Budućnost stala na korak od sna, Cedevita ide u Evroligu

Budućnost u petom meču poražena sa 70:66. Cedevita će igrati finale ABA lige sa Zvezdom, a naredne sezone i Evroligu
125 pregleda 0 komentar(a)
Budućnost Voli, Foto: Savo Prelević
Budućnost Voli, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.04.2015. 18:31h

Budućnost je stala na korak od sna. U odlučujećem, petom meču polufinala plej-ofa, utakmici u kojoj je stala cijela sezona, izabranici Igora Jovovića poraženi su od Cedevite sa 70:66, odnosno 3:2 u ukupnoj seriji.

Zagrebački tim igraće u finalu regionalnog takmičenja sa Crvenom zvezdom, naredne sezone učestvovaće i u Evroligi, dok je Budućnost propustila istorijsku šansu da se nakon 13 godina vrati u evropsku elitu.

No, nema kukanja, ekipa Igora Jovovića poražena je igrački boljeg tima, kluba sa većim budžetom. Iako je Budućnost u jednom momentu bila na korak od senzacije, imala je nestvarnih 2:0, upravo je serija od tri pobjede Cedevite pokazala da konačan cilj i nije bio baš tako blizu.

Polufinalna serija od pet mečeva na kraju se svela na jedan napad. Subotić je 15 sekundi prije kraja promašio trojku za vođstvo, a Pilepić sa linije slobodnih bacanja postavio konačnih 70:66 za goste.

"Nemam šta da zamjerim igračima, dali su sve od sebe, ne samo u ovom meču, u nekim situacijama su i prevazišli svoje mogućnosti, došli na korak od senzacije. Čestitam protivniku, igrači Cedevite bili su hladne glave, što se vidjelo po procentu šuta sa linije slobodnih bacanja. Dali smo sve od sebe, to večeras nije bilo dovoljno, hvala navijačima, nadam se da ih nismo razočarali. Presudilo je iskustvo Cedevite", kazao je Igor Jovović, trener Budućnosti.

Trener Cedevite Jasmin Repeša zahvalio se domaćinu.

"I pored trzavica nakon četvrtog meča, dočekani smo na pravi način, ispraćeni na pravi način, hvala domaćinu. Uz puni respekt prema protivniku, mislim da smo zasluženo prošli. Srećni jer smo ostvarili naš cilj", kazao je Repeša.

Budućnost je od sredine druge četvrtine bila u konstantnom minusu, najviše osam poena, ali je u nekoliko navrata bila na pragu da izjednači ili povede. Cedevita se, međutim, nije dala, prije svega zahvaljujući sjajnom šut sa linije penala (23 od 25).

Najefikasniji kod Budućnosti bili su Rejnolds i Planinić sa po 13 poena, dok je Savović dodao 12. Kod Cedevite, Bilan je ubacio 16, Babić 12, a Tomas 11 poena.

Tok meča

Četvrta četvrtina

Posljednja dionica počela je košem Vitkovca za samo 53:52 za Cedevitu, ali je Delaš pogodio trojku i gosti su opet otišli na plus četiri. Opet je Planinić sa linije penala smanjio na minus dva.

Još jednom je Budućnost imala napad za izjednačenje, ili čak vođstvo, ali je Gordić uz sumnjiv faul oduzeo loptu Ivanoviću i položio za 54:58.

Ne ide Podgoričane šut za tri poena, samo pet od 26 pokušaja sedam minuta prije kraja, ali je nakon promašaja Rejnoldsa i Kuka Savović konačno pogodio iza linije 6,75 - 57:58.

Ne da se Cedevita, Babić je pogodio za 57:60, nakon čega je Planinić pogodio oba slobodna bacanja za minus jedan.

Još jednom, ko zna koji put, Budućnost je imala napad za vođstvo, ali se spotakao Planinić i propala je još jedna prilika.

Cedevita je šest minuta prije kraja promašila prvo slobodno bacanje na meču, no Budućnost je prokockala još jedan napad, nakon greške Savović.

Babić je potom trojkom odveo Cedevitu na plus pet, a Budućnost nastavila da griješi...

Opet je Babić fauliran pri šutu za tri poena, pogodio je svaki put i Cedevita je opet otišla na rekordnih plus osam, samo tri minuta prije kraja.

Budućnost se ponovo trgla, Savović je vezao četiri poena i prednost gostiju smanjena je na četiri razlike (63:67), a onda košem Subotića i na minus dva (65:67).

Gordić je pogodio samo jedno bacanje, ali isto tako i Rejnolds, pa je Cedevita na ulazu u posljednji minut sačuvala dva razlike.

Budućnost je 27 sekundi do kraja imala napad, Subotić je promašio trojku za vođstvo, da bi Pilepić sedam sekundi prije kraja sa linije penala riješio sve - 66:70.

Treća četvrtina

Paklena borba vodila se u trećoj četvrtini. Cedevita je konstantno čuvala prednost sa poluvremena, prije svega zahvaljujući stoprocentnom učinku sa linije slobodnih bacanja (16:16), ali je Budućnost neprestano disala za vratom gostima.

Na kraju su Rejnolds, pa Ivanović, promašili trojke za izjednačenje - 53:50 za Cedevitu uoči posljednje dionice.

Prvi put na meču Podgoričani su ubacili oba slobodna bacanja, i to dva puta - precizni su bili Subotić, pa Rejnolds za minus četiri (43:47).

Onda je pogodio Nikola Ivanović trojku za samo tri razlike za Cedevitu - 46:49.

Babić je nakratko ohladio atmosferu, ali je srećom nagazio liniju za tri, ali je uzvratio Rejnolds, koji je potom promašio trojku za izjednačenje.

Imali su Podgoričani još dvije prilike da se potpuno vrate u igru, šut za tri promašio je Ivanović, a onda je Bilan vratio Cedevitu na pet razlike (53:48).

Konačno je Budućnost počela da pogađa slobodna bacanja, oba je ubacio Vitkovac, a onda je nakon dobre odbrane Budućnost dobila posljednji napad u trećoj četvrtini. Dašić je, međutim, promašio uz zvuk sirene.

Druga četvrtina

Četiri trojke Marka Tomasa u drugoj četvrtini odvele su Cedevitu do prednosti od 39:33 na poluvremenu, u uzavreloj atmosferi Sportskog centra "Morača".

Zagrepčani su sredinom druge dionice napravili seriju 10:0, potom i 14:2, pa su od minus četiri u 13. minutu, što je bila rekordna prednost Budućnosti, za kratko vrijeme otišli do plus osam (39:31).

Druga četvrtina počela je igrom koš za koš, Rejnolds je trojkom vratio prednost Budućnosti, na isti način mu je odgovorio Pilepić.

Budućnost je napravila mini seriju 4:0, pa 7:2, uz pet poena Dašića, kada su domaći imali rekordnu prednost, a onda je proradio Marko Tomas.

Strašnu seriju Cedevite trojkom je prekinuo Suad Šehović, svojim prvim poenima na meču, ali veliki problem za ekipu Igora Jovovića u prvom dijelu predstavljala su slobodna bacanja - samo tri od devet, odnosno mizernih 33 odsto.

Prva četvrtina

Cedevita nakon prvih 10 minuta ima minimalnu predost u Podgorici 15:14.

Probudili su se izabranici Igora Jovovića tek u finišu prve četvrtine, kada je Rejnodls vezao pet poena (sjajan ulaz pod koš i trojka), a Robert Rikić pogodio lijepim horogom za seriju 7:0 i prvo vođstvo u 8. minutu (14:13).

Teško je Budućnost dolazila do koša na početku utakmice, promašivao je Vitkovac prije svih, a Podgoričane nije služio ni šut za tri poena, pa su gosti imali konstantno vođstvo.

Razigran u domaćem taboru bio je samo Darko Planinić, koji sa šest poena držao Budućnost u igri. Sa druge strane, blistao je Bilan - centar Cedevite ubacio je osam poena, uz trojku Žganeca i koš Ukića.

Utakmica je počela!

Cijela sezona košarkaša Budućnost staje u jednom meču.

Nakon dvije pobjede nad Cedevitom u Podgorici, pa dva poraza u Zagrebu, odluka pada u majstorici, u petom meču.

U Sportskom centru "Morača" igra se mnogo više od obične utakmice. Ulog je finale ABA lige, i još više od toga - ulog je plasman u Evroligu.

Budućnost ima šansu da se vrati tamo gdje je nekada bila - posljednji put prije 13 godina.

Izabranici Igora Jovovića su cijele sezone igrali za ovu utakmicu - osvojili su drugo mjesto u regularnom dijelu sezone i dobili priliku da odluče sve u svojoj kući, pred svojim frenetičnim navijačima.

Sportski centar "Morača" je, kao nekada, ispunjen do posljednjeg mjesta, i to mnogo prije početka meča.

Uz fantastičnu koreografiju, cijela sala je otpjevala novu zevnaničnu himnu Podgorice - "Ja ću zvjezdu sreće da nađem sad, to su moji snovi, to je i moj grad...".

Stihovi koji mogu da budu zvijezda vodilja košarkašima u ključnom meču sezone.

Bonus video: