Parker, Gasol i Novicki posljednji put zajedno na EP

62 pregleda 1 komentar(a)
Toni Parker, Foto: Beta AP
Toni Parker, Foto: Beta AP
Ažurirano: 04.09.2015. 12:31h

U poznim su igračkim danima, imaju makar po jedan NBA šampionski prsten i nagradu namijenjenu najboljem evropskom igraču godine, a sa svojim reprezentacijama su osvajali medalje na kontinentalnim šampionatima – Dirk Novicki, Pau Gasol i Toni Parker od subote će se posljednji put naći na Eurobasketu.

Biološki sat je neumoljiv – Njemac ima 37, Španac 35, a riječ dajemo najmlađem, 34-godišnjem Parkeru, važećem evropskom šampionu.

„Biće sjajno ponovo igrati protiv njih. Vjerovatno je ovo posljednji Eurobasket na kome ćemo sva trojica nastupati. To je simbolično. Mislim da su mnogi uživali u prethodnih 15 godina našeg rivalstva“, rekao je Parker.

Prvi put, „velika trojka“ srela se u Turskoj 2001. Gasol je sa „furijom“ osvojio bronzu, pobijedivši u meču za treće mjesto upravo Njemačku Dirka Novickog.

Toni Parker se sa trikolorima našao na šestoj poziciji. Nijednom se nisu našli zajedno na postolju – 2005. u Beogradu kada je Novicki uzeo srebro, svoje jedino evropsko odličje sa reprezentacijom, Parker je bio bronzani, ali Gasol nije nastupao.

Ukupno, „velika trojka“ srela se na četiri šampionata, posljednji put 2011. godine. Za sve to vrijeme, svojim kvalitet podizali su ugled evropske košarke u NBA ligi i tabali široke staze nasljednicima.

„Pokušali smo da dovedemo evropsku košarku na najveći mogući nivo, nakon pionira Dražena Petrovića, Tonija Kukoča, Vlada Divca. Potrudili smo se da budemo bolji od njih“.

Kada su 2001. godine Parker i Gasol prešli u NBA ligu i pridružili se već tri sezone iskusnom Novickom, s one strane Atlantika igralo je 20-ak Evropljana, svi izuzev Divca, Stojakovića i Kukoča, kao puki epizodisti.

Prošle godine, u najjačem planetarnom prvenstvu našlo se 60 košarkaša sa Starog kontinenta.

„Budućnost je u sigurnim rukama. Iz godine u godinu, sve je više evropskih igrača, koji napreduju i približavaju se Amerikancima. Ipak, mislim da ćemo još dugo čekati na novog Dirka Novickog i Pau Gasola“, zaključio je Parker.

Gasol u svojoj kolekciji ima po dva evropska zlata i srebra, te jednu bronzu, Parker po jednu od svih medalja, Novicki srebro – nakon 39-tog Eurobasketa nesumnjivo će te brojke narasti.

Na predstojećem šampionatu, uživaćemo u makar jednom međusobnom okršaju članova velike trojke – 10. septembra sastaju se Njemačka i Španija.

Bonus video: