Za Podgoricu sam emotivno vezan, Budućnost će rasti u Evroligi

Dejan Milojević, jedan od dvojice košarkaša koji je odigrao sve tri sezone Budućnosti u Evroligi, govori za „Vijesti” o toj odiseji, ali i šansama tima Aleksandra Džikića u eliti, igračima koje je vodio...
434 pregleda 3 komentar(a)
dejan milojević, Foto: Savo Prelević
dejan milojević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.10.2018. 16:39h

Dok se košarkaši Budućnost Volija pripremaju za povratak u Evroligu nakon gotovo 16 godina, navijači se sjećaju momaka koji su nosili dres „plavih” u elitnom takmičenju.

Samo dvojica mogu da se pohvale da su igrala sve tri sezone u eliti, tokom kojih su na klupi prodefilovali Bogdan Tanjević, Zoran Sretenović, Miodrag Kadija, Darko Ruso, Vlade Đurović i Miodrag Baletić - Bojan Bakić i Dejan Milojević. Bek koji je rođen i odrastao u Podgorici je pomalo i zaboravljen, a bivši krilni centar je stalno u fokusu ljubitelja košarke, jer fenomenalno vodi Mega Bemax.

Čovjek kojem je nadimak bio srpski Čarls Barkli uvijek bude fenomenalno dočekan u glavnom gradu Crne Gore.

"Emotivno sam vezan za Podgoricu. Imam puno prijatelja, ne bih ni bio četiri godine u njoj da mi nije bilo fino. Imam samo lijepe uspomene iz tog grada, a i Podgoričani prepoznaju šta sam uradio u dresu Budućnosti i to pokazuju svaki put kad dođem u 'Moraču'", kaže 41-godišnji Beograđanin za „Vijesti”.

U njegovoj prvoj od četiri sezone (nosio dres kluba iz Njegoševog parka od 2000. do 2004. godine), Budućnost je igrala osminu finala Evrolige i ispala od Reala. U trećoj, posljednjoj u elitnom takmičenju, upisala je svega dvije pobjede i neke negativne rekorde.

"Posljednje sezone nismo ostvarili sjajan rezultat. Imali smo korektan sastav, ali nedovoljno dobar da bismo bili ozbiljniji u Evroligi. Žao mi je što dvije sezone ranije, kada smo bili mnogo kvalitetniji, nismo uradili više. Nismo imali sreće na žrijebu, naletjeli smo na Real, koji je bio bolji. Predvodio ga je Sale Đorđević, koji je u ključnim momentima, kao i mnogo puta u karijeri, bio pravi i riješio mečeve. Žao mi je i danas zbog toga, jer je ta ekipa mogla više da uradi".

Milojević vjeruje da sadašnja generacija podgoričkog kluba može da prikaže mnogo u Evroligi.

"Ova ekipa Budućnosti je jako kvalitetna. Tačno se vidi da momci nisu uigrani, za šta postoji dosta objektivnih razloga, jer zbog reprezentacija nije moglo da se radi u kontinuitetu. Trebalo bi biti strpljiv, a jako bi bilo bitno za samopouzdanje da se upišu neke pobjede na početku sezone u Evroligi".

Čovjek koji je iz Mege u NBA poslao mnogo igrača, između ostalih i „brusio” talenat fenomenalnog Nikole Jokića, ne sumnja da će njegov kum Aleksandar Džikić izvući maksimum iz igrača.

"Svaki trener mora da se prilagođava ovim FIBA „prozorima”. Na neke stvari možemo da utičemo, na neke ne, ali je to viša sila koja ometa kontinuitet treninga. Siguran sam da će Džile uraditi sve što je moguće".

U Budućnosti igraju tri momka koji su sa Milojevićem sarađivali u Megi - Nikola Ivanović i Danilo Nikolić su bili glavni protagonisti na finalnom turniru Kupa Radivoja Koraća 2016. godine, kada je osvojen prvi trofej u klupskoj istoriji, a krajem te sezone je ružičasti dres nosio i Petar Popović.

"O Nikoli, Danilu i Petru sve najbolje mogu da kažem. Uživali su u radu sa mnom, kao i ja sa njima. Imali smo uspješnu sezonu, nakon koje su njihove karijere krenule uzlaznom putanjom i sada su evroligaški igrači. Srećan sam zbog njih", zaključio je Milojević.

ABA liga nikada nije bila jača, Čarapić izrasta u vrhunskog igrača

Budućnost Voli igra Evroligu, ali je prioritet ABA liga. Poznato je da je u sportu teško odbraniti titulu, a to će posebno biti komplikovano ove sezone, jer su se rivali pojačali, prije svih Cedevita, ali i Crvena zvezda.

"ABA liga nikad nije bila jača. Svake godine dežurni negativci pričaju kako je sve slabija, ali se uopšte ne slažem sa tim, jer je iz godine u godinu jača. Ova sezona će biti jako zanimljiva, jer svako svakoga može da pobijedi. Kvalitetom prednjače Budućnost, Zvezda i Cedevita, odmah iza njih je Partizan, pa onda još nekoliko ekipa. Biće velika borba za plej-of i opstanak, jedna ili dvije pobjede će odlučivati", istakao je Milojević, koji je ubijeđen da će Podgoričani i Zagrepčani napredovati.

"Cedevita ima dosta stranaca, koje nije lako uklopiti, pogotovo za kratko vrijeme. To što je izgubila od Partizana ne znači ništa, jer će vremenom doći do svoje igre. Isti problem ima i Budućnost, kojoj je potrebno vrijeme da stvari „legnu”.

Mega Bemax je u novu sezonu ABA lige ušla sa ubjedljivo najmlađim timom, ali je već na startu pokazala kvalitet, jer je u Laktašima savladala Igokeu. Doprinos pobjedi je dao i 20-godišnji Baranin Ognjen Čarapić, od kojeg Milojević puno očekuje.

"Nikad nismo imali mlađu ekipu, jer su nosioci igre uglavnom momci od 19-20 godina. Ratkovica je jedini stariji kojeg imamo, ali se povrijedio. Ovo je jedna od najtalentovanijih generacija koje sam imao, uz onu sa Jokićem, Dangubićem... Rašćemo kako sezona odmiče, mladi igrači najbrže napreduju kroz utakmice. Što se tiče Čarapića, on će ove sezone imati značajniju ulogu. Imao je nesreću da doživi nekoliko preloma, što je nezabilježeno. Ove sezone sve ide kako bi trebalo. Izuzetno je mlad, ubijeđen sam da će izrasti u vrhunskog igrača".

Bonus video: