Klipersi vode 3:1, Lebron uz zvuk sirene srušio Čikago

„Dajte mi loptu i sklanjajte mi se se puta“, rekao je prilikom dogovaranja za posljednji napad Džejms
0 komentar(a)
Deandre Džordan i Dvajt Hauard, Foto: Beta/AP
Deandre Džordan i Dvajt Hauard, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 11.05.2015. 08:48h

Kada su izbacili San Antonio, LA Klipersi su jasno pokazali da ove sezone imaju namjeru da osvoje prvu titulu u klupskoj istoriji.

Sada su na korak od prvog finala konferencije, pošto su pregazili Hjuston (128:95) i poveli 3:1 u polufinalu Zapada.

„Rakete“ su koristile istu strategiju kao San Antonio, jurile su po terenu Deandrea Džordana kako bi ga faulirale i slale na liniju slobodnih bacanja, ali im to nije upalilo. Baš kao ni Sparsima u četvrtom meču...

„Drveni“ centar jeste pogodio samo 14 od nevjerovatnih 34 penala (čak 28 je šutnuo u prvom poluvremenu, što je rekord plej-ofa), ali to nije smetalo domaćinu da upiše ubjedljivu pobjedu.

„To nas je začudilo na početku, ali smo se poslije navikli“, rekao je trener domaćih Dok Rivers.

Ključna je bila treća četvrtina, u kojoj je tim iz Grada anđela ubacio čak 43 poena!

„Razbili su nas“, priznao je trener tima iz Teksasa, Kevin Mekhejl.

Džordan je bio najefikasniji igrač meča sa 26 koševa, a imao je i 17 skokova. Blejk Grifin je dodao 21, a Kris Pol 15, uz 12 asistencija.

Povratak sjajnog plejmejkera nakon povrede tetive je, očito, detalj koji će odlučiti ovu seriju, jer se Pol vratio na 1:1, a Klipersi su u dva meča sa njim u timu slavili sa ukupno 58 pooena razlike!

Na drugoj strani je najefikasniji bio Džejms Harden (21 pogodak), koji nije bio oduševljen strategijom Mekhejla, propraćenom salvama psovki i uvreda sa tribina.

„To mi se nije svidjelo. Ali, svaki trener ima svoju filozofiju“, istakao je Bradonja.

Na Istoku, Čikago je imao šansu da povede 3:1, ali je Lebron Džejms iz pogodio uz zvuk sirene za pobjedu.

Kralj je do tog trenutka bio loš, a mogao je da bude i tragičar. Faulom u napadu je omogućio Deriku Rouzu da izjednači na 84:84, da bi ga 1,5 sekundi do kraja blokirao Nikola Mirotić.

Iako je do tada iz igre šutirao mizernih 29-9, Džejms je tražio loptu i iz gotovo nemoguće pozicije pogodio preko Džimija Batlera i donio trijumf Klivlendu i izjednačenje na 2:2.

„Dajte mi loptu i sklanjajte mi se se puta“, rekao je prilikom dogovaranja za posljednji napad Džejms, koji je meč završio sa 25 koševa, 14 uhvaćenih lopti, osam asistencija, ali i isto toliko izgubljenih lopti.

Kralj je objasnio šta se dešavalo na tim završnim konsultacijama, dok su sudije pregledale snimak da vide koliko je vremena ostalo i čija je lopta.

„Bio sam predviđen da izvedem loptu. Rekao sam treneru da nema šanse da to uradim, osim ako mogu da šutnem iza table. Tražio sam da neko drugi izvede loptu i akcija je nacrtana, ali sam je izbrisao. Samo sam rekao treneru: 'Samo mi dajte loptu. Ili ćemo otići u produžetke, ili ću dobiti ovu utakmicu“, naglasio je dvostruki NBA šampion.

Rouz je pokazao da se vratio onaj stari igrač koji je oduševljavao sve i sa 31 poenom bio nerješiva enigma za „konjanike“. Dvocifren učinak je imao još samo Batler (19), dok je Mirotić za 18 minuta i 25 sekundi za tri gađao 3-1, a za dva 6-0. Imao je i po tri skoka i blokade.

Bonus video: