Mornar u krizi igre i rezultata: Bez odbrane nema košarke

Kako u ABA ligi, tako i u Evrokupu, Mornar ima najgoru odbranu. U regionalnom takmičenju prosječno prima 90,9 poena po meču, dok je u Evrokupu još gori, sa 93,4 primljenih poena prosječno po utakmici
93 pregleda 3 komentar(a)
Mihailo Pavićević, Foto: KK Mornar
Mihailo Pavićević, Foto: KK Mornar
Ažurirano: 28.11.2018. 09:50h

Da li je slab početak sezone rezultat igranja na dva fronta, posebno u kvalitetnom i zahtjevnom Ulebovom Evrokupu (za razliku od prošlogodišnjeg FIBA Evrokupa u kojem su Barani stigli do četvrtfinala), ili posljedica pogrešnog izbora igračkog kadra i čestih promjena (dolazaka i odlazaka) u rosteru, ili, pak, nečeg trećeg, pokazaće nastavak sezone, posebno kada košarkaši Mornara završe nastup na evropskoj sceni.

Tek, izabranici Mihaila Pavićevića na svom kontu trenutno imaju svega četiri pobjede na dva fronta (po dva u ABA ligi i Evrokupu), uz čak 14 poraza (sedam u ABA ligi, jedan u ABA Superkupu, te šest u Evrokupu).

"Mi smo u jednoj vrlo teškoj situaciji zbog igranja u Evrokupu. Ispali smo iz trenažnog procesa, jednostavno nemamo vremena za to, ali to smo i znali prije početka takmičenja. To je zahtijevalo mnogo veću angažovanost i ozbiljnost", priznaje Mihailo Pavićević.

"Treba igrati muški i pošteno odbranu, pa i ako se izgubi onda se ne može žaliti. Ali, kada u odbrani ne možemo, maltene, da odbranimo nijednu situaciju, onda je teško igrati košarku", dodaje strateg Barana, apostrofirajući problem koji je kod Mornara evidentan od početka sezone.

Naime, kako u ABA ligi, tako i u Evrokupu, Mornar ima najgoru odbranu. U regionalnom takmičenju prosječno prima 90,9 poena po meču, dok je u Evrokupu još gori, sa 93,4 primljenih poena prosječno po utakmici.

U koncepciji igre Mornara važnu ulogu ima šut za tri poena, pa tako crnogorski šampion u grupi u Evrokupu ima najbolji procenat šuta za tri poena (38,9 odsto), a šesti je po procentu u ABA ligi (sa 33,9%), a drugi po broju pogođenih trojki - 84, jednu manje od Cibone. Međutim, jasno je da ni dobar šut ne može da “ispegla” veliku “promaju” u odbrani Barana ove sezone.

"Prvenstvena pauza će nam dobro doći da probamo da se vratimo na pravi kolosijek, ali sigurno neće biti lako".

Mornar je u ponedjeljak veče imao šansu da prekine seriju poraza u ABA ligi, ali je kod kuće izgubio i od Igokee (97:103) za peti poraz u nizu, koji je još jednom potvrdio probleme Barana u defanzivi...

"Prije utakmice sa Igokeom sam rekao da je za nas svaka utakmica “biti ili ne biti”. Izgleda da igrači nisu bili svjesni te situacije, jer ono što sam tražio od njih za dva dana koliko smo imali na raspolaganju za pripremu ove utakmice jeste da pokušamo da budemo fokusirani u onom segmentu igre gdje smo ubjedljivo najgori, a to je odbrana. Ponovo smo dozvolili protivniku da postigne više od 100 poena, u prvom poluvremenu 54, u trećoj četvrtini nemamo faul, nećemo da “kidamo” njihove kontre i otvorene šuteve za tri poena, to je zaista nedopustivo. Bez odbrane je teško igrati i dobiti bilo koju kvalitetnu ekipu, a Igokea je skup iskusnih igrača koji su to znali da iskoriste. Šta je tu je, nema kukanja, ali ovo je težak poraz i do kraja prvenstva predstoji nam grčevita borba za opstanak. Vidjećemo, nešto moramo da radimo, a šta...", zagonetno je zaključio Pavićević.

11 utakmica su do sada u ovoj sezoni, na dva fronta, odigrali košarkaši Mornara u kojima su primili 90 i više poena. Samo su jednom uspjeli da pobijede u tih 11 mečeva, u ABA ligi, protiv Partizana 97:94

Bonus video: