ABA liga 100 odsto u vlasništvu klubova, Bokan predsjednik u prvoj sezoni

Potpredsjednici će biti Mladen Veber (Cedevita) i Nebojša Ilić (Crvena zvezda)
261 pregleda 0 komentar(a)
ABA liga, Foto: Twitter
ABA liga, Foto: Twitter
Ažurirano: 16.06.2015. 16:30h

Pitanje opstanka ABA lige je riješeno - na sastanku u Zagrebu je postignut dogovor.

Regionalna liga će brojati 12 klubova i biće 100 odsto u vlasništvu klubova.

Taj dogovor postigli su predstavnici svih nacionalnih saveza, klubova učesnika i čelnika ABA lige.

Savezi i klubovi su poslali pismo u sjedište FIBA sa obavještenjem da je dogovor postignut.

„Poštovani gospodine Bauman, obaviještavamo Vas da je dana 16. juna u Zagrebu održan zajednički sastanak šest nacionalnih košarkaških saveza sa teritorija bivše Jugoslavije i predstavnika 12 klubova učesnika regionalne košarkaške lige. Na sastanku je postignut dogovor o formiranju i registraciji nove regionalne ABA lige u 100% vlasništvu 12 klubova učesnika te lige. Tim dogovorom prestaju da važe potpisi klubova učesnika koji su dati na sastanku u Ljubljani 20. maja. U prilogu Vam dostavljamo izjavu potpisanu od strane šest nacionalnih košarkaških saveza i Ugovor o osnivanju Jadranske košarkaške lige (ABA). Vjerujemo da ova liga, neophodna za razvoj košarke, ispunjava uslove za priznanje od strane FIBA Evrope. U skladu sa time će se novoformirana Jadranska košarkaška liga (ABA liga) obratiti FIBA Evrope", navedeno je uz potpise predstavnike Kosarkaških saveza Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i BiH.

Nova ABA liga će se 100 odsto nalaziti u vlasništvu klubova koji budu njeni učesnici u datoj sezoni, a ovlašćenja za upravljanje ligom biće predati reformisanom preduzeću "ABA Sidro d.o.o".

U njemu će 80 odsto vlasničkih i upravljačkih prava imati klubovi, dok će šest fizičkih lica (Radovan Lorbek, Roman Lisac, Danko Radić, Josip Bilić, Zmago Sagadin i Božo Miličević) raspolagati sa preostalih 20 odsto.

Fizička lica imaće rok od tri godine da potpuno izađu iz vlasništva, tako da i "ABA Sidro d.o.o" do ljeta 2018. kompletno pređe u ruke klubova.

Klubovi će imati 24 glasa u "ABA Sidro d.o.o", a fizička lica šest.

Sjedište nove ABA lige biće u Zagrebu. Liga će imati predsjednika i dvojicu potpredsednika, koji će se mijenjati svake godine, a u prvoj sezoni predsjednik će biti Dragan Bokan, prvi čovjek Budućnost Volija.

Potpredsjednici će biti Mladen Veber (Cedevita) i Nebojša Ilić (Crvena zvezda).

Klubovi, kao vlasnici ABA lige, odrediće direktora "ABA Sidro d.o.o" (favorit za funkciju je Roman Lisac), a direktor će potom imenovati niže operativce, koji će se brinuti o samom takmičenju, sudijama, marketingu...

Nadzorni organ "ABA Sidro d.o.o" brojaće pet članova - četvoricu će delegirati najbolje plasirani klubovi iz prethodne sezone, a jednog fizička lica.

U novoj ligi, Srbija će imati četiri kluba, Hrvatska tri, Slovenija dva, a po jedan Crna Gora, BiH i Makedonija.

Dakle, od oktobra za novog šampiona boriće se - Cedevita, Cibona, Zadar, Crvena zvezda, Partizan, Metalac, Mega Leks, Budućnost Voli, MZT Skoplje, Igokea, Krka i Tajfun ili Olimpija.

Ako novi prvak Slovenije do 20. juna ne pošalje prijavu (mora da obezbijedi budžet i preseli se u Celje), njegovo mjesto zauzeće Olimpija.

Bonus video: