Pobjeda za mir pred duel sa Francuskinjama

"Moramo da igramo pametno, da taktički budemo spremne za sve što nas očekuje, a sistem takmičenja nam daje mogućnost da se tako i ponašamo", kaže Milka Bjelica
91 pregleda 1 komentar(a)
Milka Bjelica, Foto: FIBA/Ciamillo-Castoria/Bellenger
Milka Bjelica, Foto: FIBA/Ciamillo-Castoria/Bellenger
Ažurirano: 14.06.2015. 09:09h

Dok su ostali rivali u grupi A igrali svoje mečeve, košarkašice Crne Gore nisu morale na teren.

To, međutim, ne znači da je bilo „praznog” hoda. Odrađen je lakši trening kako bi se igračice malo oporavile od prethodna dva duela, ali i pripremala taktika za duele sa Ukrajinom i Francuskom, od kojih zavisi koliko će „crvene” prenijeti bodova u drugu fazu.

Iako na kontu do sada imaju četiri boda, Jelena Škerović i saigračice još nisu završile sav posao kada je prolaz u pitanju.

Posljednja dva meča u grupi odlučuju o tome koliko će se bodova prenijeti u drugi krug.

„Mogu da budem prezadovoljan izdanjima u prva dva meča. Pokazali smo zajedništvo i to je najvažnije u ovom trenutku. U duelu protiv Rumunije priliku su dobile i mlađe igračice, a odmorili smo najiskusnije jer nas očekuju dvije teške utakmice do kraja preliminarne faze. Vjerujem da će nam slobodan dan dati mogućnost da prikupimo još snage i da napravimo završni udarac protiv Ukrajine”, objašnjava selektor Momir Milatović.

Ukrajinke su poslije dva neuspjeha, sinoć savladale Rumuniju (78:71).

„Nemaju možda dugu klupu, ali imaju pet-šest igračica koje mogu da nam zadaju probleme. Moramo da budemo vrlo oprezni, jer bi nas poraz doveo u situaciju da se zatvara trougao između Češke, Ukrajine i nas. To bi nas dovelo u situaciju da u drugu rundu odemo i bez jednog boda, zbog čega ne želimo da kalkulišemo već idemo maksimalno ozbiljno i sa nadam da ćemo nastaviti seriju pobjeda”.

Crna Gora i Ukrajina bili su rivali u kvalifikacijama za ovaj šampionat. Protivnik je slavio u prvom meču u kojem je formalno bio domaćin na Cetinju (75:71), ali se naša reprezentacija revanširala (76:70).

„Napravili smo veliki posao sa dvije pobjede na startu. Vjerujem da ćemo nastaviti koncentrisano i bez euforije i u narednim mečevima. Ne treba da potrošimo svu energiju u preliminarnoj fazi, jer smo već obezbijedili prolaz u narednu fazu. To, ipak, ne znači da nećemo pružiti maksimum u posljednja dva meča”, kaže iskusni krilni centar Milka Bjelica.

Kako je naša selekcija igrala do sada, favorit je protiv današnjeg rivala.

„Želimo da savladamo Ukrajinu, a nakon toga da se na što bolji način suprotstavimo Francuskoj. Moramo da igramo pametno, da taktički budemo spremne za sve što nas očekuje, a sistem takmičenja nam daje mogućnost da se tako i ponašamo. Sigurna sam da će stručni štab kvalitetno pripremiti sve naredne mečeve i iskoristiti sve igračice, jer je to neophodno kako bismo držale visok ritam do kraja takmičenja”, zaključila je Bjelica.

Bonus video: