KS Crne Gore obilježio 60 godina od osnivanja

210 pregleda 17 komentar(a)
KS Crne Gore, Foto: D. Miljanić
KS Crne Gore, Foto: D. Miljanić
Ažurirano: 23.10.2015. 20:42h

Košarkaški savez Crne Gore je povodom obilježavanja 60 godina postojanja večeras organizovao svečanu akademija u prisustvu brojnih zvanica iz svijeta košarke.

Obilježavanju značajnog jubileja, između, ostalih prisustvovali su predsjednik FIBA Evrope Turgaj Demirel, generalni sekretar FIBA Patrik Bauman, Dejan Bodiroga, Dejan Tomašević, Igor Rakočević, Žarko Paspalj, Ratko Radovanović, Žarko Varajić, Zdravko Radulović, Dragan Kapičić, Josip Đerđa, Željko Jerkov, Ivo Daneu, Petar Naumovski i Blagoje Georgijevski.

Događaju su prisustvovali i predstavnici košarkaških saveza Srbije, Francuske, Rumunije, Turske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Makedonije i Slovenije, proslavljeni stručnjaci Duško Vujošević, Bogdan Tanjević, Rusmir Halilović, Mirko Novosel i Božidar Maljković, kao i bivši košarkaši i košarkašice...

Na svečanoj akademiji uručene su zlatne značke, kao naviše priznanje ''crnogorske kuće košarke''.

Dobitnici pomenutog priznanja su Bogdan Tanjević, Žarko Paspalj, Žarko Knežević, Žarko Varajić, Rajko Žižić, Zdravko Radulović, Vlado Šćepanović, Predrag Drobnjak, Nikola Bulatović, Veselin Barović i Želimir Cerović.

„Izdvajanjem Košarkaškog saveza iz Saveza sportova Crne Gore 1955. godine, prešlo se u novu organizacionu fazu ali su morale da prođu decenije da crnogorska košarka uhvati korak po kvalitetu sa jugoslovenskom. Svi pamtimo bljesak ivangradske košarke sredinom sedamdesetih godina prošlog vijeka, svi pamtimo i super talentovane pojedince, poput Rajka Žižića ili Žarka Kneževića, ali je tek osamdesetih godina, sa usponom titogradske muške i ženske košarke, Crna Gora zauzela svoje stabilno mjesto u jugoslovenskoj eliti... Bio je to dug, ponekad i mukotrpan put iz košarkaške zaostalosti do trijumfa na vrhunskoj sportskoj sceni. Bio je to put koji je košarka dijelila i sa svojom zemljom, Crnom Gorom”, rekao je, između ostalog, Milo Đukanović, predsjednika KS Crne Gore.

Pored prezentacije monografije "Naših 60 godina" autora Aleksandra Erakovića, zvanice su imale priliku da se posjete najzačajnijih trenutaka i najvećih uspjeha crnogorske košarke od 1955. godine do danas.

Uoči svečane akademije dodjeljene su plakete Košarkaškog saveza Crne Gore, koje je uručio predsjednik saveza Milo Đukanović.

Na spisku dobitnika plaketa su 70 imena koji su dali izuzetan doprinos u razvoju crnogorske košarke u svojim opštinama, ali i van granica naše države.

„Evropa ostaje srce i duša međunarodne košarke, a tokom posljednjih šest decenija Crna Gora je cijenjeni član evropske košarkaške porodice. Košarkaška istorija Crne Gore je bogata. Večeras je prilika da izrazimo poštovanje prema toj istoriji. Tokom posljednjih šest decenija, crnogorski košarkaški, svojim vještinama i posvećenošću, bili su nadahnuće za sportske navijače širom Evrope. Crna Gora je takođe iznjedrila neke od najvećih košarkaških umova u evropskoj istoriji, trenere kao što su Bogdan Tanjević, Duško Ivanović, Duško Vujošević i Luka Pavićević, koji su bili maestralni učitelji generacijama igrača. Zahvaljujući tim mudrim ljudima, košarka je važan dio crnogorske sportske, ali i nacionalne kulture”, riječi su Turgaja Demirela, prvog čovjeka FIBA Evrope.

Bonus video: