Ćaćo, De Kolo i Hajns - tri aduta moćne armije

Vil Klajburn i Kori Higins imaju bolje brojke, ali se zna od koga zavisi igra večerašnjeg rivala Budućnosti
84 pregleda 4 komentar(a)
Hajns, De Kolo, Rodriges, Foto: Euroleague
Hajns, De Kolo, Rodriges, Foto: Euroleague
Ažurirano: 23.11.2018. 10:57h

Sezone prolaze, jedna stvar ostaje - CSKA igra fajnl-for Evrolige. I tako već šest godina... Moskovljani su i ovog puta jedni od glavnih favorita za osvajanje titule prvaka Starog kontinenta, osme u klupskoj istoriji, a četvrte u ovom milenijumu, što su dokazali sa osam pobjeda u prvih osam kola.

Dimitris Itudis na svim pozicijama ima izvanredne igrače, a ove sezone po indeksu uspješnosti odskaču Vil Klajburn (143) i Kori Higins (142), ujedno i prvi strijelac tima sa prosjekom od 17,1 poena. Ali, tim iz Moskve počiva na tri stuba - Serhiju Rodrigesu, Nandu de Kolou i Kajlu Hajnsu.

SERHIO RODRIGES

Popularni Ćaćo je već godinama jedan od najboljih plejmejkera Evrope. Čovjek koji je sa „crvenom furijom” osvojio čak sedam medalja, uključujući i zlatne na Svjetskom prvenstvu 2006. u Japanu i Eurobasketu u Francuskoj 2015. godine, dio je generacije Reala koja je „kraljevskom klubu” 2015. donijela devetu krunu šampiona Starog kontinenta. Bio je MVP Evrolige u sezoni 2013/2014, osvojio 14 pehara u klupskoj karijeri, u Evroligi prosječno ima 10,5 poena i 4,7 asistencija (peti na vječnoj listi sa 979 dodavanja)...

Osim u Realu, ranije je igrao i za Estudijantes, a u NBA je u dresovima Portlanda, Sakramenta, Njujorka i Filadelfije na 353 utakmice prosječno bilježio 4,9 koša i 3,4 asistencije.

Brojke, međutim, nisu dovoljne da prikažu koliko Rodriges znači svakom timu u kojem je igrao. Kada god je bilo najpotrebnije, 32-godišnjak sa Kanarskih ostrva je preuzimao odgovornost. To je uradio i prije dvije noći, kada je sa dvije trojke izvukao CSKA iz izgubljene situacije protiv Žalgirisa i odveo meč u produžetak.

NANDO DE KOLO

Francuz portugalskog porijekla je od 2014, kada je završio dvogodišnju odiseju u NBA, lider CSKA. U sezoni 2015/2016. je uzeo sve najveće nagrade u Evroligi - šampionski pehar, MVP i sezone i fajnl-fora, a bio je i prvi strijelac finala protiv Fenerbahčea sa 22 poena.

U elitnom evropskom takmičenju na 142 utakmice ima prosječno 16,2 poena, a ove sezone je nešto slabiji (14,5). Najbolji je izvođač bacanja u istoriji Evrolige sa 93,78 odsto (627-588), ispred Šarunasa Jasikevičusa (92,26)... Na prethodnih osam utakmica je promašio samo jedno iz 28 pokušaja.

Sa Francuskom je osvajao medalje sva tri sjaja na evropskim prvenstvima 2011, 2013. i 2015. godine, igrao finale NBA 2013. godine, kada je njegov San Antonio na nestvaran način izgubio sedmu utakmicu od Majamija, a trofeje je osvajao i sa Šoleom i Valensijom.

KAJL HAJNS

Amerikanac je, na neki način, promijenio istoriju evropske košarke. A na Stari kontinent je došao na mala vrata - momak koji je studirao na nepoznatom UNC Grinsborou nije prošao na draftu 2008, nakon čega ga je u redove italijanskog drugoligaša Verolija doveo tada trenerski anonimus, Andrea Trinkjeri. Sa visinom od svega 198 centimetara igra na poziciji centra i toliko je jak, da su treneri protivničkih timova godinama smišljali kako da ga nadmudre. Većina ga više i ne napada sa „teškim” centrima, jer ih sve lako sačuva.

Po mnogima najbolji defanzivac u Evropi je tri puta osvojio Evroligu - 2012. i 2013. sa Olimpijakosom, prije dvije godine u dresu CSKA, čiji je kapiten. Iako je Amerikanac...

Ako se za Rodrigesa kaže da brojke ne otkrivaju koliko je važan, šta tek reći za Hajnsa? Na 225 utakmica u Evroligi prosjek 8,9 poena, 4,7 skoka, 0,9 blokada... Ali cifre ne mogu da opišu kakav je u odbrani.

Bonus video: