Tuga, Crna Gora propustila šansu da sruši Španiju

"Crvene" su imale napad za pobjedu, ali su neprecizne bile Anđelika Robinson i Aleksandra Vujović
52 komentar(a)
Iva Perovanović, Foto: FIBA Europe/Castoria/Rebay
Iva Perovanović, Foto: FIBA Europe/Castoria/Rebay
Ažurirano: 25.06.2015. 18:09h

Nesrećno, nespretno, neiskusno, naivno... Šta god da se kaže, to neće promijeniti činjenicu da je Crna Gora stala na korak od jedne od najvećih senzacija u ženskoj košarci u XXI vijeku, od skidanja krune Španiji već u četvrtfinalu Evropskog prvenstva.

A ne da je bila na pragu toga, već je imala pobjedu u rukama. Milica Jovanović je odapela trojku, a lopta je 20,9 sekundi prije kraja pronašla dno mrežice za vođstvo od 74:72.

Sve je bilo u rukama izabranica Momira Milatovića, ali je najiskusnija od njih, djevojka koja uskoro slavi 35. rođendan, Aleksandra Vujović, napravila nepotreban faul nad Anom Krus i omogućila joj da košem i dodatnim bacanjem preokrene na 75:74.

Ostalo je 9,3 sekundi do kraja, a lopta je nakon tajm-auta Milatovića došla u ruke Jelene Škerović, koja ju je prerano dodala Anđeliki Robinson.

Tamnoputa crnogorska reprezentativka je promašila iz teške pozicije, loptu je dočepala Vujovićeva, ali je izblokirala Alba Torens.

Vjerovatno je bio faul, ali to neće izbrisati fakat da je aktuelni evropski prvak i svjetski vicešampion ušao u polufinale Eurobasketa u Mađarskoj i Rumuniji.

Igračice „crvene furije” su slavile kao da su osvojile zlato, „crvene” plakale svjesne da je sjajnoj generaciji iz ruku izmakla i posljednja šansa za medalju, za mjesto u istoriji, za lagodne penzionerske dane. Šteta, stvarno šteta...

"Španjolke su nas potcijenile, mislile su da će lako igrati sa nama. Borile smo se tokom čitavog meča, ali sudije nam nisu dale da dođemo do cilja i da se borimo za medalju. Žao mi je. Idemo dalje, želimo da se borimo za 5. mjesto i Olimpijske igre", poručila je Snežana Aleksić.

Bez fenomenalne Jelene Dubljević, koja je završila šampionat zbog povrede, Crna Gora se izvanredno suprotstavila evropskom prvaku i svjetskom vicešampionu.

Tim Momira Milatovića je nekoliko puta vodio, posljednji put u 18. minutu (35:34), da bi Španjolke serijom 7:0 na startu posljednje četvrtine stekle dvocifrenu prednost (62:52).

Činilo se da je sve gotovo, ali je Crna Gora serijom 15:4 preokrenula na 67:66. Ušlo se u završnicu za infarkt, nakon koje su svi u Crnoj Gori od muke disali „na škrge”...

Nije kraj, jer će Škerovićeva i drugarice već u petak (15.30) će igrati sa Rusijom. U slučaju pobjede bi u subotu protiv Turske rješavale ko će ugrabiti posljednje mjesto na pretkvalifikacionom turniru za Olimpijske igre.

Španija - Crna Gora 75:74 (16:17, 23:20, 16:15, 20:22)

Budimpešta - Dvorana “Sima”. Gledalaca: 1.000. Sudije: Panter (Njemačka), Maconi (Italija), Kapitanj (Mađarska).

Španija: NIKOLS 8 (2-2), Romero, Dominges 6 (2-2), TORENS 28 (8-8), NDUR 12 (4-4), PALAU 2, ĆARGAJ 6 (2-2), Martines, Hil 1 (2-1), Paskva, Erera, Krus 12 (1-1).

Crna Gora: Raković, ŠKEROVIĆ 11 (3-3), JOVANOVIĆ 10, Popović, Vučetić 2, Aleksić 4, Dubljević, BJELICA 5 (2-1), PEROVANOVIĆ 9 (4-3), PAŠIĆ 4, Vujović 6, Robinson 23 (1-9).

Bonus video: