Vukčević: Real je neki drugi svijet, finale ABA lige je krajni domet naše ekipe

"Igrači treba da budu opušteni, da igraju rasterećeno i ne opterećuju se imenom protivnika, jer to ne bi bilo dobro. Treba, jednostavno, da uživaju u tom meču, koji treba da im je satisfakcija, da vide šta to znači, da shvate gdje su sada u odnosu na prošlu sezonu. Jer, pitanje kada će im se opet ukazati prilika, teško da će zaredom dvije sezone igrati Evroligu", mišljenja je Vukčević.
1034 pregleda 10 komentar(a)
Dragan Vukčević, Foto: Savo Prelević
Dragan Vukčević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.10.2018. 10:10h

Večerašnji duel Budućnosti u Madridu protiv Reala budi neka davna sjećanja među ljubiteljima “kraljice igara” u Podgorici. Košarkaški klub ima privilegiju da je kroz svoju istoriju već igrao protiv velikana evropske košarke, najtrofejnijeg kluba na Starom kontinentu, i to u dvije uzastopne sezone.

Prvo u sezoni 2000/2001, u kojoj su “plavi” imali najkuplji tim u istoriji, u kojem su igrali Dejan Radonjić, Dejan Tomašević, Saša Obradović, Igor Rakočević, Dejan Milojević, Blagota Sekulić, Dragan Vukčević, Milenko Topić, Vladimir Kuzmanović, Džerom Džejms, Balša Radunović….

Sa skorom od sedam pobjeda i tri poraza (dva od Barselone), Podgoričani su izborili osminu finala, u kojoj ih je čekao Real sa Aleksandrom Đorđevićem. U prvi meču u Madridu, Real je slavio sa ubjedljivih 91:63, a bio je bolji i u “Morači”, sa 76:62. Između dva meča došlo je i do promjene na klupu, umjesto Miroslava Nikolića je stigao Bogdan Tanjević…

"Mi smo se u prvoj utakmici u Madridu držali sasvim dobro u prvom poluvremenu, da bi u drugom popustili i ubjedljivo izgubili", prisjeća se za “Vijesti” Dragan Vukčević, bek šuter podgoričkog tima, koji je u ta dva meča sa Madriđanima upisao 11 poena.

Budućnost i Real su igrali i godinu kasnije (u sezoni u kojoj su se promijenila tri trenera, Zoran Sretenović, Miodrag Kadija, Darko Ruso), u grupnoj fazi - u “Morači” je bilo 92:72 za Real, a u Madridu 90:71...

"Kada smo mi trebali da igramo protiv Reala, nakon naše lige, to je bio neki potpuno drugi svijet, nerealan za nas u tom momentu. Mislim da je i sada ista situacija za ekipu Budućnosti, jer mislim da treba igrati godinama u elitnom takmičenju da bi se navikli i vidjeli kako sve to izgleda. Real je klub sa velikom tradicijom, bila je velika satisfakcija igrati protiv takvog kluba", nastavlja Vukčević, koji je odigrao sva četiri meča protiv Reala.

Direktor mlađih kategorija podgoričkog kluba ističe da za igrače Budućnosti treba da bude veliki stimulans što će igrati sa Realom, nikako opterećenje.

"Igrači treba da budu opušteni, da igraju rasterećeno i ne opterećuju se imenom protivnika, jer to ne bi bilo dobro. Treba, jednostavno, da uživaju u tom meču, koji treba da im je satisfakcija, da vide šta to znači, da shvate gdje su sada u odnosu na prošlu sezonu. Jer, pitanje kada će im se opet ukazati prilika, teško da će zaredom dvije sezone igrati Evroligu", mišljenja je popularni Vulje.

S obzirom na odnos snaga dva tima, Vukčević nema dilemu, uostalom da većina u košarkaškom svijetu.

"Real je favorit, s obzirom na ekipu koju ima, ali i sve ostalo, tako da, ponavljam, Budućnost može da odigra opušteno, da bez opterećenja da maksimum u ovom trenutku, koji, po meni, nije njihov trenutni maksimum. Mislim da ova ekipa Budućnosti može mnogo, mnogo više nego što trenutno pruža. Ja sam mislio da će moj klub biti neko malo iznenađenje ove sezone u Evroligi, pogotovo u “Morači”, ali teško".

Na pitanje kakve rezultate očekuje od ekipe Budućnosti ove sezone, Vukčević kaže:

"U ABA ligi može da igra finale, to je, po meni, domet ove ekipe. Što se Evrolige tiče, kako su stvari krenule, teško da možemo biti nešto više od onih autsajdera, kao što smo i sami najavili na početku. Međutim, ne mora da znači, kada se ekipa bude uigrala, možda će biti boljih rezultata", zaključio je Vukčević.

Bonus video: