Sad nema prepreka da FIBA prizna ABA ligu

FIBA Evropa bi u nedjelju trebalo da prizna novu ABA ligu, koju će voditi klubovi i savezi
6 komentar(a)
Dragan Bokan, Foto: Savo Prelević
Dragan Bokan, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.06.2015. 10:44h

Gordijev čvor je konačno presječen, zamršeni odnosi na relaciji FIBA - ABA - nacionalni savezi ex-YU će napokon biti „ispravljeni”, pošto bi regionalno takmičenje trebalo da dobije neophodnu saglasnost u nedjelju.

Evropski ogranak svjetske kuće košarke je imao nekoliko zamjerki na dogovor koji su predstavnici klubova i saveza postigli u Zagrebu, zbog čega su se isti ljudi okupili i juče u Beogradu.

Preporuke su usvojene, pa sada vjerovatno nema nikakvih prepreka da FIBA prizna ligu u kojoj će igrati timovi sa ovih prostora.

"Poslije komunikacije sa Fibom smo dobili nove predloge, koje smo u većini slučajeva uvažili. Situacija se razvija u dobrom smjeru, na pravom smo putu i držimo palčeve da u nedjelju FIBA prizna ABA ligu. Ovo regionalno takmičenje traje već 14 godina i interes je da se nastavi. Sve je povezano, i reprezentacije i savezi. Da nije svega toga skupa, ne bi postojala ovako uspješna košarka u bivšoj Jugoslaviji. Ispred klubova, kao prvi predsjednik lige, mogu da kažem da ne da smo zadovoljni, već prezadovoljni", rekao je prvi čovjek Budućnost Volija Dragan Bokan, kojem je povjereno da vodi ligu u prvoj sezoni kada neće rukovoditi famozna firma Sidro.

Jadranska liga je odlukom FIBA Evropa od 7. marta izgubila priznanje, jer je jedina u Evropi odbila da dostavi statusnu dokumentaciju. FIBA je tražila promjenu upravljanja regionalnim takmičenjem, kako bi klubovi i nacionalni savezi preuzeli kontrolu.

U igri moćnika, FIBA je prijetila izbacivanjem iz međunarodnih takmičenja ukoliko se ne riješi vlasnička struktura Jadranske lige ili ako klubovi priznaju postojeće takmičenje. Sada je to iza klubova u regionu, ali tek mora da se vidi kako će igrati u Evroligi i Evrokupu, koje organizuje ULEB...

Bonus video: