Klivlend u finalu Istočne konferencije, Hjuston izborio majstoricu (video)

1 komentar(a)
Lebron Džejms, Foto: Reuters
Lebron Džejms, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.05.2015. 07:48h

Klivlend je prvi finalista plej-ofa Istočne konferencije, prvi put od 2009. godine. Kavsi su u šestom meču u gostima savladali Čikago sa 94:73 i seriju riješili rezultatom 4:2 u pobjedama.

Iako su navijači najviše očekivali od Lebrona Džejmsa i Kajrija Irvinga, prema kojima je je bila umjerena i najveća pažnja protivnika, Metju Delavedova i Tristan Tompson iskoristili su veću slobodu na terenu i velikoj mjeri doprinijeli pobjedi Klivlenda.

Sa 19 koševa Delavedova je bio najefikasniji igrač Klivlenda, dok je Tompson sa 17 uhvaćenih lopti apsolutno dominirao u skoku. Pritom, ubacio je i 13 poena.

Džejms je bio na granici tripl-dabla. Uz devet skokova, imao je 11 asistencija i 15 koševa. Šut mu, međutim, nije bio jača strana na ovom meču pošto je pogodio tek sedam puta iz 23 pokušaja.

"Sve radim za moju ekipu, za moje saigrače. Želim da ovi momci budu u prilici da osjete ovak trenutak. Zbog toga sam se vratio u Klivlend. U ekipi su četiri igrača koji nikada nisu igrali u plej-ofu, a sada su važan dio tima", rekao je Džejms.

Džimi Batler bio je najefikasniji u ekipi Čikaga sa 20 poena, a Derik Rouz dodao je 14 poena uz šest asistencija. Nikola Mirotić je na parketu proveo 13 minuta i za to vrijeme upisao sedam poena (šut za dva poena 5-4, za tri poena 3-0, sa linije bacanja 2-1), te po skok i ukradenu loptu.

Protivnik Klivlendu u borbi za titulu prvaka Istoka biće pobjednik druge polufinalne serije u kojoj Atlanta trenutno vodi protiv Vašingtona sa 3:2.

Katastrofalnom igrom u posljednjoj četvrtini, Klipersi su propustili prvu meč loptu u duelu sa Hjustonom (107:119) a poraz ih je udaljio od prvog plasmana u finale plej-ofa Zapadne konferencije u klupskoj istoriji.

Prosto je nevjerovatno da su Klipersi izgubili meč u kojem su u drugom poluvremenu vodili sa 19 poena razlike (87:68) i u kojem su u potpunosti neutralisali najboljeg igrača Hjustona Džejmsa Hardena.

Presudila je posljednja dionica u kojoj je Harden presjedio na klupi, a u kojoj su eksplodirali Kori Bruer i Džoš Smit. Bruer je u posljednjih 12 minuta ubacio 15, od ukupno 19 svojih koševa, a Smit 14, od, takođe 19 svojih poena na ovom meču.

Ovom dvojcu treba dodati Dvajta Hauarda koji je zatvorio sve prilaze svom košu i Hjuston je taj period dobio sa 40:15! Hauardov učinak je na kraju iznosio 20 poena i 21 skok.

“Neprestano smo govorili: ’Nećemo da odustanemo’. Nastavili smo da vjerujemo i nismo odustajali jedni od drugih“, kazao je Hauard.

U poraženim Klipersima najefikasniji je bio Kris Pol sa 31 košem. Samo tri manje ubacio je Blejk Grifin, ali obojica su bili potpuno odsutni u posljednjoj četvrtini kada je padala odluka o pobjedniku.

U noći između nedjelje i ponedjeljka igraće se majstorica u Hjustonu poslije koje će se znati koji će od dva tima igrati u finalu plej-ofa Zapadne konferencije.

Bonus video: