Granitna odbrana srušila Letonce

0 komentar(a)
Jonas Kazlauskas, Foto: FIBA.COM
Jonas Kazlauskas, Foto: FIBA.COM
Ažurirano: 07.09.2015. 11:22h

Grupa u Rigi je, što se tiče imena ekipa, najmanje atraktivna za gledanje, ali uzbuđenja ne nedostaje.

Osim Letonaca, tu su iz komšije iz Litvanije koji su ih sinoć u derbiju pregazili.

Četa Jonasa Kazlauskasa dozvolila je rivalu da postigne svega 49 poena, a sa druge strane je ubacila 68.

Dovoljno da raspoloženje među igračima, navijačima i javnosti bude daleko bolje nego dan ranije, kada je jedva pobijeđena Ukrajina (69:68), koja je imala i napada za trijumf.

Gotovo u svim medijima je isti naslov “Granitna odbrana srušila Letonce”. Između šest i sedam hiljada litvanskih navijača je dugo poslije meča slavimo novi uspjeh svojih ljubimaca.

“Vidim vam po licima da ste mnogo raspoloženiji nego poslije prve utakmice”, obratio se novimarima Jonas Kazlasukas, selektor Litvanije.

Prema istraživanja koje je sprovela jedna tamošnja marketinška agencija, 60 odsto stanovništva Litvanije je posmatralo prenos iz “Riga arene”.

“Bili smo psihološki spremni za meč, pogodili smo i sa petorkom. Mnogo više smo “cijenili” loptu nego protiv Ukrajine, koncentracija je bila bolja i smanjili smo broj grešaka. Ova pobjeda znači mnogo našim navijačima i zbog toga mi je još draža”, objasnio je Kazlauskas.

U blizini dvorane podignut je ogroman šator za litvanske navijače dužine 40, širine 20 i visine pet i po metara.

To im je poklon od biznismena Armanda Mednieksa, koji je rođen u Viljnusu, ali već godinama živi u glavnom gradu Letonije.

Tu može da se smjesti oko 1.000 navijača, koji po izuzetno povoljnim cijenama (60 odsto jeftinije nego na drugim mjestima) mogu da kupe hranu i piće.

U sklopu šatora je postavljen video bim na kome se mogu pratiti utakmice selekcije Litvanije.

Najeftinije ulaznice za mečeve u Rigi su 21 euro, a kod tapkaroša se prodaju po 60 eura, dok one skuplje “na ulici” mogu da se kupe za 200 do 300 eura.

Komplete za sve mečeve litvanske reprezentacije kupilo je 5.500 navijača, dok njih oko 500 kupuju dnevne ulaznice.

Bonus video: