Juriš na „ratnike” iz Zaliva

U noći između utorka i srijede po našem vremenu počinje nova sezone NBA lige - može li ko da zaustavi Golden Stejt?
96 pregleda 1 komentar(a)
Lebron Džejms, Foto: Reuters
Lebron Džejms, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.10.2018. 06:30h

Pred start najboljeg košarkaškog cirkusa može da se postavi samo jedno pitanje - ko i kako protiv Golden Stejt Voriorsa? Aktuelni prvak NBA je ponovo napravio najveći “tektonski potres”, veći čak i od dolaska Lebrona Džejmsa u LA Lejkerse, i svom timu pridruži ol-star centra Demarkusa Kazinsa.

Dolaskom popularnog Bugija u tim iz Zaliva, Golden Stejt je postao prva ekipa koja ima svih pet ol-star igrača u prvoj petorci još od Boston Seltiksa iz sezone 1975/76.

Poseban kuriozitet predstavlja plata za koju je Kazins došao, a koja iznosi tričavih 5,3 miliona dolara za sezonu, čime je generalni menadžer Voriorsa Bob Majers još jednom pokazao da je najbolji u svojoj branši. Oporavak od povrede Ahilove tetive ide uspješno i po posljednjim informacijima iz tabora šampiona NBA Kazins je već krenuo da radi na parketu i igra “tri na tri” akcije, ali sigurno da trener Stiv Ker neće žuriti sa njegovim povratkom na parket. Ostatak tima, predvođen Kevinom Durentom, Stefom Karijem, Klejom Tompsonom i Drejmondom Grinom, ponovo će da predstavlja noćnu moru za sve rivale.

Prva ekipa koja se nameće kao potencijalna opasnost za “ratnike” je Hjuston. Tim iz Teksasa je regularni dio prošle sezone završio na 1. mjestu, u finalu Zapada je išao na svih sedam utakmica, ali je na kraju, ipak, poklekao.

Džejms Harden se konačno okitio nagradom MVP-a prošle sezone, i sa Kris Polom predstavlja i dalje jednu od najboljih spoljnih linija lige. Tim je ostao bez Trevora Arize i Rajana Andersona, ali je stigao Karmelo Entoni, doduše ne više sa “ogrtačem” super-zvijezde koji je nekad imao. Melo je ranije sarađivao sa trenerom Majkom D’Antonijem u Njujork Niksima, kada je tim iz Velike Jabuke imao jedan od rijetkih “izleta” u plej-of.

Uoči starta sezone dosta se govori o potencijalnom trejdu Džimija Batlera koji bi mogao da pojača Rokitse. Bek Minesote odavno je nezadovoljan u Timbervulvsima, a ukoliko do trejda dođe, u suprotnom pravcu bi trebalo da krenu Erik Gordon i Pi Džej Taker.

Na Zapadu mjesto u plej-ofu će da traže Juta, Portland, San Antonio, Denver, Nju Orleans, Minesota, Oklahoma...

Istočna konferencija odlaskom Džejmsa iz Klivlenda ostavlja trasiran put za Boston, Toronto i Filadelfiju da se bore za titulu prvaka Istoka, jer Kavalirsi teško da mogu da ponove uspjehe iz prethodnih sezona.

Boston se nameće kao prvi favorit, pogotovo povratkom prvih zvijezda Kajrija Irvinga i Gordona Hejvorda. Tim Breda Stivensa ima nevjerovatnu dubinu u igri, ali i prostora da u potencijalnom trejdu obezbijede još jednog ol-star igrača (prema informacijma američkih insajdera iz kancelarije Denija Ejndža, Kelti bi željeli da vide u svom rosteru Entonija Dejvisa). Tejtum, Braun, Horford, Rozir predstavljaju opasnost po sve ekipe.

Siva eminencija Toronto Reptorsa, generalni menadžer Masai Udžiri, odlučio se na nesvakidašnji potez - otpustio je Dvejna Kejsija, koji je dobio nagradu za najboljeg trenera minule sezone. Njegovu poziciju preuzeo je prvi asistent Nik Nurs. Udžiri je odlučio i da trejduje jednog od zaštitnih lica franšize Demara Derozana u San Antonio za Kavaja Lenarda.

Taj potez nije baš oduševio navijače, jer je Derozan bio vjeran timu, a Lenard, iako je kad je zdrav jedan od tri najbolja košarkaša lige, propustio je veći dio protekle sezone pod zasada nerazjašnjenim okolnostima (što povreda, što sukob sa saigračima iz Sparsa).

Lauri bi trebalo da nosi ulogu “generala” na parketu, dok su Ibaka i Valančunas zaduženi za reket. Toronto je pod Kejsijem bio uvijek redovan učesnik plej-ofa, ali su ga problemi u doigravanju koštali klupe. Nurs je neko ko bi ekipu trebalo da odvede korak dalje.

Dani “tankovanja” i “zabetoniranog” posljednjeg mjesta lige su prošlost za fanove Filadelfije. Mladi igrači Siksersa su konačno doveli franšizu na pravo mjesto i vratili grad koji ima bogatu košarkašku tradiciju tamo gdje mu je i mjesto - u plej-of. Tim predvode fenomenalni Embid i Simons, a ove sezone se očekuje velika povratnička sezona Markela Fulca, prošlogodišnjeg prvog pika koji nije opravdao reputaciju. Siksersi takođe imaju odličnu dubinu rostera koju predvode Redik, Šarić, Kovington, Čendler, Mekonel... Za doigravanje će se boriti i Indijana, Milvoki, Detroit, Majami, Klivlend, Vašington...

Vučević napušta Orlando?

Crna Gora kao i do sada ima svog predstavnika u vidu Nikole Vučevića. Naš reprezentativac već godinama predstavlja rijetku svijetlu tačku u ekipi Orlanda, koju fanovi zbog loših sezona umjesto “Magic” nazivaju - “Tragic”. Tim je dobio novog trenera, Stiva Kliforda, koji će za početak imati zadatak da sačuva poziciju duže od jedne sezone.

Vučević je ušao u posljednju godnu ugovora kojim mu je garantovano 12 miliona i 750 hiljada dolara, pa će tim sa Floride morati ili da nudi produženje ugovora ili da proba da trejduje našeg centra. Kako je Mo Bamba uzet na ovogodišnjem draftu, pretpostavlja se da će Orlando probati od njega da napravi novog centra tima.

Vučević bi sa svojim odličnim napadačkim potencijalom mogao da pomogne brojnim ekipama koje se bore za plej-of, ali i onim iz samog vrha lige. Naš reprezentativac se već godinu povezuje sa Boston Seltiksima.

Ove sezone liga je bogatija za još jednog supertalentovanog Balkanca. Luka Dončić je jedan od najozbiljnijih kandidata za nagradu za rukija godine. MVP Evrolige u Dalasu ima sve što mu je potrebno da bi napredovao - od sjajnog trenera Rika Karlajla, do uzora i mentora u legendi NBA lige Dirku Novickom, preko odličnog mladog plejmejkera Denisa Smita džuniora.

NBA je dobila i prvog trenera stranca. Srpski stručnjak Igor Kokoškov dobio je trenersku palicu u Finiks Sansima.

Lebronovi Lejkersi najveća nepoznanica

Jedna od najvećih priča ljeta je svakako i prelazak Lebrona Džejmsa u LA Lejkerse. Kralj je stigao u “La La land” u trenutku kada je jedna od najboljih franšiza u istoriji lige daleko od projekcija za plej-of.

Ono što je posebno čudno za Lebrona je da je došao u tim koji nema baš zavidan šuterski potencijal. U svim njegovim timovima, Džejms je volio da se okruži dobrim šuterima koje je odlično pronalazio nakon prodora.

Sada u timu ima jezgro mladih igrača - Ingrama, Kuzme i Bola - koji imaju ogroman potencijal, ali i iskusne Ronda, Mekgija i Stivensona, koji u talasu lucidnosti mogu da budu od odličnih do kandidata sa listu “Shaqtin a fool”. Džejms će prema prvim najavama pokrivati svih pet pozicija po potrebi, a postoje čak indicije da bi mogao da počinje utakmice kao centar.

Lejkersi su ujedno i najveća nepoznanica lige, jer niko ne može tačno da predvidi koliko ova franšiza može. Analitičari idu od toga da neće ući u doigravanje do najava da bi Lebron mogao da Lejkerse povede čak u finale Zapada.

Bonus video: