Milatović: Želimo medalju na EP

Nova članica "crvenih" je 28-godišnja Amerikanka Anđelika Denijel Robinson, članica španskog Perfumerijarsa
140 pregleda 0 komentar(a)
Košarkašice Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Košarkašice Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.04.2015. 13:38h

Pod vođstvom selektora Momira Milatpvića, najbolje košarkašice Crne Gore počele su “operaciju Mađarska i Rumunija”.

Šampiona Evrope održava se od 11. do 28. juna, a “crvene” su u grupi A (Temišvar) zajedno sa Francuskom, Češkom, Rumunijom i Ukrajinom.

Plasman u drugu fazu obezbijediće tri prvoplasirane selekcije.

Ekespedicija Crne Gore se danas preselila u staru bazu na Zlatibor, gdje će ostati do 13. maja.

“Počeli smo uvodni dio sa mlađim igračicama, koje su ranije završile sezonu da provjerimo kakva je njihova budućnost za dalje. Težina pripremnog perioda vidi se iz činjenice da smo zakazali deset utakmica. To je isti broj mečeva koje bi na šampionatu trebalo da odigramo do finala. Želja nam je da i tamo odigramo taj broj utakmica. Veoma smo ozbiljni, a podstrek za to dale su mi igračice koje su spremne da daju da ne 100 nego 120 odsto svojih mogućnosti. Što se tiče EP, poznato je da smo dobili najjaču grupu. Na muci se poznaju junaci, a uvjeren sam da ćemo proći grupu i da ćemo u nastavku takmičenja zadržati kontinuitet.”, istakao je Milatović.

Prve provjere biće protiv Srbije, koja se takođe priprema za Evropsko prvenstvo, 6. i 8. maja.

Mečevi sa Rusijom su 14. i 15. maja u Budvi, a 23. i 24. maja u Slavonskom brodu sa Hrvatskom.

Planiran je i turnir u Podgorici, 29, 30. i 31. maja, na kojem će osim učestvovati još reprezentacije BiH, Mađarske i Hrvatske.

“Period na Zlatiboru iskoristićemo da podignemo nivo fizičke pripreme, da osvježimo igračice i da napravimo kontrolnu utakmice. Na prve dvije utakmice šansu će dobiti igračice koje su imali manju minutažu do sada. Od 4. juna smo u Vršcu, 5. Ili 6. igramo sa Australijom, koja pripada samom svjetskom vrhu. Sve smo ispalanirali da uđemo maksimalno spremni na EP”.

Komentarišući raniju izjavu da je cilj medalja, Milatović je objasnio da je to realna izjava za svakog onoga ko je pratio dosadašnje rezultate ženske reprezentacije.

“Bili smo šesti u Evropi, imali izvanrednu igru. Naše ambicije su velike i jasne, to je vrhunac karijere pojedinih igračica. Moje iskustvo i poznavanje tih igrača daje garancije da može to napraviti. Napravili smo dobro rješenje, kao zamjenu za Ešaju Marfi. Nedostajalo nam je učinka pod koševima. Taj teret je do sada nosila samo Iva Perovanović i time ćemo je rastereti”, objasnio je Milatović

Za kapitena Jelenu Škerović ovo je jedno od posljednjih velikih takmičenja i zbog toga ima ogroman motiv.

“Pred nama je težak pripremni period, sve igračice su spremne i daćemo sve od sebe da odradimo na najbolji način. Za nas nekoliko šampionat u Mađarskoj i Rumuniji je posljednja šansa da napravimo nešto veliko. Realno mi smo šest godina pravili dobre rezultate, ove godine je možda je i najteži put da ostvarimo dobar rezultat. Ne predajemo se, imamo motiv da pružimo i više od maksimuma”, zaključila je Škerović.

Robinson: Nadam se da ću opravdati poziv

Poslije Ane Deforž i Ešaje Marfi, još jedna Amerikanka će obući dres Crne Gore. U pitanju je 28-godišnja Anđelika Denijel Robinson, posljednje dvije sezone članica španskog Perfumerijarsa. Igra na poziciji centra, visoka je 197 centimetara i trebalo bi da bude veliko pojačanje u reketu. Tokom prošle sezone bila je i članica WNBA ligaša Sijetla.

“Hvala Košarkaškom savezu Crne Gore što mi je omogućio da budem članica reprezentacija na Evropskom prvenstvz. To je sjajna prilika da se pokažem na velikoj sceni. Crna Gora je prelijepa, nadam se da ću u kratkom vremenu upoznati saigračice i opravdati poziv u nacionalni tim”, istakla je Amerikanka.

Spisak

Milatović je na Zlatibor poveo sljedeće igračice: Jelenu Škerović (Osmanije, Turska), Ivu Perovanović (Orduspor, Turska), Jelenu Dubljević (Galatasaraj, Turska), Aleksandru Vujović (Rivas Ekopolis, Španija), Milicu Jovanović (Adana, Turska), Snežanu Aleksić (Orduspor, Turska), Natašu Popović (Čelik, BIH), Milku Bjelicu (Hataj, Turska), Anu Poček (Union Sent Amand, Francuska), Marinu Vučetić (Budućnost Volkano), Božicu Mujović (Budućnost Volkano), Jovanu Pašić (Vojvodina), Irenu Matović (Budućnost Volkano), Kristinu Raković (Šumadija) Jelenu Vučetić (Vojvodina) i Anđeliku Danijel Robinson (Perfumerijas, Španija).

Pored Milatovića, u stručnom štabu su skaut Igor Đaletić, treneri Goran Bošković i Maja Milutinović, kondicioni trener Drago Musić, fizioterapeuti Goran Armuš i Filip Jestrović, tim menadžer Mira Sekulić i doktor Snežana Ćorac.

Bonus video: