Reflektori prate samo Kralja i Stefa

Klivlend nikada nije bio šampion NBA , a posljednji put „konjanici” su se u finalu našli 2007. godine
0 komentar(a)
Lebron Džejms, Foto: Reuters
Lebron Džejms, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.06.2015. 13:28h

Kada je NBA sezona počela, mnogi su očekivali Klivlend u finalu, ali se vjerovatno niko nije nadao da bi Golden Stejt mogao da se bori za prsten.

Noćas u tri poslije ponoći po srednjoevropskom vremenu u Ouklendu počinje serija za „Leri O'Brajenov” trofej.

Klivlend u profesionalnom sportu čeka titulu čak 41 godinu, kada su je osvojili Braunsi u NFL-u. Posljednje, a ujedno i jedino finale u NBA su igrali 2007. godine kada ih je „počistilo” San Antonio 4:0.

Golden Stejt, kao i njihov protivnik, dugo priželjkuje da se popne na tron, pošto su se posljednji put u finalu našli 1975. godine - slavili su protiv tadašnjih Vašington Bulitsa (4:0 u seriji).

Na klupama se nalaze dva ne toliko iskusna trenera, ako se to može reći za Dejvida Blata koji se okitio titulom prvaka Evrolige sa Makabijem samo nekoliko mjeseci pred dolazak u Klivlend, ali mu je ovo prvi posao u NBA .

Sa druge strane, Stivu Keru je ovo, takođe, prva trenerska sezona u najjačoj ligi na svijetu, a kakve rezultate pravi, očigledno koristi iskustvo koje je stekao igrajući godinama u šampionskoj ekipi Čikaga (osvojio četiri titule sa Bulsima).

Ipak, sva svjetla su uprta u samo dva čovjeka - Lebrona Džejmsa i Stefa Karija. Kralj se vratio u Klivlend da bi donio toliko čekani prsten, pa i pored slabog prvog dijela sezone („konjanici” su imali skor 19-20) pokazao je zašto se nalazi čak peti put zaredom u velikom finalu.

Kari je zasluženo osvojio MVP nagradu i tokom sezone je igrao sjajno, ali je tek u plej-ofu eksplodirao.

U razigravanju je ubacio nevjerovatne 73 trojke, dok je najbliži pratioc legendarni Redži Miler (inače drugi trojkaš u istoriji lige) pogodio 58. Uz to, beku Indijane bile su potrebne 22 utakmice, a plejmejkeru Golden Stejta čak sedam mečeva manje!

Dobra vijest za „ratnike” je to što je Klej Tompson, ipak, spreman za finale, pošto je imao potres mozga.

"Osjećam se odlično. Prošao sam sve neophodne preglede i jedva čekam da počne serija. Mislim da ovo neće uticati na moju igru, jer je prošlo nekoliko dana i imao sam dovoljno vremena da se oporavim", naveo je Tompson.

Klivlend ne može da računa na Kevina Lava još od prve runde kada mu je Keli Olinik (Boston) povrijedio rame.

"Nedostajaće nam. On je bio važan igrač u rotaciji. Jedan od najboljih na svojoj poziciji u ligi. Ali, imamo odličan tim i nismo slučajno ušli u finale. Bitno je da uđemo mirne glave i pružimo maksimum, rezultat će doći", rekao je četvorostruki MVP lige Lebron Džejms.

Domaćin prvog meča je Golden Stejt, a igra se po sistemu 2-2-1-1-1.

Zamalo kolege: Dejvid Blat trebalo da bude pomoćnik Keru

Stiv Ker i Dejvid Blat trebalo je da svoju prvu trenersku sezonu u NBA počnu zajedno. Čak su imali i sastanak prošlog juna na aerodromu u Los Anđelesu, gdje su se usmeno dogovorili da Blat bude pomoćnik Keru, ali...

Iznenada je stigao poziv Klivlenda koji je, ipak, taj dogovor prekinuo.

"Nisam mogao tada ni da sanjam da ćemo se naći u finalu za manje od godinu nakon našeg razgovora. Sada kada pogledam na čitavu situaciju, obojica smo dobili šta smo htjeli - to je da budemo u uspješnom timu i borimo se za prsten. I desilo se to - samo u različitim ekipama", naveo je Blat.

Ovaj duel je interesantan jer će se treneri u ruki sezoni prvi put sastati još od 1947. godine, a posljednji put trener koji je u prvoj sezoni uzeo prsten bio je Pet Rajli 1982. godine sa Los Anđeles Lejkersima.

"Dijelimo istu viziju igre. Drago mi je da sam se našao sa Blatom u finalu", zaključio je Ker.

Bonus video: