Bitka za finale i Rio

59 pregleda 72 komentar(a)
Srbija, Foto: Reuters
Srbija, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.09.2015. 09:29h

U dvije zemlje će večeras život stati. Na ulicama neće nikoga biti negdje od 21 čas, svi će biti „zakovani” ispred televizora.

Sudariće se najomiljeniji sportisti Srbije i Litvanije - na magičnom pravougaoniku 28 sa 15 metara na fudbalskom stadionu u Lilu, igrači iz dvije najkošarkaškije nacije na svijetu boriće se za dvije velike stvari: finale Eurobasketa i vizu za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru.

Srbija je do polufinala stigla na maestralan način. U 1. kolu je savladala Španiju sa 80:70, potom je košem Nemanje Bjelice srušila i domaću Njemačku u Berlinu (68:66), da bi narednih pet rivala dobila sa prosječno 18,8 poena razlike.

Zbog toga je aktuelni vicešampion svijeta favorit u obračunu sa timom koji brani srebro sa Eurobasketa u Sloveniji.

"Finale i plasman na Olimpijske igre je bio naš cilj i prije dolaska ovdje. Mislim da to ne bi trebalo da nam stvara dodatni pritisak. Spremni smo. Svi igraju grubo protiv nas od početka prvenstva. Litvanija jeste ekipa koja igra jako, ali mislim da smo spremni da odgovorimo na to", naglasio je maestralni kreator igre „orlova”, Miloš Teodosić.

Selektor Srbije Aleksandar Đorđević, koji je kao igrač tri puta bio šampion Evrope, želi da to ponovi i u u trenerskoj ulozi. Zna, međutim, da njegov tim čeka pakleno težak meč.

"Litvanija je jedan od fizički najspremnijih protivnika, ne samo ove godine, već posljednjih 20. Njeguje svoju školu košarke, a otkada se osamostalila, nije propustila nijedne olimpijske igre... Litvancima je košarka kao religija, imaju navijače, koji ih uvijek prate. Očekujem težak duel, ali i mi imamo svoje kvalitete, igru, znanje... Potrudićemo se da iskoristimo naše prednosti na utakmici, koja neće biti nimalo laka", istakao je legendarni plejmejker.

U odnosu na tim koji je na prethodnom Eurobasketu stigao do finala, u timu Litvanije sada nema blizanaca Darijuša i Krištofa Lavrinoviča, te Linasa Kleize i Martinasa Pocijusa, a sve se vrti oko sjajnog trija Mantas Kalnijetis - Jonas Mačiulis - Jonas Valančunas. Puleni još jednog Jonasa - Kazlauskasa, vjeruju da mogu makar da ponove uspjeh iz Slovenije.

"Srbija je veliki tim. U pitanju je snažna i balansirana ekipa, koju krasi kolektivna igra. Biće veoma teško, ali takva je svaka utakmica kada uđete među četiri najbolje. Pokušaćemo da nekako nađemo način da pobijedimo", rekao je Mačiulis.

Meč počinje u 21 čas, uz prenos na TV Vijesti.

Bonus video: