Počeo derbi Srbija - Španija

0 komentar(a)
Nikola Kalinić, Foto: Beta
Nikola Kalinić, Foto: Beta
Ažurirano: 05.09.2015. 16:19h

Evropsko prvenstvo za košarkaše startuje danas, a odmah na premijeri i veliki derbi.

U Berlinu će se sastati Španija i Srbija, finalisti šampionata od prije šest godina iz Poljske, i jedni od glavnih kandidata - uz Francusku - za osvajanje medalje. Ovaj meč biće emitovan na TV Vijesti od 18h.

Biće zanimljivo gledati duele Miloša Teodosića i Serhija Rodrigesa, Nikole Kalinića i Rudija Fernandesa, Zorana Ercega i Nikole Mirotića, Miroslava Radiljice i Pau Gasola...

"Rivalitet postoji, pogotovo sa naše strane i dobro se vidjelo na Svjetskom prvenstvu prošle godine koliko svi momci hoće da ih pobijede. Dužnici su nam, eliminisali su nas u četvrtfinalu EP u Sloveniji. I prošle godine se pokazalo koliko bi nam značilo da ih dobijemo, a pogotovo sada. Došli su sastavu u kojem nisu igrali na Olimpijskim igrama ili Svjetskom prvenstvu, ali su respektabilan tim i naravno da ćemo pokušati da ih pobijedimo. Duguju nam mnogo i motivacija će biti na najvišem nivou", napominje novi član Fenerbahčea, Nikola Kalinić.

„Crvena furija” je oslabljena neigranjem Marka Gasola, Huana Karlosa Navara, Hoze Manuela Kalderona i Rikija Rubija, ali želi da se popne na pobjedničko postolje.

"Iako mnogi misle da nismo među favoritima, siguran sam da imamo tim koji će se boriti za medalju. Na startu nas čeka težak zadatak protiv Srbije, koja je složila kockice na pravi način. Opasan su rival, favorit na ovom takmičenju, ali sam uvjeren da nismo slabiji od njih. Imamo malo nervoze, ali i dovoljno iskustva da se izborimo sa tim i nadam se da ćemo startovati pobjedom", optimista je Felipe Rejes, kapiten Španije.

Srbija je osam puta bila evropski šampion, posljednji put 2001. godine.

Sva zlata osvojena su pod imenima SFRJ ili Jugoslavija, a jedina medalja pod zastavom Srbije osvojena je 2009. godine i bila je srebrna. „Plavi” su osvojili još pet srebrnih odličja i četiri bronze.

Španije je najtrofejnija na Starom kontinentu u posljednjoj deceniji, pošto je od 2006. godine osvojila ukupno šest medalja na velikim takmičenjima.

Dva puta je bila šampion Evrope u istoriji (2009, 2011), a ima i i šest srebra i tri bronze.

Turska je do sada 22 puta učestvovala na evropskim prvenstvima, a ima samo jednu medalju i to srebro osvojeno 2001. godine, kada je bila domaćin.

Italija je 35 puta bila učesnik kontinentalnog šampionata, a u riznici trofeja ima 10 odličja.

Dva zlata su osvojena 1983. i 1999. godine, a ima još po četiri srebra i bronze.

Ovogodišnje Evropsko prvenstvo biće upisano zlatnim slovima u istoriju košarke na Islandu, pošto je ovo prvo učešće te selekcije.

„Panceri” su osvojili zlato na Evropskom prvenstvu 1993. godine, a potom su se samo još jednom našli na podijumu i to 2005. godine u Beogradu. Ovo će im biti 23. nastup.

"Pred nama je zadatak da pokušamo da se izborimo za plasman na Olimpijske igre, a za to je potrebno da osvojimo najmanje sedmo mjesto. To bi bio idealan oproštaj od reprezentacije, ali sada je bitno da se koncentrišemo na iskušenja koja nas čekaju u prvoj fazi u Berlinu", rekao je legendarni Njemac Dirk Novicki.

Televizija „Vijesti” će prenositi ovogodišnje Evropsko prvenstvo, a u prvoj fazi ljubitelji igre pod obručima moći će uživo da gledaju po tri meča.

Prvog dana na programu su dueli između Bosne i Hercegovine i Poljske (15h), Španije i Srbije (18h) i za kraj Hrvatske i Slovenije (21h).

Bonus video: