Rouz pogodio uz zvuk sirene, Čikago i Klipersi stekli prednost (video)

0 komentar(a)
Derik Rouz, Foto: Reuters
Derik Rouz, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.05.2015. 08:16h

Čikago i Los Anđeles Klipersi stekli su prednost od 2:1 u polufinalnim serijama plej-ofa Istočne, odnosno Zapadne koferencije protiv Klivlenda i Hjustona.

Bulsi su do trijumfa protiv Klivlenda (99:96) došli trojkom Derika Rouza uz zvuk sirene. Nekadašnji MVP najjače lige svijeta dobio je loptu iz bočnog auta na tri sekunde do kraja, a onda uz pomoć table pogodio težak šut sa devet metara preko Tristana Tompsona.

Bio je to njegov 30. koš na ovom susretu (imao je i po sedam skokova i asistencija) čiju su posljednju četvrtinu obilježili on i njegov saigrač Džimi Batler.

Od ukupno 25 koševa Čikaga u toj dionici Rouz i Batler su ubacili 23! Najzad, o učinku ovog dvojca najbolje govori statistika koja kaže da su od 99 koševa Čikaga njih dvojica ubacili 50!

"Prije svega sam zahvalan na činjenicu da su mi saigrači dali loptu. Vjerovali su u mene do posljednje sekunde. Nastavljali su da me 'hrane' loptama, ohrabrivali me da igram kao što to inače činim. I, ne, nisam gađao o tablu", jasan je Rouz.

Nikola Mirotić je sa klupe pridodao 12 poena (4-2 za dva poena, 4-1 za tri, 6-5 slobodna bacanja), osam skokova i dvije ukradene lopte.

U poraženom Klivlendu bolji od ostalih bio je Lebron Džejms sa 27 poena, 14 asistencija i osam skokova, ali je i pogodio samo jednu trojku iz sedam pokušaja, uz sedam izgubljenih lopti.

"Pratiš svoj plan igre, oni pogode šut za pobkedu – ti nastaviš dalje i živiš s tim. Sve je dosta teže živketi sa nečim, kada poraz dođe poslije tvoje greške ili propusta. Ipak, znam da je sve to lako reći, pogotovo jer šut nije pogođen preko mene, ali je momak pogodio izuzetno težak šut i treba mu skinuti kapu zbog toga", rekao je Džejms.

Naredni meč ovih rivala igraće se u noći između nedjelje i ponedjeljka, takođe u Čikagu.

Mnogo manje uzbuđenja je bilo u Stejpls centru gdje su Klipersi pobijedili Hjuston sa 124:99. Pobjeda Klipersa nad Hjustonom nije, možda, iznenađenje, ali razlika kojom su to učinili svakako jeste.

Čak 25 poena "viška" malo ko je mogao da predvidi uoči meča. Još manje da će 25 koševa ubaciti "rezervista" Ostin Rivers (sin trenera Klipersa Doka Riversa), kojem je to najbolji učinak u karijeri u utakmicama plej ofa.

Efikasniji od Riversa među Klipersima bio je samo Džej Džej Ridik ubacivši 31 poen, što je takođe lični rekord ovog beka. Standarno dobar učinak imao je Blejk Grifin koji je utakmicu završio sa 22 koša i 14 skokova.

Po okončanju meča Kris Pol, koji se vratio na teren nakon povrede i upisao 12 poena i sedam asistencija, prišao je treneru, koji je evidentno bi jako emotivan, i rekao mu "da je ovo trenutak u kom može da bude otac, a ne samo trener".

"Čak i kada mi je Pol to rekao, sve mi je i dalje djelovalo kao buka dok me svijetlo zasljepljuje. Bio je veoma agresivan i to je upravo ono što sam mu govorio da mora da radi. Sve ostalo, šut, skok, takođe je bilo odlično. Oduševljeni smo. Ali, ipak je najvažnije da se Kris Pol vratio u seriju, osjećao komotno i nije previše zapinjao", kazao je Dok Rivers.

U poraženom Hjustonu opet je odskočio tandem Džejms Harden - Dvajt Hauard. Prvi je uz 25 poena imao i 11 asistencija, dok je učinak Hauarda iznosio 14 koševa i isto toliko skokova.

Naredni meč, u noći između nedjelje i ponedjeljka, igraće se takođe u Stejpls centru u Los Anđelesu.

Bonus video: