Čehinje rivalke na premijeri

„Crvene”, kako ističu, sa nestrpljenjem čekaju duel i nadaju se da će osvojit dva veoma važna boda u trci za drugi krug
0 komentar(a)
Košarkašice Crne Gore, Foto: FIBAEUROPE.COM
Košarkašice Crne Gore, Foto: FIBAEUROPE.COM
Ažurirano: 11.06.2015. 08:17h

Poslije mjesec i po dana priprema, košarkašice Crne Gore danas počinju nastup na trećem uzastopnom Evropskom prvenstvu.

Rival je premijeri je selekcija Češke, koja u riznici trofeja ima srebro (2003) i zlato (2005). Zadatak je težak, ali kako ističu u taboru „crvenih” ne i nemoguć da se osvoje prva dva boda.

"Ostavljamo iza sebe teških 45 dana priprema. Sve smo uradili, što je bilo moguće u ovom trenutku, da se dobro pripremimo. Ovo je „grupa smrti”, svjesni smo te situacije i već na startu nas čeka težak meč sa Češkom, koja je u vrhu evropske i svjetske košarke. Nema nikakvog straha, idemo da napravimo iznenađenje i da ostvarimo pobjede. Želimo da izborimo prolaz dalje, a onda ćemo vidjeti šta će biti dalje", optimista je selektor Momir Milatović.

Jedan od aduta Crne Gore u Rumuniji i Mađarskoj trebalo bi da bude iskusni krilni centar Milka Bjelica.

"Ako želimo da napravimo nešto značajno na Evropskom prvenstvu, moramo da krenemo sa pobjedom. Nadam se da ćemo uspjeti da dobijemo Češku, dobro smo se pripremile i taktički i psihički i. Radi se o iskusnoj ekipi, fizički su dominantni, igraju sa dosta visokih igrača. Mi smo spremili adekvatnu odbranu i mislim da možemo da im pariramo", kaže Bjelica.

Milica Jovanović je tokom kontrolnih mečeva pokazala da je u dobroj formi.

"Sa velikom željom očekujemo meč sa Češkom. Znamo kakav je protivnik, znamo da neće biti lako, ali radile smo dosta taktički na njihovoj igri i spremne smo. Moramo da budemo agresivne od starta meča, da timski izađemo na kraj sa Čehinjama i da idemo korak po korak i prođemo grupu", ističe Jovanović.

Plejmejker Snežana Aleksić smatra da bi igra u odbrani mogla da bude ključna za konačan ishod.

"Svjesne smo da nas čeka teška grupa i ukoliko na startu savladamo Češku, biće nam mnogo lakše u nastavku. Imale smo dobar pripremni periodi, 10 kontrolnih mečeva koji su nam pomogli da vidimo gdje smo. Moramo od početka da uđemo agresivno u duel i da budemo pametne i mirne u napadu. Francuska je uvijek u vrhu, nikoga ne smijemo da potcijeno, ali smatram da Francuskinje, Čehinje i mi imamo prednost u odnosu na Rumuniju i Ukrajinu", zaključila je igračica turskog Orduspora.

Meč Crna Gora - Češka igra se od 17 sati u dvorani „Temišvar arena”. U drugom meču grupe A, snage će odmjeriti Ukrajina i Francuska (19.30).

Bonus video: