Rušenjem Grčke brišu kalkulacije

Jelena Dubljević će propustiti i ovaj meč, jer i dalje ima problema sa tetivom
83 pregleda 2 komentar(a)
Košarkašice Crne Gore, Foto: FIBA Europe
Košarkašice Crne Gore, Foto: FIBA Europe
Ažurirano: 21.06.2015. 07:49h

Pred posljednji duel u drugog fazi Evropskog prvenstva protiv Grčke, za košarkašice Crne Gore situacija je jasna.

Pobjeda vodi među osam najboljih, dok i poraz, o kome niko ne želi da razmišlja, može da odvede u četvrtfinale.

Za to bi bilo potrebno da se poklope rezultati u preostala dva duela u grupi E.

Selektor Momir Milatović ne želi da razmišlja o kalkulacijama, pred svoje izabranice je kao imperativ postavio trijumf.

„Pobjeda treba da bude imperativ i ništa drugo. Ne treba da razmišljamo o drugim rezultatima, jer smo kvalitetniji tim od Grčke, ali moramo da budemo oprezni. Iako praktično nemaju centra, sve igračice daju doprinos i imaju dobar šut. Moramo da budemo pametni i ne smijemo da dozvolimo nikakvo iznenađenje. U duelu protiv Bjelorusije smo ostvarili možda i rekord evropskih šampionata sa 50 skokova. To je nešto što je sjajno i ako budemo nastavili tako, Grčka neće imati nikakvih šansi”, istakao je Milatović.

Iskusni stručnjak je zadovoljan igrom u prethodnom meču protiv Bjelorusije.

„Pobjeda protiv Bjelorusije je potvrdila da smo kvalitetan tim, jer smo savladali selekciju koja je ubjedljivo porazila Tursku. Idemo na pobjedu protiv Grčke, a nakon toga ćemo razmišljati o protivniku u četvrtfinalu”.

Milica Jovanović je bila fenomenalna protiv Bjeloruskinja. Promašila je samo dva šuta i to je, možda, najava da hvata pravi ritam.

„Odradile smo sjajno utakmicu protiv Bjelorusije koja nije nimalo naivan protivnik. Znale smo kakav je njihov kvalitet jer su upisale sve četiri pobjede u preliminarnoj rundi. Dale smo sve od sebe i krenule agresivno od starta, jer smo imale želju da se iskupimo za poraz od Turske na startu druge faze. Naša velika želja i odličan pristup na kraju su nam donijeli pobjedu koja nas je vratila na pravi put”.

Od njenog raspoloženja, mogao bi da zavisi i ishod današnjeg okršaja.

„Idemo na pobjedu protiv Grčke, dobro ćemo se spremiti i imamo dovoljno materijala za analizu. Imaju kvalitet, nisu nimalo naivne, ali daćemo sve od sebe i dokazati da sve zavisi od nas. Igraju veoma dobru odbranu i u prosjeku primaju samo 50-ak poena po utakmici, tako da moramo da odigramo veoma kvalitetno. Imaju nekoliko internacionalki koje su dobre šuterke, ali ukoliko prikažemo izdanje kao protiv Bjelorusije, neće biti problema”, zaključila je Jovanović.

Jelena Dubljević će propustiti i ovaj meč, jer i dalje ima problema sa tetivom, ali će biti spremna za četvrtfinale.

Meč Crna Gora - Grčka igra se od 18 sati u dvorani „Foniks”.

Pobjeda za 3. ili 4. mjesto, može i poraz da donese četvrtfinale

Mnogo je kalkulacija pred posljednje kolo u grupi E. Crna Gora pobjedom ide među osam najboljih, samo je pitanje da li sa 3. ili 4. pozicije.

Ako pored naše selekcije trijumfuje Francuska, Crna Gora će biti treća. U slučaju pobjede Bjelorusije nad Francuskom, „crvene” bi bile četvrte.

I u slučaju poraza, tim Momira Milatovića može među osam najboljih, ali postoje kombinacije koje ga eliminišu.

Ako Bjelorusija savlada Francusku, meč Turska - Češka neće ništa značiti, jer bi svaki ishod vodio Grčku u četvrtfinale.

Ako Bjelorusija izgubi, a Turska trijumfuje, napravio bi se krug od tri ekipe sa skorom 2-3.

Grčka bi morala da savlada „crvene” sa minimum 15 koševa razlike, jer je sa 82:57 izgubila od Bjelorusije, koju je Crna Gora dobila 77:72.

U slučaju pobjeda Češke, Grčke i Francuske, četiri ekipe bi imale skor 2-3, a Crna Gora bi sigurno bila u četvrtfinalu, jer bi u tom krugu imala dvije pobjede i poraz.

Bonus video: