Klubovi protiv kalendara FIBA

Rješenje koje je ponudila FIBA usklađeno je sa učešćem NBA lige i njenih klubova u takmičenjima FIBA. ECA i domaće lige traže da se još jednom sastanu sa predstavnicima FIBA kako bismo pronašli prihvatljivije rješenje
0 komentar(a)
Patrik Bauman, Foto: Www.japantimes.co.jp
Patrik Bauman, Foto: Www.japantimes.co.jp
Ažurirano: 24.04.2015. 17:10h

Nacionalne i regionalne lige koje su pod nadležnosti Evrolige poslale su pismo generalnom sekretaru FIBA Patriku Baumanu u kojem navode da ne prihvataju kalendar koji treba da stupi na snagu od 2017. godine i traže novac za učešće svojih igrača na reprezentativnim takmičenjima, prenosi “Sportski žurnal”.

Ovo pismo su, na sastanku održanom u Barseloni 15. aprila potpisale najjače evropske lige članovi ECA - španska, francuska, njemačka, grčka, izraelska, italijanska i litvanska i, kao i ABA regionalna liga u njemu se navodi:

“Nacionalni timovi važan su dio košarke i moraju da budu podržani od strane ECA, domaćih liga i klubova, kao što je bio slučaj u prethodnih 15 godina.

Klubovi predstavljaju bazu košarke širom svijeta s obzirom na to, oni moraju biti uključeni u sve odluke koje se tiču njihovih aktivnosti. ECA, domaće lige i klubovi odbijaju zakazivanje reprezentativnih utakmica tokom klupske sezone.

Zato je za nas nacrt kalendara neprihvatljiv. Rješenje koje je ponudila FIBA usklađeno je sa učešćem NBA lige i njenih klubova u takmičenjima FIBA. ECA i domaće lige traže da se još jednom sastanu sa predstavnicima FIBA kako bismo pronašli prihvatljivije rješenje.

Klubovi su najveći dio košarkaškog biznisa i oni se brinu o dobrobiti igrača.

Nacionalne federacije moraju da poštuju angažovanost klubova i da se takođe brinu o igračima na sledeći način:

Da se ustanovi barem jednomjesečni potpuni odmor za sve igrače širom svijeta; da se ustanovi globalni program osiguranja za treninge, utakmice i takmičenja reprezentacija; da se prihodi od reprezentativnih takmičenja dijele sa klubovima kako bi se kompenzovalo to što klubovi puštaju igrače, što je već slučaj u drugim sportovima.

Nadamo se da ćete se našim sugestijama baviti brzo, a mi smo na raspolaganju za svako dalje pojašnjenje", kaže se na kraju pisma

Bonus video: