Golden Stejt poslije 40 godina u finalu (video)

1 komentar(a)
Golden Stejt, Foto: Reuters
Golden Stejt, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.05.2015. 07:28h

Na ovo su čekali punih 40 godina i konačno dočekali - košarkaši Golden Stejta plasirali su se u veliko finale NBA lige, pošto su finalnu seriju Zapadne konferencije protiv Hjustona dobili 4:1 u pobjedama.

"Voriorsi" su posljednji meč dobili sa 104:90 (17:22, 35:24, 22:22, 30:22), a za šampionski prsten će se boriti protiv Klivlenda koji je u finalnoj seriji plej-ofa Istoka pobijedio Atlantu sa 4:0.

Golden Stejt je prije četiri decenije i posljednji put bio šampion, kada niko od igrača iz današnjeg sastava nije ni bio rođen, dok je trener Stiv Ker kao devetogodišnjak putovao uz oca po zemljama Bliskog istoka.

Tada je trener ekipe bio Alvin Etls, a ekipu je predvodio vrhunski šuter Rik Beri. Danas Golden Stej predvodi Stefon Kari, MVP ligaškog dijela šampionata, koji je i u petom meču protiv Hjustona bio najbolji sa 26 poena, osam skokova, šest asistencija i pet ukradenih lopti.

"Obala San Franciska je čekala ovo 40 godina, mislim da je bilo i vrijeme", poručio je Kari prilikom proslave titule pobjednika Zapada, primajući pehar od Etlsa, čovjeka koji ih je 1975. doveo do jedinog prstena.

„Zašto da mi ne budemo šampioni?", jasnu poruku je uputio Kari.

Nakon lošeg otvaranja utakmice i postizanja samo 17 poena u prvoj četvrtini, što je najmanje za Golden Stejt ove sezone, domaća ekipa je ipak na poluvrijeme otišla sa šest poena prednosti.

Hjuston je konačan pad doživio u posljednjoj četvrtini, ali nije ih srušio Kari ili Klej Tompson, već Herison Barns koji je postigao 13 od svoja 24 poena u posljednjih dvanaest minuta. Tompson je, pak, bio konstantan tokom cijelog susreta koji je završio sa 20 poena.

Razlog novog poraza Hjustona leži, prvenstveno, u očajnoj partiji prve zvijezde tima, Džejmsa Hardena, koji je ostvario negativni rekord karijere sa čak 13 izgubljenih lopti. Harden je pogodio samo dva šuta iz 11 pokušaja iz igre (0-3 za tri), a meč je završio sa 14 poena, od čega 10 sa linije bacanja, i šest skokova.

„Pokušavao sam da učinim malo više nego što treba, gubio sam lopte i davao im lake poene iz tranzicije. Ovo nije način na koji smo željeli da završimo jer je bila veoma dobra sezona za nas. Sljedeće godine želimo da uradimo bolje i uradićemo“, rekao je razočarani Harden.

Ni ostatak ekipe Hjustona nije bio puno bolji - iz igre su šutirali tek 35 odsto, dok su pogađali tek svaku petu trojku. Dvajt Hauard je, praktično, bio usamljen u poraženom timu o čemu svedoči njegov učinak od 18 poena i 16 skokova, dok su dvocifreni još bili Kori Bruer (16), Trevor Ariza (15) i Džoš Smit (11).

Prva utakmica velikog finala plejofa NBA lige startuje 4. juna u Ouklendu. U regularnom dijelu sezone Golden Stejt i Klivlend su igrali dva puta, a svako je slavio pred svojim navijačima, ali su u Kaliforniji gosti bili bez Lebrona Džejmsa, koji je u meču u Ohaju, krajem februara, ubacio Voriorsima 42 poena.

Bonus video: