Kavalirsi najbolji na Istoku, Džejms sprema napad na prsten

Kavsi u velikom finalu nakon osam godina, a Kralj peti put zaredom
55 pregleda 1 komentar(a)
Klivlend Kavalirsi, Foto: Reuters
Klivlend Kavalirsi, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.05.2015. 07:53h

Lebron Džejms sada dobro zna zbog čega se vratio u Klivlend nakon što je dokazao svoju moć u Majamiju.

Vratio se zbog titule u rodnom gradu, a sada ga do nje dijeli još korak - Kavalirsi su se plasirali u veliko finale NBA lige nakon što su Istok osvojili sa 4:0 protiv Atlante.

U Ohaju je u posljednjem meču bilo čak plus 30 za domaćina (118:88), pa će se Kralj boriti za titulu peti put zaredom, nakon što je sa „vrelinom“ dva puta bio uspješan.

„Ja sam čovjek koji vjeruje da postoje nedovršena posla. Zato sam se i vratio u Klivlend. Da osvojimo titulu, jer to nismo uradili u mom prvom mandatu. Znam koliko bi gradu, ali i čitavom sjeveroistoku Ohaja značilo da osvojimo ligu. Sve je to veoma emotivno za nas i vjerujemo da je došao trenutak“, rekao je Džejms.

Da li je ovo sezona u kojoj će Lebron pod komandom Dejvida Blata s klupe osvojiti po sopstvenom priznaju najdraži prsten? Finalna serija počinje 4. juna, a Kavsi čekaju protivnika.

Možda ga dobiju večeras ako Golden Stejt na svom terenu savlada Hjuston (vodi sa 3:1 u pobjedama).

Četvrta utakmica finala Istoka bila je ujedno i najmanje zanimljiva, jer Atlanta kao da više nije imala snage da premosti povrede i pokuša da oživi seriju.

Džejms je sa 23 poena, devet skokova i sedam asistencija predvodio pobjednika, Džej Ar Smit je postigao 18, uz 10 uhvaćenih lopti. Istakli su se i Kajri Irving i Tristann Tompson sa po 16 poena, a kanadski centar je dodao i 11 skokova.

Džef Tig sa 17 i Pol Milsap sa 16 (uz 10 skokova i pet asistencija) bili su najzapaženiji kod Houksa.

Klivlend čeka titulu u profesionalnom sportu još od 1964. godine (osvojili su je Braunsi u NFL-u), a jedino finale NBA lige koje je igrao izgubio je 2007. kada je od Lebronovih „konjanika“ bio bolji San Antonio (4:0).

Bila je to generacija u kojoj su pored Džejmsa igrali i Zidraunas Ilgauskas, Aleksandar Pavlović, Dru Guden, Denijel Gibson, Anderson Varežao (koji je i sada član Klivlenda), Donijel Maršal... Trener te ekipe bio je Majk Braun.

Bonus video: