Harden tragičar u drugoj utakmici, Golden Stejt vodi 2:0 protiv Hjustona (video)

0 komentar(a)
Stef Kari, Foto: Reuters
Stef Kari, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.05.2015. 08:07h

Do posljednjeg napada je odigrao jednu od onih utakmica za pamćenje, ali će je pamtiti po tome što je na kraju ispao tragičar - najbolji igrač Hjustona Džejms Harden spetljao se i izgubio loptu u posljednjem napadu za pobjedu, pa je Golden Stejt u Ouklendu savladao Hjuston sa 99:98 (36:28, 19:27, 22:20, 22:23) i poveo 2:0 u finalnoj seriji plej-ofa Zapadne konferencije, u kojoj se igra do četiri pobjede.

Do posljednjeg napada "Brada" je radio sve što jedan trener može da poželi. Pogađao kad je trebalo, asistirao svaki put kada bi vidio da je saigrač u boljoj poziciji, hvatao loptu kada to centri nisu bili u mogućnosti i na kraju došao do sjajne statistike: 38 koševa, deset skokova i devet asistencija.

Dovoljno da izraste u najkorisnijeg aktera utakmice (MVP) da ne bješe te izgubljene lopte u samoj završnici.

"Frustrirajuće je izgubiti utakmicu na ovakav način," kazao je Harden koji je na putu do svlačionice od ljutnje porušio niz predmeta.

Harden je u prve dvije utakmice finala Zapada ubacio 66 koševa, te dodao 21 skok i 18 asistencija, ali Hjuston je obje utakmice izgubio.

Bio je to sjajan susret koji su obilježila dvojica najboljih igrača dva tima, Harden je Stefon Kari, koji je na kraju bio zadovoljniji. Upisao je 33 poena i šest asistencija.

"Možda je ovo bilo malo previše drame. Znali smo da Harden vjerovatno neće dodati loptu saigraču u posljednjem napadu pa smo ga pritisnuli. Nismo mu dozvolili da "puca" po košu i postane junak susreta," kazao je Kari, MVP regularnog dijela sezone.

"U pojedinim trenucima susreta želio sam da sjednem na tribine i uživam u njihovom okršaju. Bio je to dvoboj dvojice ponajboljih košarkaša svijeta," kazao je centar Golden Stejta Endrju Bogut koji je ubacio 14 koševa uz osam skokova, pet blokada i četiri asistencije.

Svi u Hjustonu pamtiće propuštenu priliku za brejk, posebno nakon slabog početka meča. Domaćin je bolje ušao u utakmicu, nakon prve četvrtine "ratnici" su imali plus osam (36:28), a sredinom druge četvrtine i velikih 17 koševa prednosti (49:32). Ali, Hjuston je zaključio drugu dionicu igre serijom 23:6 pa se na odmor otišlo s rezultatom 55-55.

U drugom poluvremenu Golden Stejt je bio u prednosti, ali Hjuston se uporno vraćao. Minut i po do kraja utakmice Golden Stejt je imao 98:90, da bi 60 sekundi kasnije Hjuston je smanjio na samo koš zaostatka (98:99).

Harison Barns je potom promašio za domaće, a Harden je osam sekundi prije kraja susreta povukao napad za pobjedu. Međutim, nije mu bilo suđeno da bude junak večeri...

"Stef je igrao kao pravi MVP. Vukao nas je do pobjede," dodao je Klej Tompson, sa 13 koševa treći strijelac Voriorsa.

U gostujućem timu Dvajt Hauard je dodao 19 koševa i 17 skokova, a Terens Džons 12 koševa.

Naredne dvije utakmice u finalnoj seriji Zapada igraće se u Hjustonu, a prva od njih već u noći između subote i nedjelje.

Bonus video: