Šta Nikola Vučević treba da uradi da bi bio još bolji?

Da li će Vučević nastaviti da popravlja ličnu statistiku, koja je prošle sezone bila impresivna, te da li će sopstvenim učinkom pomoći Orlandu da, bar za početak, krene sa dna Istočne konferencije pitaju se mediji i analitičari
1 komentar(a)
Vucevic_2, Foto: BETA/AP
Vucevic_2, Foto: BETA/AP
Ažurirano: 29.09.2015. 17:04h

Polako se klupska košarkaška vraća na najveću scenu, uskoro će i Evroliga, a najkasnije, kao i uvijek, najjače takmičenje – NBA liga.

Klubovi se zagrijavaju, pripreme su počele, a jedan od igrača u fokusu je naš Nikola Vučević, koji je predmet brojnih analiza i projekcija za sezonu 2015-2016.

Da li će Vučević nastaviti da popravlja ličnu statistiku, koja je prošle sezone bila impresivna, te da li će sopstvenim učinkom pomoći Orlandu da, bar za početak, krene sa dna Istočne konferencije pitaju se mediji i analitičari.

Njegov trener Skot Skajls, igračka legenda Orlanda, koji je ekipu preuzeo po završetku prošle sezone (trenirao je Feniks, Čikago i Milvoki) smatra da može i jedno i drugo…

“Siguran sam da Vučević može da napreduje u svim elementima”, kazao je Skajls, nakon trećeg timskog treninga u pripremnom periodu.

“Prije svega, on mora da hrabrije preuzme lidersku poziciju i da bude u svakom trenutku svjestan da je jedna od glavnih faca u timu”.

A 24-godišnji košarkaš i prvih dana priprema za novu sezonu ponovio je ono što priča od kada je došao u Orlando.

“Ljudi me uvijek pitaju da li je moja želja da budem ol-star igrač, a moj odgovor je da bih volio da moj tim pobjeđuje. Sve te velike brojke u mojoj statistici gube na značaju ako nema pobjeda. Nadam se da će se to promijeniti I da će Orlando od naredne sezone biti srećnije mjesto za igranje košarke”, kazao je Vučević.

Vučević je, međutim, po mišljenju mnogih poznavalaca prilika na NBA terenima i previše timski igrač, te da bi morao da preuzme veću odgovornost u pojedinim, ključnim trenucima.

“On je izuzetno talentovan napadač. Može da pogodi iz više pozicija, pragmatičan je, nije potrošač lopti, ali mora da bude agresivniji u napadu, da napada odlučnije I da postiže više lakih poena. S obzirom na njegovu raznovrsnost on to može da uradi. I radićemo na tome”, rekao je Skajls.

Po trenerovim planovima, Vučević bi naredne sezone mogao za nijansu da promijeni napadački pristup, sa jednim ciljem – da se što više puta nađe na liniji bacanja i da protivničke centre optereti faulovima.

Iako je, procentualno, završao svaki četvrti napad Orlanda i bio prva napadačka opcija tima, Vučević je prošle sezone prosječno izvorio svega 2,9 slobodnih bacanja, dok je, recimo, prosjek Damarkusa Kazinsa 8,8 po utakmici.

“To je važan element, nešto što definitivno mogu da poboljšam. Analiziramo svakodnevno situacije sa mečeva i trudimo se da nešto promijenimo po tom pitanju, i da će moji čuvari imati još više problema da me zaustave”, kazao je Vučević.

Od njega, ali i svih igrača Orlanda, Skajls očekuje i bolju i organizovaniju igru u odbrani, kako bi se blagi trend rasta broja pobjeda - 20, 22 i 25 u posljednje tri sezone, uz ukupno 176 poraza – ne samo nastavio, već kako bi tim sa Floride istakao, poslije dugo vremena, kandidaturu za plej-of.

Sa Vučevićem kao vođom tog projekta.

Ako Orlando počne da pobjeđuje, Vučević ide na ol-star

U jednoj od brojnih analiza predstojeće sezone, Nikola Vučević se nalazi među kandidatima da se prvi put u karijeri nađe na ol-star meču.

“Statistički, Vučević već igra na tom nivou i niko od njega nije spremniji da bude dio ol-star društva. Ali, to nije dovoljno, jer se on neće naći u prvoj petorci, a treneri biraju igrače koji imaju naviku da pobjeđuju. Dakle, kad Orlando počne da pobjeđuje, Vučević će stići do meča svih zvijezda”, kaže se u analizi.

Pored Vučevića, kandidati da debituju na ol-star vikendu su njegov saigrač Oladipo, te Elis (Indijana), Konli (Memfis), Džeferson (Šarlot), Lenard (San Antonio), Monro (Milvoki), Džordan (LA Klipers), Dramond (Detroit), Bledso (Feniks), Hejvord (Juta) i Vigins (Minesota).

Bonus video: