Golden Stejt šampion nakon 40 godina, Igudala MVP

„Ratnici“ su i u šestoj utakmici savladali Klivlend u velikom finalu (105:97) i sa 4:2 u pobjedama osvojili prsten na koji su čekali od 1975. godine
88 pregleda 8 komentar(a)
Kari i Igudala, Foto: Reuters
Kari i Igudala, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.06.2015. 05:59h

Fenomenalna regularna sezona Golden Stejta u kojoj je bio najbolji tim lige krunisana je i u plej-ofu, Voriorsi slave prvu titulu nakon 40 godina.

"Ratnici" su i u šestoj utakmici savladali Klivlend u velikom finalu (105:97) i sa 4:2 u pobjedama osvojili prsten na koji su čekali od 1975. godine.

Sezona iz snova za Stefa Karija i Kleja Tompsona, nevjerovatan zaokret u karijeri Drejmonda Grina, veliki protagonizam Andrea Igudale..., čini se da je sve zasluga jednog čovjeka - trenera Stiva Kera, stručnjaka koji je u debitantskoj sezoni u NBA karavanu postao šampion. Prije Kera, to je uradio samo još čuveni Pet Rajli, i to sa LA Lejkersima 1982.

A Ohajo tuguje, Klivlend će morati da čeka još neko vrijeme, iako već čeka previše.

Kavsi nikada nisu bili šampioni, a sada su vidjeli šansu da donesu u grad prvu titulu u profesionalnom sportu još od 1964.

Ipak, Lebron Džejms nije mogao sam. Desetkovani Klivlend (bez Kevina Lava od prvog meča plej-ofa, a bez Kajrija Irvinga od prve utakmice velikog finala) uradio je sve, utisak je da je Džejms ovu seriju sam držao neizvjesnom mnogo duže nego što je i bilo realno...

"Svi pričaju o Kariju, Tompsonu, Igudali, Grinu kao pojedincima i svemu što su uradili u napadu ove godine. Ali, čini mi se da ljudi zaboravljaju činjenicu da smo igrali najbolju odbranu u ligi. Dakle, mi smo tim, tako se postaje šampion“, rekao je Ker.

Golden Stejt je gubio u seriji sa 2:1, a onda je i Ker pokazao da umije da se prilagodi situaciji. Zamijenio je prvu petorku, startnog centra Endrjua Boguta preselio na klupu (umjesto njega veću minutažu je dobio Dejvid Li) i u prvi tim gurnuo Igudalu.

Tu se i promijenilo sve. Golden Stejt je počeo da lomi Klivlend ritmom, a kakav je posao uradio Ker tom odlukom govore rezultati - njegov tim je pobijedio tri meča zaredom, u svakom je dao preko 100 poena, osvojio je titulu, a "iks faktor" Igudala je prigrabio nagradu najkorisnijeg igrača finalne serije.

Igudala je prvi MVP u istoriji lige koji nikada nije počeo utakmicu kao starter u regularnom dijelu sezone.

U šestoj utakmici u Klivlendu gosti su konstantno bili u vođstvu, a da se neće igrati sedmi meč bilo je jasno nakon treće četvrtine koju su Kari i društvo završili sa prednošću od 12 poena (73:61).

"Pamtićemo ovaj dan dugo. Ovo je poseban trenutak za sve nas. Velika smo grupa, to smo pokazivali tokom sezone u kojoj smo radili mnogo kako bi dugo sanjani san pretvorili u stvarnost. Ovo je sve što čovjek može da poželi od košarke", kazao je Kari, koji je u trijumfu upisao 25 koševa, osam asistencija i šest skokova.

Isti broj poena dao je Igudala, dok je Grin ostvario tripl-dabl - imao je učinak od 16 pogodaka, 11 uhvaćenih lopti i 10 asistencija.

"U karijeri su mi uvijek govorili šta mi fali, nikada šta imam. Sada je vrijeme da kažem da nisu prepoznali da imam veliko srce", poručio je Grin.

Džejms je, iako se ispromašivao, bio odličan i u posljednjem meču u sezoni, falila mu je asistencija za novi trip-dabl (32 poena i 18 skokova) i on je sve što je trebalo da dokaže i dokazao.

Dejvid Blat je ostao bez titule u debitantskoj sezoni u SAD, ali ko zna. Dok god je Džejms tu Klivlend je jedan od favorita.

Kralj je igrao peto veliko finale zaredom (nakon četiri sa Majamijem), a ima dva šampionska prstena.

"Naša sezona može da se opiše u više sekvenci, ali na kraju se sve svodi na to da smo izgubili u finalu. Nikom nije lako, željeli smo prsten, ali nismo ni imali sreće tokom godine i u plej-ofu. Poznato je kakvih smo problema imali, ali nismo bili daleko od pehara. Niko ne voli da gubi, pa ni ja, ali vjerujem da imamo snage da se vratimo naredne sezone", istakao je Džejms.

Blat je ljetos imao ponudu Kera da dođe u njegov stručni štab. Odbio je i nekoliko dana kasnije je preuzeo Klivlend.

"Čestitam Keru i Golden Stejtu na fenomenalnoj sezoni i svemu što su uradili. Svaka čast i mojim igračima. Privilegovan sam što radim sa njima", rekao je Blat.

Bonus video: