Gasolova osveta i bruka Parkera

"Došli smo ovdje da osvojimo zlato i imaćemo priliku da to uradimo. Odigrali smo fenomenalno, jer je Francuska bila nevjerovatan suparnik. Znali smo da moramo da damo sve što možemo da bismo pobijedili", rekao je Gasol
59 pregleda 11 komentar(a)
Košarkaška reprezentacija Španije, Foto: Betaphoto
Košarkaška reprezentacija Španije, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 17.09.2015. 22:18h

Francuska je prošle godine bez Tonija Parkera šokirala čitavu Španiju pobjedom u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Madridu.

"Crvena furija" se osvetila kada je "galske pjetlove" najviše boljelo - tim Serđa Skariola je u polufinalu Eurobasketa zabio nož u srce većine od 26.922 navijača na fudbalskom stadionu "Pjer Moroa" u Lilu,pošto je nakon produžetka slavio sa 80:75.

I baš je Parker bio tragičar, pošto je iz igre šutirao 17-4, u produžetku promašio oba bacanja, a 35 sekundi prije kraja ga je izblokirao Rudi Fernandes. Ali, duže od sumornog izdanja plejmejkera San Antonija će se pamtiti nevjerovatno veče Paua Gasola, koji je u koš rivala sasuo 40 poena!

Centar Čikago Bulsa je ubacio posljednjih osam pogodaka na utakmici i minus tri (72:75) pretvorio u konačnih plus pet (80:75).

Stariji od najbolje braće u istoriji evropske košarke je magično veče začinio i sa 11 skokova i isto toliko iznuđenih faulova, te tri blokade.

"Došli smo ovdje da osvojimo zlato i imaćemo priliku da to uradimo. Odigrali smo fenomenalno, jer je Francuska bila nevjerovatan suparnik. Znali smo da moramo da damo sve što možemo da bismo pobijedili", rekao je Gasol.

Dugogodišnji NBA igrač je napravio faul u borbi za loptu prije nego što je zakucao za 78:75, ali su sudije to previdjele. Upitan za tu scenu, 35-godišnjak iz Barselone je diplomatski odgovorio:

"Arbitri su uradili najbolji mogući posao u okolnostima u kojima su radili".

Francuzi su u većem dijelu meča vodili, imali i 11 pogodaka prednosti (51:40), ali su dozvolili Španiji da serijom 10:0 preokrene na 62:61, a potom povede i 66:63.

Nikola Batum je izborio produžetak trojkom 14 sekundi prije kraja, ali je na sekundu više do završnice produžetka, pri rezultatu 75:78, promašio sva tri slobodna bacanja.

Treće je namjerno loše šutirao, ali je Felipe Rejes ugrabio loptu...

Uz Gasola, odličan je bio Serhio Rodriges sa 15 koševa, jednim više od najefikasnijih Francuza Batuma i Nanda de Koloa.

"Sitnice su odlučile. Moramo da se skupimo i odigramo dobro u meču za 3. mjesto, bez obzira na to da li će nam rival biti Srbija ili Litvanija. Ostali smo bez finala i vize za Olimpijske igre, ali ne želimo da na kraju odemo bez ičega sa ovog šampionata. Zaslužujemo i medalju i odlazak na OI, jer smo veliki tim", istakao je Batum.

Bonus video: