Preminuo Flip Saunders

Iskusni trener je 11. avgusta u saopštenju napisao da ide na hemioterapije i da su mu doktori rekli da može da se izliječi, zbog čega nije ni napuštao mjesta predjednika košarkaških operacija i šefa stručnog štaba Minesote
2 komentar(a)
Saunders, Foto: REUTERS
Saunders, Foto: REUTERS
Ažurirano: 25.10.2015. 18:49h

NBA je izgubila jednog od najvećih džentlmena, preminuo je Flip Saunders.

Najuspješniji trener u istoriji Minesote je prije dva i po mjeseca objavio da boluje od Hodžkinovog limfoma, kancera limfnih žlijezda, zbog kojeg ga je tokom prošle sezone na klupi "vukova" neko vrijeme mijenjao prvi pomoćnik Sem Mičel.

Iskusni trener je 11. avgusta u saopštenju napisao da ide na hemioterapije i da su mu doktori rekli da može da se izliječi, zbog čega nije ni napuštao mjesta predjednika košarkaških operacija i šefa stručnog štaba.

Govorio je da je bog pripremio za ovu bitku, ali ju je izgubio. Imao je svega 60 godina...

Saunders je rođen u Klivlendu, a u Minesotu je stigao 1973. godine da igra na koledžu.

Na Univerzitetu Minesota je bio u timu sa čuvenim Kevinom Mekhejlom, Mičalom Tompsonom i Rejom Vilijamsom, ali je odlučio da se odmah nakon toga posveti trenerskom poslu.

Nakon rada na nekoliko univerziteta i u CBA ligi, 1995. godine je stigao u Timbervulvse na poziv Mekhejla. Prvo je bio generalni menadžer, a u decembru je postavljen za glavnog trenera.

Na kormilu je ostao do 2005. godine i jedini je trener u istoriji Minesote koji je taj klub doveo do plej-ofa. I to osam puta.

Vodio je i Detroit Pistonse i Vašington Vizardse, a u junu prošle godine se vratio u Minesotu.

Za njim je stigao i Kevin Garnet, sa kojim je ostvarivao sve velike uspjehe Timbervulvsa.

Htio je da vrati tim u plej-of, ali je surova bolest imala druge planove...

Bonus video: