Hjuston izbjegao "metlu", 45 poena Hardena (video)

Košarkaši Hjustona slavili sa 128:115 i smanjili na 3:1 u finalnoj seriji Zapadne konferencije. Rekord karijere u plej-ofu Džejmsa Hardena
1 komentar(a)
Harden, Foto: Beta-AP
Harden, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 26.05.2015. 07:28h

Džejms Harden je ubacio 45 poena, a njegovi Hjuston Rokitsi savladali Golden Stejt sa 128:115 i izbegli popularnu "metlu" - smanjili su na 3:1 u finalnoj seriji Zapada i odložili vjerovatnu eliminaciju za neku od narednih utakmica.

Prva sljedeća se igra u Ouklendu, u noći između srijede i četvrtka.

Nikada se u istoriji NBA lige nije desilo da ekipa koja je gubila sa 3:0 u seriji napravi potpuni preokret, a navijači Hjustona se makar nadaju da bi njihovi ljubimci mogli da promijene istoriju.

"Nije ova serija još gotova", poručio je trener Hjustona Kevin Mekhejl.

Harden je ubacio rekord karijere u plej-ofu, a uz izvrsnih 45 poena imao je i devet skokova i pet asistencija.

"Bio je, jednostavno - fenomenalan", dodao je Mekhejl.

Košarkaši Hjustona vodili su od početka do kraja - meč su otvorili serijom od 12:0 i tu prednost su čuvali sve do kraja četvrte dionice, uz "rafalnu paljbu" na obje strane.

Duel u "Tojota centru" pamtiće se, naime, po najvećem broju ubačenih trojki u jednoj plej-of utakmici ikada - ukupno 37, od čega su gosti ubacili 20, a domaći 17 šuteva iza linije 7,25.

Samo u prvoj četvrtini, košarkaši Hjustona postigli su 45 poena, što je klupski rekord u plej-ofu, za vođstvo od 45:22 nakon 12 minuta igre.

Činilo se tada da je sve gotovo, naročito kada je najbolji igrač Golden Stejta, Stef Kari, pao na vrat i ostao više od minut da leži na parketu, sredinom druge dionice.

Uz strah od teže povrede, koji je zavladao čak i među domaćim navijačima na tribinama, a posebno među članovima Karijeve porodice u loži, plej Golden Stejta je odveden u svlačionicu gdje je ostao skoro pola sata.

Vratio se u trećem periodu, čak je i zaigrao...

"Nije bilo tako užasno kao što je izgledalo. Hvala svima koji su se brinuli za mene", poručio je Kari.

Ne samo što je ekipa Golden Stejta dobila svog najboljeg igrača nazad, već je bila na dobrom putu da stigne veliki zaostatak za Hjustonom - uz seriju trojki Kleja Tompsona, gosti su smanjili na svega šest poena minusa, osam i po minuta prije kraja.

Bilo je to, ipak, veče Džejmsa Hardena, koji je simultankom u četvrtoj četvrtini, u kojoj je ubacio 17 poena, a sedam vezanih u seriji 10:0, odveo Hjuston do prve pobjede u finalu Zapada.

Hardena je pratio Džoš Smit sa 20 poena, Trevor Ariza je dodao 17, a Dvajt Hauard 14 poena, uz 12 skokova.

Tompson je bio najefikasniji u Golden Stejtu sa 24 poena, Kari je ubacio 23 iako je dobar dio meča proveo u svlačionici, a odličan je bio i Dejmond Grin sa 21 poenom i 15 skokova.

Bonus video: