Crnogorske legende na novom zadatku

“S obzirom na to da su djeca podijeljena u tri grupe, od 10 do 12, od 12 do 14 i od 14 do 16 godina, akcenat će biti na individualnom radu, prije svega, ali i na kolektivnoj taktici", kaže Miodrag Kadija
187 pregleda 1 komentar(a)
Miodrag Kadija, Foto: Savo Prelević
Miodrag Kadija, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.06.2015. 11:13h

Kolašin će od 21. juna do 10. jula biti domaćin Telekom košarkaškog kampa, čiji su pokretači legende crnogorske košarke Vlado Šćepanović, Nikola Peković i Savo Đikanović.

Već je prijavljeno oko 200 učesnika, što je prvi predsulov da kamp uspije. Izbor rukovodioca kampa bio je više nego logičan - Miodrag Kadija, stručnjak poznat po vrhunskom radu sa mladim igračima, nekadašnji prvak Evrope sa kadetskom reprezentacijom SCG.

“Izuzetno sam zadovoljan što su me pozvali takvi ljudi, ali i igrači koji su obilježili ne samo evropsku, nego i svjetsku košarku. Nadam se da će ovaj kamp ponuditi nešto novo i da će postati tradicionalan i da će u budućnosti nešto značiti ne samo ovdje već i u regionu”, kaže Kadija za „Vijesti”.

Svaki trening će biti maksimalno odrađen, kako bi djeca što više naučila.

“S obzirom na to da su djeca podijeljena u tri grupe, od 10 do 12, od 12 do 14 i od 14 do 16 godina, akcenat će biti na individualnom radu, prije svega, ali i na kolektivnoj taktici. Svakom učesniku će se prići maksimalno ozbiljno. Cilj nam je da se mlađi upoznaju sa košarkom i njenim elementima, a da stariji unaprijede znanje koje imaju. Ono što je najvažnije, cilj nam je da na kraju kampa sva djeca budu bolja nego kada su došla u Kolašin”.

Grad udaljen 70-ak kilometara od Podgorice, pruža idealne uslove.

“Ima sjajne terene, odlične smještajne kapacitete i siguran sam da će djeca biti zadovoljna. Na raspolaganju su nam dva otvorena terena i dvije hale i to sve na jednom mjestu”.

Promoteri kampa su Peković i centar Orlanda Nikola Vučević.

“Imaće od koga djeca da uče na kampu. Svi učesnici će imati priliku da se upoznaju sa njima, da čuju kojim su putem išli da bi došli do velikih košarkaških visina. U današnje vrijeme, prvenstveno je bitno da djeca u njima vide idole, ne samo oni koji se bave košarkom, već sportom uopšte. Biće u prilici da im kažu kakvi su bili njihovi prvi košarkaški koraci, kako su stigli do sadašnjeg nivoa”.

Smjene traju po sedam dana.

“To je, tako da kažem, kap u moru, ali kao i svaku kamp, najvažnije je da djeca nauče kako na pravi na čin da se bave košarkom. Gledajući ostale kampove, siguran sam da će ovaj pružiti nšto novo, jer će biti dosta individualnog rada, a onda i provjera da to što su naučili primijene na terenu. Najvažnije je da je kamp počeo da radi, a mi ćemo se truditi da se djeca osjećaju kao kod kuće”.

Osim Kadije, sa učesnicima će raditi još pet trenera, naravno, uz organizatore kampa.

“Sa tim nećemo imati problema, već sam napravio plan i programa rada kampa. Pravo mjerilo kako smo radili biće to šta će djeca reći na kraju. Nadam se da će biti zadovoljni. Radićemo dva puta dnevno, dva sata ujutro, dva sata popodne. Na kraju će biti utakmica, te još nekih programa”, zaključio je Kadija, nekadašnji trener Lovćena, Budućnosti, Atlasa, Igokee, Sloge, Feni industrije, Teoda...

Dovodio u Kolašin kadetsku reprezentaciju Srbije i Crne Gore

Kadija uvijek rado dolazi u Kolašin, jer je ljeta 2003. godine ovaj grad bio baza kadetske selekcije tadašnje Srbije i Crne Gore, koja je kasnije superiorno osvojila zlato na Evropskom prvenstvu u Španiji, kada je sve rivale prosječno dobila 25 razlike.

Dres te selekcije nosili su, između ostalih, Miloš Teodosić, Milenko Tepić, Nenad Mijatović, Nemanja Aleksandrov, Dragan Labović, Nikola Dragović, Branko Jereminov, Nenad Zivčević...

“Kolašin je poznat po dobrom domaćinstvu, tada su momci bili maksimalno zadovoljni uslovima koje smo imali. Grad se nalazi na idealnoj nadmorskoj visini, na nekih 700 metara i ima sve prateće sadržaje. Kada se sve sabere, Kolašin u budućnosti može mnogo da dobije, jer ljeti može da ponudi nešto novo, a između ostalih to je i ovaj kamp, koji će, nadam se, opravdati očekivanjia svih nas”, iznio je Kadija svoje utiske.

Bonus video: