Milatović: Da smo ušli među četiri, bilo bi svašta

"U svim najavama je bilo da je ovo posljednja šansa ove generacije, što mislim da nije tačno", objasnio selektor Crne Gore
20 komentar(a)
Košarkašice Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Košarkašice Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.06.2015. 14:53h

Poslije osvajanja sedmog mjesta na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj i Rumuniji, košarkašice Crne Gore vratile su se u domovinu.

Niko nije krio razočarenje što nije ostvaren cilj, odnosno borba za jedno od odličja i plasman na kvalifikacioni turnir za odlazak na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru.

Žali se za propuštenom šansom da se u četvrtfinalu eliminiše favorizovana Španija, ali, kako ističu, ovo je još jedna lekcija za budućnost.

„Kod mene postoji velika žal zbog ovog Evropskog prvenstva. Moja najava pred ovo takmičenje je bila medalja i mislim da nisam pogriješio, jer imamo kvalitet i znao sam snagu ovih djevojaka, koliko one mogu da urade u tim najtežim trenucima. Igrali smo to četvrtfinale sa Španijom, koje nas je malo razočaralo, utakmica gdje smo dali sve od sebe bez Jelena Dubljević, koja nam je u tim trenucima kada se utakmica lomila trebala. Možda bi bilo lakše sa njom, ali isto tako ostale djevojke su dale 150 odsto mogućnosti i bili smo praktično pobjednici. Ta završnica, posljednjih 20 sekundi može da se komentariše ovako i onako. Naša odluka je bila da branimo, Španjolke su nam pogodovale jer su završile napad devet sekundi prije kraja. Vidjelo se na snimku da to nije bio faul, a u samoj završnici smo imali napad, trebalo je malo sreće, a na snimku se vidjelo da to nije bio faul već trostruki faul”, istakao je selektor Momir Milatović.

Iskusni stručnjak je ponosan na igračice sa kojima je imao prilike da radi u prethodna dva mjeseca.

„Da smo ušli među četiri, bilo bi svašta i mislim da je to velika žal kod mene, ali sam srećan što sam vodio ove dvojke. One su kroz pripremni period i prvu fazu takmičenja, gdje smo imali tešku grupu, pokazale dobru košarku. U drugoj fazi je bilo malog pada, povreda Jelena Dubljević, Grčka koja ja naša najslabija igra na čitavom šampionatu. Opet treba biti zadovoljan, uspjeli smo da se vratimo protiv reprezentacije koja na svjetskim i evropskim prvenstvima ima od 22 utakmice samo jednu izgubljenu, pokazali smo moral, snagu. Zašto nismo prošli dalje, već se zna. U svim najavama je bilo da je ovo posljednja šansa ove generacije, što mislim da nije tačno. I ostale reprezentacije su na ovom šampionatu imale igračice po 36, 37, 38 godina i one su pokazivale najviše u svojim reprezentacijama. Iskustvo uz mladost je jedna nova šansa u kvalifikacijama, koje su zamišljene drugačije. Imaćemo prostora da analiziramo gdje smo imali propusta, da to ispravimo i možda nam se posreći na sljedećem Evropskom prvenstvu”, objasnio je Milatović.

Kapiten Jelena Škerović nije mogla da odgovori na pitanje da li će i u predstojećim kvalifikacijama nositi "crveni" dres.

„U sportu imate pobjednike i gubitnike, po mojoj procjeni mi smo gubitnici posljednja ri Evropska prvenstva. Mnogo je teško pričati o tome, ali se nadam da će biti bolje za neke buduće generacije. Mnogo je teško bilo šta reći, potrebno je da prođe vrijeme”.

Centar Iva Perovanović je naglasila da je ponosna što je bila dio reprezentacije.

„Ostaje žal što nismo napravili uspjeh na Evropskom prvenstvu. Mislim da smo ove godine imale najveću šansu za plasman u polufinale i medalju, ali nekada nije dovoljno da pružiš sve od sebe da pobijediš. Dugo će nas boljeti poraz od Španije.”

Zbog povrede Jelena Dubljević nije mogla da pomogne saigračicama u posljednjih pet utakmica, a po dolasku u Podgoricu, nije mogla da sakrije suze.

"Propuštena je, vjerovatno, najveća, ali ne i posljednja šansa. Teško je iz više razloga zato što nisam mogla da pomognem ekipi, a opet ti ukradu nešto što si zaslužio. Moramo da se izdignemo što prije, da shvatimo da je ovo lekcija za sve nas. Dale smo sve od sebe i nadam se da će doći naših pet minuta, koje smo zaslužile ne sada već prije šest godina. Nadam se da će nas u budućnosti poslužiti malo više sreća, da će nas zaobilaziti povrede i da ćemo ostvariti uspjeh i da ćemo uzeti nešto što je naše. Ove godine je to bilo naše i zbog toga još više boli. Moramo što prije da zatvorimo ovu priču i da se okrenemo budućnosti i nadam se novim pobjedama”, zaključila je Dubljević.

Bonus video: