U inat svima: Tomas "divljački" zakucava sa svojih 175 cm

Brzina, dribling, precizan šut, dobar pregled igre, sa jedne strane, ali sa druge nedostatak visine za neke NBA standarde, pa je tako Ajzea ostao na visini od samo 175 cm
1183 pregleda 1 komentar(a)
Ajzea Tomas, Foto: Facebook
Ajzea Tomas, Foto: Facebook
Ažurirano: 08.10.2015. 18:30h

Ajzea Tomas, plej Boston Seltiksa, po mnogo čemu ima interesantnu životnu priču.

Iako po imenu i prezimenu se pomisli da je riječ o sinu poznatijeg bivšeg košarkaša Detroit Pistonsa, Ajzejino ime je plod opklade njegovog oca.

Uoči finala NBA lige, 1989. godine između LA Lejkersa i Detroit Pistonsa, Džejms Tomas se kladio sa prijateljem da će "žuto-ljubičasti" dobiti "Loše momke" iz Detroita. Zalog je bio ime nerođenog sina. Kako su Pistonsi predvođeni upravo Ajzeom Tomasom "počistili" Lejkerse, Džejms je održao riječ i na svijet je došao novi Ajzea.

Njegov sin je igrom slučaja i sam volio košarku i posjedovao ogroman talenat.

Brzina, dribling, precizan šut, dobar pregled igre, sa jedne strane, ali sa druge nedostatak visine za neke NBA standarde, pa je tako Ajzea ostao na visini od samo 175 cm.

To je upravo natjeralo mnoge skaute da ga preskoče na draftu 2011. godine (draft na kojem je bio i naš reprezentativac Nikola Vučević), pa je Ajzea biran bukvalno kao posljednji pik druge runde (60. mjesto), od strane Sakremento Kingsa.

U prvoj sezoni "ukrao" je minute Džimiju Fredetiju, koji je biran 50. pozicija ispred njega, a već u trećoj stigao do 20 poena u prosjeku po meču.

Put ga je nosio preko Feniksa do Boston Seltiksa, gdje se sada smatra za prvu zvijezdu tima.

I onda jedno obično zagrijavanje i vidite igrača koji je visok 175 cm, kako sam sebi baca alej up od table i zakucava. Dobra najava sezone.

Bonus video: