Šćepanović: Francuska je favorit za zlato na Eurobasketu

"Francuska, koja će pred svojim navijačima igrati završnicu EP, ima igrački najkvalitetniju ekipu", rekao je Šćepanović
19 komentar(a)
Vlado Šćepanović, Foto: Arhiva
Vlado Šćepanović, Foto: Arhiva
Ažurirano: 02.09.2015. 14:44h

Legenda crnogorske košarke Vlado Šćepanović smatra da će predstojeće Evropsko prvenstvo biti najzanimljivije do sada, ali i da vjeruje da Francuska ima najozbiljnije šanse da odbrani titulu.

On je u intervjuu agenciji MINA kazao da je mnogo kandidata za medalju.

"Francuska, koja će pred svojim navijačima igrati završnicu EP, ima igrački najkvalitetniju ekipu. Blagu prednost dao bih njima, iako im ni kvalitet ni domaćinstvo ništa ne garantuje. Ima još dosta jakih ekipa koji pretenduju na vrh. Biće to nikada zanimljivije EP", rekao je Šćepanović.

On je istakao da je Španija, kao i uvijek, kandidat za pobjedničko postolje.

"Dolazi u jakom sastavu i jedna je od ekipa koja pretenduje na sam vrh. Špance sigurno vidim na pobjedničkom postolju, samo je pitanje koju će medalju osvojiti", rekao je Šćepanović.

On je među najozbiljnije kandidate za medalju uvrstio i Srbiju, navodeći da izabranici selektora Aleksandra Đorđevića imaju kvalitet da ponovo prirede iznenađenje kao na prošlogodišjem Svjetskom prvenstvu.

"To za mene ne bi bilo iznenađenje. Pripremni period srpski košarkaši odiigrali su na vrhunskom nivou, dokazali su da mogu da igraju vrhunsku košarku. Mogu se i oni svrstati u uzak krug ekipa koje će se boriti za medalje. Njima je prioritet plasman na Olimpijske igre", rekao je Šćepanović.

On je, komentarišući šanse ostalih reprezentacija sa prostora bivše Jugoslavije, kazao da Hrvatska ima respektabilnu ekipu.

"Domaćin je jedne grupe i ukoliko odigra na nivou koji je srazmeran njihovom kvalitetu može se umiješati u borbu za visok plasman. Ne treba nikoga isključivati iz borbe za drugi plasman, pa ni Bosnu i Hercegovinu, iako nastupa oslabljena. Slovenija je u prednosti, malo je i stabilnija, ima i bolji igrački kadar", kazao je Šćepanović.

On je naglasio da je dobra stvar što se prvenstvo organizuje u nekoliko država.

"To je ove godine bilo iznuđeno zbog situacije u Ukrajini, ali može biti dobra ideja koja bi mogla postati tradicija. Skupi se mnogo više navijača i populariše se košarka mnogo više. To je dobra ideja za naredna EP", rekao je Šćepanović.

On je ponovio da je veliki hendikep za crnogorsku, ali i za bilo koju drugu reprezentaciju, kada se ne pojavi na tako velikom takmičenju.

"To nikako nije u interesu crnogorske košarke, jer se sve radi da se reprezentacija plasira na neko veliko takmičenje. Neodlazak seniorskog tima na EP predstavlja ogroman hendikep i nadam se da će ovo biti posljednje veliko takmičenje na kojem nećemo učestvovati", kazao je Šćepanović.

Bonus video: