VELIKO PRIZNANJE ZA CRNOGORSKE SUDIJE

Dragojević i Koljenšić dijele pravdu na Eurobasketu

104 pregleda 5 komentar(a)
Koljenšić - Dragojević, Foto: Privatna arhiva
Koljenšić - Dragojević, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 04.09.2015. 09:02h

U subotu počinje Evropsko prvenstvo u košarci. Crnogorske reprezentacije neće biti na završnom turniru, ali to ne znači da na Eurobasketu neće biti i aktera iz Crne Gore.

Naime, na kontinentalnom takmičenju učestvovaće dvojica naših sudija - Igor Dragojević i Miloš Koljenšić.

Dragojević će treći put suditi na završnom turniru, od čega je jednom sudio na ženskom šampionatu, dok je Koljenšić debitant.

„Ulazim u ovo Evropsko prvenstvo sa iskustvom sa prethodna dva. Ono što je najvažnije za mene i Miloša jeste da potpuno spremno dočekujemo Eurobasket”, kazao je Dragojević.

„Teže mi pada ovih četiri-pet dana do prvenstva, nego samo prvenstvo. Za mene je to velika čast, prvi put sudiću Eurobasket i jedva čekam prvu utakmicu na turniru”, ističe Koljenšić.

Koliku reputaciju Dragojević i Koljenšić imaju u sudijskoj organizaciji, vidjelo se ovog ljeta.

Koljenšić je sudio dva finala evropskih šampionata - za košarkaše do 20 i 16 godina, dok je Dragojević bio na juniorskom šampionatu do 18 godina na Volosu u Grčkoj.

„Bilo je ovo izuzetno radno ljeto za nas. Sudio sam dva finala, posebno sam ponosan na utakmicu Litvanija - Bosna i Hercegovina, jer se u tom finalu dogodilo veliko iznenađenje i Bosanci su postali prvaci Evrope”, kazao je Koljenšić.

Poziv Dragojeviću i Koljenšiću dobija na značaju, jer takva takmičenja uglavnom sude arbitri iz zemalja koje imaju predstavnike u završnici...

„Nažalost, naše reprezentacije nema u završnom takmičenju i pored kvaliteta koji posjeduje. Nas dvojica ćemo se potruditi da Crnu Goru reprezentujemo na najbolji mogući način”, kazao je Dragojević.

Poznato je i gdje će suditi naši arbitri. Dragojević će djeliti pravdu u Francuskoj. Monpelje je domaćin grupe A u kojoj su: branilac titule Francuska, te Bosna i Hercegovina, Poljska, Rusija, Izrael i Finska.

Koljenšić dobio najjaču grupu na šampionatu - grupu B u Berlinu, gdje će igrati Srbija, Španija, Njemačka, Turska, Italija i Island.

Nadaju se da se tu neće zaustaviti, već da će ući u fazu eliminacije.

„Potajna želja svakog sudije je da prođe prvi krug, i ide u završnicu. Igor i ja imamo kvalitet da sudimo drugu fazu Eurobasketa. Vjerujem da će tako i biti”, istakao je Koljenšić.

Eurobasket, koji će prvi put biti održan u četiri zemlje, biće možda i najjači u posljednjih nekoliko godina. Sam podatak da je čak osam zemlja u krugu kandidata za jednu od medalja, dovoljno govori. Kakva je sudijska konkurencija...

„Konkurencija će biti izuzetno jaka. Pored nas dvijice, tu će biti i sudijski košarkaški krem: Ilija Belošević, Luiđi Lamonika, Boris Rižik, Hristos Hristodulu... Ne plašimo se konkurencije. I mi imamo svoje kvalitete”, rekao je Dragojević.