Dubljević: Opstanak u A diviziji cilj i obaveza

204 pregleda 0 komentar(a)
Muška kadetska košarkaška reprezentacija, Foto: Košarkaški savez Crne Gore
Muška kadetska košarkaška reprezentacija, Foto: Košarkaški savez Crne Gore
Ažurirano: 26.06.2015. 14:57h

Muškoj kadetskoj košarkaškoj reprezentaciji opstanak u A diviziji je cilj i obaveza na Evropskom prvenstvu u Litvaniji, kazao je selektor Dušan Dubljević.

Šampionat će biti odigran od 6. do 16. avgusta u Kaunasu.

Crnogorski kadeti okupljanjem u Podgorici zvanično su počeli pripreme za to takmičenje.

Dubljević računa na 20 košarkaša.

Na spisku su: Igor Drobnjak (Budućnost), Vuk Popović (Junior), Pavle Titić (Barselona), Nikola Vujović (Budućnost), Ilija Goranović (Sutjeska), Milan Hajduković (Junior), Danilo Brnović (Budućnost), Janko Čepić (Primorje), Marko Simonović (Italija), Jakov Milošević (Italija), Nikola Žižić (Barselona), Vojislav Jovanović (As).

Pozvani su i Petar Raičković (Budućnost), Filip Gardašević (Sutjeska), Đorđe Otašević (Sutjeska), Radule Raspopović (Budućnost), Filip Karanović (Primorje), Pavle Vojinović (Džoker), Vasilije Pajević (Centar) i kapiten Andrija Slavković iz bjelopoljskog Centra.

Crnogorska selekcija u Kaunasu igraće u grupi D sa selekcijama Francuske, Hrvatske i Letonije.

Poslije tri odigrana kola tri prvoplasirane selekcije izboriće plasman u drugu fazu.

Dubljević je kazao da reprezentacija neće biti kompletna na početku priprema.

"Nikola Vujović iz Budućnosti ima upalu pluća, tako da će nam se priključiti sredinom naredne sedmice, kao i naši internacionalci Titić i Žižić, koji su dobili poštede nekoliko dana jer su prije dva dana završili obaveze u Barseloni. Sredinom naredne sedmice bićemo kompletni, a potom skratiti spisak na 15 imena, koji će odraditi pripreme i boriti se za mjesto u timu koji putuje u Litvaniju", rekao je Dubljević.

On je kazao da će kao i prošle godine kompletne pripreme biti odrađene u Tivtu.

"U sklopu priprema imaćemo osam kontrolnih utakmica. Na putovanje idemo 8. jula gdje nas 9. i 10. jula čekaju kontrolne utakmice sa Hrvatskom. Nakon toga 11. jula putujemo za Sloveniju, gdje igramo dvije utakmice sa domaćom reprezentacijom. Imaćemo dvije utakmice sa Bosnom i Hercegovinom, 20. i 21. jula, kao i 25. i 26. jula sa Turskom", kazao je Dubljević.

On je naglasio da će Crna Gora u pripremnom periodu igrati protiv kvalitetnih selekcija i da će ti mečevi dati smjernice na čemu treba raditi do odlaska u Litvaniju.

"Ove godine imamo sasvim novi tim, u kojem je samo jedan igrač iz prošlogodišnjeg sastava, ali to neće umanjiti naše ambicije i dovesti nas u poziciju da kažemo da smo lošiji u odnosu na ostale. Možda smo samo manje iskusni, ali smo i tokom ove godine imali dvije provjere u Budimpešti, gdje smo bili drugi ili treći. Izgubili smo i finalnu utakmicu u Konji, gdje se praktično održalo mini prvenstvo Evrope", kazao je Dubljević.

On je naglasio da su ti mečevi pokazali da crnogorski košarkaši mogu da se suprotstave i odličnim reprezentacijama.

"Bilo bi sjajno da izborimo opstanak u elitnoj diviziji, to nam je i cilj, ali i obaveza. Ne volim da pravim alibije jer vjerujem u ekipu koju treniram i smatram da ćemo ispuniti cilj i izboriti opstanak, jer imamo talentovanu generaciju. Francuska i Letonija, prošlogodišnji finalisti Evropskog prvenstva, su u našoj grupi, a tu je i Hrvatska koja posjeduje veliki kvalitet naročito u mlađim selekcijama", rekao je Dubljević.

On je istakao da je i grupa sa kojom se kasnije ukršta crnogorska selekcija izuzetno jaka.

"Očekuje nas izuzetno težak zadatak za koji moramo da se maksimalno spremimo. Mislim da možemo da igramo sa svima, iako smo u konkurenciji sedam – osam timova koji će se boriti za opstanak. Ukoliko ostanemo u A diviziji, naredne godine bi imali respektabilnu ekipu", kazao je Dubljević.

Kapiten Slavković smatra da je crnogorska selekcija spremna da ostvarimo cilj, opstanak u A diviziji.

"Grupa je teška, igramo protiv ozbiljnih ekipa, ali potrudićemo se da ostvarimo najbolji mogući rezultat", kazao je Slavković.

Bonus video: