiti. Tu su prije svega Hjuston i L. A. Klipersi. Rokitsi su jači za Taja Lousona (Denver), Markusa Torntona (Finiks) i rukija Sema Dekera. Ekipa iz Grada anđela je dovela Pola Pirsa (Vašington), Lensa Stivensona (Šarlot), Džoša Smita (Hjuston), Veslija Džonsona (L. A. Lejkersi), Kola Oldriča (Njujork) i Luka Mb- a A Mutea (Filadelfija). Ne treba zaboraviti ni San Antonio, Portland, Memfis, Oklahomu i L. A. Lejkerse.

Klivlend sa Lebronom Džejmsom i oporavljenim Kevinom Lavom i Kajri Irvingom je favorit broj jedan na Istoku. Podršku će imati od novajlija Ričarda Džefersona (Dalas), Moa Vilijamsa (Šarlot) i Saše Kauna (CSKA).

Šansu iz drugog plana čekaće Atlanta, iako je hendikepirana odlaskom Demarea Kerola u Toronto. Tu je i Čikago sa starim snagama, ali i novim trenerom Fredom Hoibergom. Majami je doveo Amarea Stodemajera (Dalas) i Džeralda Grina (Finiks) i želi ponovo da igra značajnu ulogu. Mnogo toga zavisiće od forme Dvejna Vejda i Krisa Boša. Ostaje da se vidi koliko može renovirani Njujork, kao i Indijana, Šarlot, Bruklin i Detroit.

Vučević ključni igrač Orlanda, Peković propušta start sezone

Crna Gora će, kao i prethodne sezone, imati dva predstavnika u najjačoj ligi na svijetu i to Nikolu Vučevića (Orlando) i Nikolu Pekovića (Minesota).

Dvadesetpetogodišnji Vučević će i u ovoj sezoni biti jedan od ključnih igrača „magičnih”, zajedno sa Viktorom Oladipom, Elfridom Pejtonom i Eronom Gordonom. Novi trener Skot Skajls vjeruje u Vučevića, koji je prošle sezone imao impresivnu statistiku. Na 74 meča prosječno je davao 19,3 poena, uz 10,9 skokova i dvije asistencije.

Peković će zbog problema sa Ahilovom tetivom propustiti start sezone. Posljednji meč odigrao je 11. marta, potom je operisan.

Posljednje dvije-tri sezone ima dosta problema sa povredama i Timbervulfsi sa nestrpljenjem čekaju da se oporavi. U njegovom odustvu glavni teret u reketu podnijeće Karl-Entoni Tauns (19 godina, 213 cm), prvi pik na ljetošnjem draftu.

Peković je protekle sezone upisao 31 nastup, uz prosječan učinak od 12,5 poena i 7,5 skokova.

Bonus video: