Plasman Zvezde u Top 16 bi bio uspjeh

Danas startuje Evroliga, a Dejan Radonjić će biti jedini crnogorski stručnjak koji će ove sezone voditi neki tim u evropskoj košarkaškoj eliti. Prošle sezone sa Zvezdom je igrao Top 16 fazu
1 komentar(a)
Dejan Radonjić, Foto: Abaliga.com
Dejan Radonjić, Foto: Abaliga.com
Ažurirano: 15.10.2015. 10:44h

Četrdesetpetogodišnji Dejan Radonjić će biti jedini crnogorski stručnjak koji će ove sezone imati priliku da vodi neki tim u Evroligi. Sa klupe Crvene zvezde prethodne takmičarske godine uspio je da se domogne triple krune (ABA liga, prvenstvo i Kup Srbije) i odvede tim u Top 16 fazu elitnog takmičenja. Isti cilj ima i ove sezone u Evroligi, ali će zadatak biti daleko teži. „Crveno-bijeli” nisu bili miljenici sreće, žrijebani su u „grupu smrti” i biće teško da se domognu jedne od prve četiri pozicije.

"Ove sezone smo u grupi koja je po kvalitetu daleko najjača od svih ostalih. Za rivale ćemo imati tri tima koja imaju kvalitet da se nađu u samoj završnici - Real, Fenerbahče i Himki. Tu je i Bajern sa daleko boljim timom nego prošle godine, imaju velike ambicije, na čelu sa iskusnim Svetislavom Pešićem. I oni imaju šta da pokažu, a mislim da je neopravdano potcijenjen Strazbur, kojem je dodijeljena uloga autsajdera. Vodi ih Vensan Kole, selektor Francuske, imaju iskusan i kvalitetan sastav i sigurno da će prikazivati dobre partije. U ovakvoj konkurenciji, slobodno se to može reći, plasman u Top 16 fazu bio bi ogroman uspjeh za Crvenu zvezdu", kaže Radonjić za „Vijesti”.

Beograđani još nisu dovoljno uigrani, što je problem broj jedan pred premijerni meč sa Strazburom večeras u „Kombank areni”.

"Problematika je malo kompleksnija, jer nikada do sada nismo imali ovakav pripremni period. Tokom reprezentativnih akcija povrijedili su se Marko Tejić i Majk Cirbes. Na sve to se nadovezala povreda Rajana Tompsona, pa ponovo Tejića, a sada smo na duži vremenski period ostali bez Nemanje Dangubića. Neki igrači su, takođe, bili sa svojim reprezentacijama na Evropskom prvenstvu, kasnije su se priključili ekipi i još nismo uigrani. Imali smo i izuzetno naporan ritam u ABA ligi od pet mečeva u 10 dana, kada se tome doda i turnir u Zadru, onda smo za dvije nedjelje odigrali čak osam mečeva. I pored svih problema, dobro smo počeli sezonu, imali čak i priliku da slavimo u Zagrebu i da sa 100 odsto učinkom čekamo start Evrolige. Raduje me da izgledamo bolje nego prije 15 dana, ali ima još dosta prostora za napredak".

Iako ispred sebe ima zadatak da pokuša da odbrani sve trofeje osvojene prethodne sezone, Radonjić ne bježi od toga da forsira mlade igrače.

"Svake godine se trudimo da šansu damo mlađim igračima. Oni su od starta priprema sa nama i dobiće šansu, prije svega mislim na Nikolu Rebića i Marka Gudurića. Žao mi je što Tejić ima problema sa povredama, što ga udaljava sa terena i mogućnosti da igra. Tu je i još uvijek mladi Luka Mitrović, kome je ovo četvrta sezona u klubu i koji igra izuzetno dobro. Kako bude rastao ovaj tim, kako se bude uigravao, i oni će da napreduju, da dobijaju šansu da pokažu šta znaju".

Kada se povede priča na temu favorita za osvajanje evropske krune, nekadašnji trener Budućnost Volija kaže da je u ovom treutku nezahvalno pričati na tu temu.

"Već nabrojani timovi iz naše grupe imaju kvalitet za samu završnicu, tu su i ekipe koje su prošle sezone igrale na završnom turniru - Olimpijakos i CSKA Moskva - a mislim da i Efes ove sezone ima kvalitet da se umiješa u borbu za trofej. Ipak, tek je početak sezone, većina ekipe se još nije kompletirala i rano je pričati na tu temu. Negdje na kraju prve faze neke stvari bi mogle da budu jasnije po tom pitanju", zaključio je Radonjić.

Ovaj tim je dobar, novi igrač bi trebalo samo da ga nadogradi

Poznato je da Crvena zvezda traži još jedno pojačanje i to na spoljnoj liniji. Pominju se mnoga imena, a od svih igrača sa Beograđanima se najviše povezuje Dešon Tomas, bivši član Barselone. Ipak...

"Tražimo igrače, želimo da nađemo najbolje rješenje. Mnoga imena se pominju u javnosti, ali smo još daleko od realizacije transfera. Pratićemo i dalje tržište, ali nećemo žuriti, nećemo na brzinu da rješavamo to pitanje. Za sada nema nikakvih novosti oko dolaska novih pojačanja. Ovaj tim je dobar, a novi igrač bi trebalo samo da nadogradi kvalitet".

RASPORED

ČETVRTAK

Grupa A: Crvena zvezda - Strazbur (19.00)

Grupa B: Olimpijakos - Cedevita (20.45)

Grupa C: Karšijaka - Barselona (18.00)

Grupa D: CSKA Moskva - Makabi (19.00), Darušafaka - Sasari (20.00), Unikaha - Brose baskets (20.45)

PETAK

Grupa A: Fenerbahče - Bajern (18.45), Himki - Real (19.00)

Grupa B: Limož - Anadolu Efes (20.45), Emporio Armani - Laboral Kuća (20.45)

Grupa C: Lokomotiva - Panatinaikos (17.00), Zjelona Gora - Žalgiris (19.00)

Bonus video: