Bili smo najbolji kad je najteže

"Igrama smo pokazali i dokazali da smo bili najbolji, imali smo najstandardniju formu, a i ulazak u Top 16 fazu Evrolige mnogo je značio za naš mladi tim. Kroz te jake utakmice sa najjačim klubovima na kontinentu, rasli smo kao tim
7 komentar(a)
Dejan Radonjić, Foto: Abaliga.com
Dejan Radonjić, Foto: Abaliga.com
Ažurirano: 03.05.2015. 17:46h

Od sezone 2002/2003. godine, kada je Crvena zvezda prvi put učestvovala u ABA ligi, njeni navijači sanjali su šampionski prsten. Sanjali su, a ove godine konačno i dosanjali. Predvođeni crnogorskim stručnjakom Dejanom Radonjićem,

Beograđani su na superioran način osvojili regionalnu ligu. Tako je 45-godišnji Podgoričanin ispisao novu stranicu istorije „crveno-bijelih“ i ostaće zlatnim slovima upisan u anale kluba. Da je to istorijski uspjeh za Crvenu zvezdu, pokazuje i podatak da je u pitanju prvi veliki trofej koji je taj klub osvojio još od 1998. godine, kada je posljednji put bio šampion.

U međuvremenu su prigrabljena tri trofeja nacionalnog kupa, ali to nije utolilo glad za trofejima.

"Naravno da je zadovoljstvo veliko, kako moje, tako mojih saradnika iz stručnog štaba, igrača, pa do uprave. Odigrali smo dobro od starta sezone, vezali smo serije pobjede, bilježili fenomenalne rezultate i najavili da u plej-ofu možemo da ostvarimo zacrtani cilj, a to je da osvojimo trofej. U polufinalu, gdj je ulog bio veliki, bili smo bolji od Partizana i izborili smo plasman u Evroligu, a potom smo u finalu bili bolji od Cedevite. Kada se sve sabere, dominirali smo ABA ligom i zasluženo smo osvojili trofej", kazao je Radonjić za „Vijesti“.

Pred početak plej-ofa, bilo je malo straha kako će ekipa Crvene zvezde izgledati na terenu, a sa druge strane za rivala je imala Partizan, najdominantniji tim u ABA ligi. Na sreću Radonjića, sve se završilo na najbolji mogući način.

"Igrama smo pokazali i dokazali da smo bili najbolji, imali smo najstandardniju formu, a i ulazak u Top 16 fazu Evrolige mnogo je značio za naš mladi tim. Kroz te jake utakmice sa najjačim klubovima na kontinentu, rasli smo kao tim, igrači su dobijali neophodno iskustvo i samopouzdanje, a kada smo osigurali prvo mjesto u ligaškom dijelu ABA lige, mogli smo da igramo mirnije, da se oporavljamo od velikih napora u Evropi. Jednostavno, sve to mi je davalo veliki optimizam, vjerovao sam da ćemo biti najbolji kada je najvažnije, što se i potvrdilo. Polufinale i finale smo odigrali zaista sjajno i moram da čestitam igračima na svemu što su pokazali", naveo je Radonjić.

Iako je Cedevita igrala majstoricu protiv Budućnost Volija, Radonjić smatra da je i njegova ekipa u finale ušla dosta istrošeno.

"U finalnu seriju ušli smo poslije četiri teška i iscrpljujuća meča sa Partizanom. Dobro se zna šta donose takvi dueli, „vječiti“ derbi, a ovoga puta ulog je bio zaista veliki. Pobjednik je dobijao priliku da naredne sezone igra u Evroligi. Za šest dana smo igrali četiri puta, uspjeli smo da se izdignemo iz svega, da odigramo dobro, posebno u četvrtom meču, ali smo se istrošili. Cedevita je igrala pet mečeva protiv Budućnosti, ali mislim da naša serija utakmica nije bila ništa manje naporna", rekao je bivši trener Budućnosti.

Poslije dvije pobjede u „Pioniru“ protiv Zagrepčana, uslijedila je neprepoznatljivo loša igra u prvom meču u Zagrebu.

"Prvu utakmicu smo odigrali dobro u većem dijelu, imali smo mali pad, ali smo na kraju uspjeli da slavimo. Imali smo imperativ trijumfa u drugom duelu, jer smo igrali bez povrijeđenog Majka Cirbesa. To nam je smanjilo mogućnost rotacije, ali smo uspjeli da se izborimo sa tim. Kako nismo imali vremena da se na treninzima pripremimo za taj problem, Cedevita je to znala da iskoristi i dobije treći meč. Uspjeli smo da oporavimo Cirbesa za 4. utakmicu, odigrao je dobro, kao i čitav tim. Svih 40 minuta smo kontrolisali dešavanja na terenu i domaćin nije imao nikakvih šansi da ugrozi naš trijumf".

Po povratku iz Zagreba, Radonjić je igračima dao dva slobodna dana, a već od nas se okreću prvenstvu Srbije.

"Sada je glavni zadatak da nakon ovog velikog uspjeha ekipu malo osvježimo i „prebacimo“ je na drugi kolosjek, na Superligu. Već smo tu odigrali dva meča, dobili smo Metalac i Mega Leks, dva ABA ligaša. Sada nas čeka nešto lakši raspored, pokušaćemo to da iskoristimo i da se adaptiramo na novu situaciju. Ako nas zdravlje posluži u narednom periodu, mislim da imamo realne šanse da osvojimo novi trofej ove sezone", zaključio je Radonjić.

Krajem sezone Radonjiću ističe ugovor, još ne zna da li ostaje

Radonjića ugovor sa Crvenom zvezdom veže još dva mjeseca. Završetkom sezone završava se i ugovor, a o tome da li će ostati ili će se preseliti u neki drugi klub i ligu, nije želio da govori.

"U ovom trenutku o tome zaista ne razmišljam. Sve misli sam usmjerio ka tome da probamo da osvojimo šampionat Srbije i da na najljepši mogući način završimo sezonu. Nakon toga ću razmišljati o drugim stvarima, odnosno o tome da li ostajem ili idem sa klupe Crvene zvezde ", objasnio je Radonjić.

On je na klupu Beograđana sjeo u aprilu 2013. godine.

Vjerovao sam u ono što radim, vjerovao u igrače i stručni štab

Tokom sezone, Radonjić je u javnosti i osporavan i dizan u zvijezde. Poslije svake loše igre ili poraza, bio je „smjenjivan”, ali sada su kritičari zaćutali.

"Iskustvo iz prošle sezone mi je puno koristilo. Nosio sam se sa tim tako što o tome nisam razmišljao, već sam se posvetio poslu kako bismo ostvarili zacrtane ciljeve. Vjerovao sam od početka u to što radim, radio sam maksimalno angažovano svoj posao. Svaki trening, svaki meč je odrađen na maksimalan način. Imali smo sjajnu atmosferu u ekipi od prvog dana, ona je sa pobjedama bila sve bolja i bolja. Vjerovao sam i u igrače, ljude sa kojima sarađujem i na kraju je to dalo rezultat - nagrađeni smo osvajanjem titule prvaka u ABA ligi", istakao je Radonjić.

Bonus video: