Španija - Grčka (18.30)

Ove dvije selekcije su igrale u drugoj fazi EP u Sloveniji, kada su slavili Grci. Kasnije su, međutim, ispali, a Španci uzeli bronzu
0 komentar(a)
Felipe Rejes, Foto: FIBA Europe
Felipe Rejes, Foto: FIBA Europe
Ažurirano: 15.09.2015. 07:29h

Četvrtfinale na Evropskom prvenstvu za košarkaše startuje danas, a u prvom meču sastaju se Grčka i Španija (18.30 sati).

Bar na papiru, ovo je jedini pravi derbi, dvije podjednake ekipe u kojem će odlučivati nijanse.

Grci i Španci su se sastali u drugog fazi na šampionatu u Sloveniji, tada su slavili Vasislis Spanulis i drugovi.

Kasnije su, međutim, ispali, a „crvena furija” je osvojila bronzu pobjedom nad Hrvatskom (92:66).

Ako se gleda ovaj šampionat, Grčka je favorit. Prvu fazu je završila sa maksimalnim učinkom u pet mečeva, a pokazala je moć u osmini finala u duelu protiv Belgije.

"Kada za rivala u četvrtfinalu imate selekciju poput Španije, dodatni motiv vam ne treba. Zadovoljan sam kako smo izgledali do sada, ali moramo još bolje u ovom meču. Dosta toga u igri Španaca zavisi od Pau Gasola, ali vjerujem da se Kostas Kufos i Janis Burusis mogu nositi sa njim. Dobro smo se pripremili za meč i znamo da ne smijemo da ulazimo u trku sa njima. Moramo biti mirni, pametni u napadu, moramo tražiti prava rješenja", rekao je selektor Grčke Fotis Kacikaris.

Burusis dobro poznaje većinu igrača iz španske selekcije, jer je posljednje dvije sezone branio boje Reala.

"Čeka nas duel sa velikim rivalom. Spremili smo se dobro, a najviše smo fokusirani na to da ne dozvolimo Špancima previše skokova u napadu. Njihova igra u velikoj mjeri se bazira na Gasolu, ali ne smijemo zaboraviti ni ostale igrače. Imamo i mi svoje adute i nadam se da možemo do pobjede", optimista je Burusis.

Španci su sinoć odradili posljednji trening pred meč, a dobra vijest za Serđa Skariola je da se Rudi Fernandes oporavio od povrede zadobijene protiv Islanda i biće spreman za meč. I Gasol će biti na terenu, iako je protiv Poljaka igrao na sopstvenu odgovornost zbog problema sa mišićem.

"Grčka je kvalitetna ekipa, dobro pokrivena na svim pozicijama. Ipak, u ovom trenutku smo fokusirani na našu igru. Protiv Poljske smo dobro izgledali, posebno u drugom poluvremenu. Znamo da će biti težak duel, da će odlučivati, možda, i posljednji napad, ali vjerujem u ovaj tim. Rudi je trenirao bez problema, kao i Gasol. Malih problema sa povredom ima i Pau Ribas, ali njegov nastup nije doveden u pitanje", naglasio je Skariolo.

"Sa prosjekom od 23 poena po meču, Gasol je trenutno najbolji strijelac šampionata i najveći adut Španije na putu ka polufinalu.

"Grčka igra veoma dobro na ovom šampionatu, prilično je izbalansirana ekipa. Biće nam teško, moramo da budemo potpuno spremni. Grci imaju sjajne igrače na svakoj poziciji u timu i odbrana mora biti na maksimalnom nivou svih 40 minuta, kako bismo imali šansi da dođemo do pobjede", zaključio je Gasol.

Bonus video: