Djeca iz Albanije, Hrvatske, Kosova i Crne Gore se druže u Baru

Tradicionalni projekat pod simboličnim nazivom „Košarkaška diplomatija” svečano je proglasila otvorenim američka ambasadorka u Crnoj Gori Margaret En Uehara
97 pregleda 15 komentar(a)
Kamp u Baru, Foto: Anto Baković
Kamp u Baru, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 27.07.2015. 12:54h

Sedmu godinu zaredom, a petu u Baru, pod pokroviteljstvom i u organizaciji Američke ambasade u Podgorici i Univerziteta Džordžtaun, otvoren je regionalni košarkaški kamp koji je okupio 40 djevojčica i dječaka uzrasta od 15 do 18 godina iz Albanije, Hrvatske, Kosova i Crne Gore.

Ovaj tradicionalni projekat pod simboličnim nazivom „Košarkaška diplomatija” svečano je proglasila otvorenim američka ambasadorka u Crnoj Gori Margaret En Uehara.

„Izuzetno sam ponosna što je Američka ambasada u Crnoj Gori domaćin ovog događaja već sedmi put. Podržavamo ovaj košarkaški diplomatski kamp, zato što vjerujemo da diplomatski ciljevi mogu biti ostvareni na jedinstven način kroz sport koji gradi etničke, religiozne i kulturne mostove”.

„Zadovoljna sam što je Crna Gora ponovo dokazala da je odličan domaćin za sve ljude iz regiona koji se ovdje upoznaju i uče jedni od drugih, istražujući njihove razlike i uživajući u zajedničkim ciljevima. Timski rad je izuzetno važan”.

„Nadam se da će vam ova nedjelja pružiti mogućnost da unaprijedite poznavanje engleskog jezika, da razgovarate o sličnim aspektima vaših kultura, i o onima koje vas čine jedinstvenim. Sigurna sam da ćete stečeno znanje na pravi način iskoristiti u svojim zemljama, i da ćete ovdje steći nova prijateljstva. Zahvaljujem se i odličlnim domaćinima, prije svega Opštini Bar”, istakla je američka ambasadorka.

U ime grada domaćina prisutne je pozdravio prvi čovjek Opštine Bar, Zoran Srzentić.

„Dozvolite mi da izrazim zadovoljstvo što ste ovdje, i što ste i ove godine izabrali da Bar bude vaš domaćin. I na ovaj način smo pokazali da smo prava multietnička prijestonica Crne Gore. Želim da se svi prijatno osjećate u našem gradu, da obiđete turističke znamenitosti ovog grada, i da mu se rado vratite”, rekao je Srzentić.

Vođa projekta Sead Dizdarević, bivši student i košarkaš Džordžtauna, inače rođen u Bijelom Polju, istakao je zadovoljstvo organizacijom novog kampa u Baru..

„Bar je predivan grad, i ovdje zaista imamo sve potrebne preduslove za kvalitetan rad. Za ove mlade košarkaše ovo će biti ogromno iskustvo u daljem radu i napredovanju. Želimo da vas učimo košarci, i siguran sam da ćemo i ovoga puta u tome uspjeti”, zaključio je Dizdarević.

Kamp se organizuje od 27. do 30. jula u dvorani „Topolica”. Redovni dio obuke osim standardnih košarkaških časova, biće i radionice o liderskim vještinama, kao i volonterske aktivnosti u Baru.

Bonus video: