Aleksić: Išle smo na sve ili ništa

Uz vaterpoliste, crnogorske košarkašice su jedine uspješno odigrale sve kvalifikacije za EP, pa će iduće godine u Srbiji i Letoniji peti put uzastopno zaigrati na Eurobasketu…
69 pregleda 0 komentar(a)
Snežana Aleksić, Foto: Fiba.basketball
Snežana Aleksić, Foto: Fiba.basketball
Ažurirano: 23.11.2018. 09:50h

Kontinuitet. Ta riječ najbolje odslikava rezultate ženske košarkaške reprezentacije Crne Gore, barem kada su kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u pitanju.

Uz vaterpoliste, naime, crnogorske košarkašice su jedine uspješno odigrale sve kvalifikacije za EP, pa će iduće godine u Srbiji i Letoniji peti put uzastopno zaigrati na Eurobasketu…

Izabranice Roberta Injigesa su vizu za EP izborile osvajanjem prvog mjesta u grupi u konkurenciji Slovačke i Bosne i Hercegovine (Island je bio topovska hrana za sve rivale). Sve tri selekcije su završile kvalifikacije sa po četiri pobjede i dva poraza, ali je Crna Gora imala najbolju koš-razliku u međusobnim duelima.

Presudio je posljednji duel, u Ružomberoku, u koji je Crna Gora ušla nakon prethodnog teškog poraza u Sarajevu od Bosne i Hercegovine (83:68), i to oslabljena bez nekoliko igračica, prvenstveno kapitenke i najbolje igračice Jelene Dubljević.

“Crvene” su, međutim, pokazale karakter, kada je bilo najvažnije, i pobjedom u direktnom duelu sa Slovačkom (82:68) izborile novo učešće na šampionatu Starog kontinenta…

"U Slovačkoj smo išle na sve ili ništa. Znale smo da pobjeda vodi na Evropsko prvenstvo, dok bi poraz značio da nas ne bi bilo nigdje u naredne tri godine, a ima nas dosta starijih igračica, pa ne znamo šta bi se u tom slučaju dešavalo. Izvukle smo pouku iz poraza protiv BiH, znale smo da treba da „ginemo“ na terenu, da budemo kao jedna, da damo sve od sebe kako ni na kraju utakmice bile ponosne bez obzira na konačan rezultat", rekla je Snežana Aleksić.

"Svaka od djevojaka je vjerovala da možemo do pobjede, iako je Slovačka mnogo jača od BiH. Za razliku od meča u Sarajevu, gdje nas nije krenuo ni šut, u duel protiv Slovačke smo ušle jako motivisane, na terenu smo pomagale jedna drugoj, i mislim da nas je to zajedništvo dovelo do pobjede", dodala je Aleksićeva.

Milica Jovanović je istakla da je ekipa u Slovačkoj igrale timski od prvog minuta, u odbrani i napadu.

"Ispravile smo greške iz meča sa BiH, uradile sve što je trener tražio od nas, a samo takvom igrom smo mogle doći do uspjeha. Nakon poraza u Sarajevu bilo je teško spremiti se za meč u Slovačkoj, najviše psihički, ali smo nakon tog poraza odmah pogledale snimak i uvidjele kakve smo greške pravile i kako da ih ispravimo. Napravili smo skauting slovačkog tima, držali se plana svih 40 minuta, što je urodilo plodom", rekla je Jovanovićeva.

Bonus video: